Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Renault αναβάλει την απόφαση για συγχώνευση με την FCA!

Ελλάδα 10:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Renault αναβάλει την απόφαση για συγχώνευση με την FCA!

ΝΕΑ

Η Renault αναβάλει την απόφαση για συγχώνευση με την FCA!

ΝΕΑ

Η FCA προσπαθεί με κάθε τρόπο να «δελεάσει» το γαλλικό κράτος ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία.

Advertisement
Advertisement

Το διοικητικό συμβούλιο της Renault ανέβαλε τη λήψη απόφασης σχετικά με το εάν θα συμφωνήσει με τη Fiat Chrysler Automobiles ώστε να προχωρήσουν σε μια συγχώνευση ύψους 33 δισ. ευρώ, καθώς επιδιώκει να εξαλείψει πιθανά εμπόδια στη δημιουργία της τρίτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας παγκοσμίως.

Το διοικητικό συμβούλιο της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας συναντήθηκε την Τρίτη για να συζητήσει την πρόταση που υπέβαλε η FCA την περασμένη εβδομάδα, αλλά καθυστέρησε την ψηφοφορία η οποία θα επαναληφθεί την Τετάρτη.

Advertisement
Advertisement

«Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να συνεχίσει να μελετά με ενδιαφέρον την ευκαιρία μιας συγχώνευσης και να επεκτείνει τις συζητήσεις για το θέμα αυτό. Το συμβούλιο θα συναντηθεί εκ νέου την Τετάρτη.» ανέφερε η Renault.

Το συμβούλιο της Renault περιλαμβάνει δύο εκπροσώπους της Nissan, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα συμμετέχουν στην ψηφοφορία καθώς η συμφωνία θα μπορούσε να απειλήσει το μέλλον της 20ετούς συμμαχίας μεταξύ των δύο εταιρειών.

Η εξασφάλιση της υποστήριξης του γαλλικού κράτους – το οποίο κατέχει το 15% της Renault, εκπροσωπείται στο διοικητικό συμβούλιο και κατέχει διπλά δικαιώματα ψήφου – απαιτείται επίσης για να προχωρήσει η συμφωνία.

Advertisement

Ενώ υπάρχουν εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, το Παρίσι βρίσκεται σε συζητήσεις με την FCA σχετικά με την απόκτηση έδρας στο νέο συμβούλιο, καθώς και μια θέση στην επιτροπή διοίκησης τεσσάρων ατόμων.

Επίσης ο ρόλος του γαλλικού κράτους στο διορισμό ενός μελλοντικού διευθύνοντος συμβούλου ήταν κεντρικό θέμα των συζητήσεων.

Advertisement

Εκτός όμως της Nissan η πρόταση συγχώνευσης από την FCA επέσυρε έντονη κριτική από ορισμένους επενδυτές.

Λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, το γαλλικό hedge fund CIAM, έγραψε στο συμβούλιο της αυτοκινητοβιομηχανίας ότι η συμφωνία «υποτίμησε» σημαντικά τον γαλλικό όμιλο, καθώς και τις συμμετοχές του στη Nissan, τη Daimler και τον χρηματοδότη RCI Banque.