Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η πρώτη τετρακίνητη Porsche ήταν ένα στρατιωτικό τζιπάκι! (+video)

Ελλάδα 17:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η πρώτη τετρακίνητη Porsche ήταν ένα στρατιωτικό τζιπάκι! (+video)

ΝΕΑ

Η πρώτη τετρακίνητη Porsche ήταν ένα στρατιωτικό τζιπάκι! (+video)

ΝΕΑ

Η ονομασία του ήταν 597 και ήταν πολύ διαφορετική από τις σύγχρονες Cayenne και Macan.

Advertisement
Advertisement

Όταν ο γερμανικός στρατός ζήτησε από την Porsche ένα ελαφρύ, αξιόπιστο και παντός εδάφους αυτοκίνητο, η αυτοκινητοβιομηχανία κατασκεύασε το 597, δίνοντάς της το παρατσούκλι «Jagdwagen». Σε απλά ελληνικά: κυνηγετικό αυτοκίνητο.

Εάν σε κάποιους το 597 θυμίζει το VW Type 181, ξανασκεφτείτε το, διότι το δεύτερο εμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60.

Η πρώτη Porsche με μετάδοση και στους τέσσερις τροχούς είχε τον κινητήρα κεντρομήχανα. Ήταν ο ίδιος boxer 4κύλινδρος εν σειρά της 356, αλλά τροποποιημένος.

Advertisement
Advertisement

Απέδιδε μόνο 50 ίππους και η τελική του 597 άγγιζε τα 100 χλμ./ώρα. Η τροποποίησή του αερόψυκτου κινητήρα έγινε, διότι δόθηκε προτεραιότητα στην αξιοπιστία παρά στην απόδοση.

Την εποχή εκείνη, η Porsche ήταν ήδη δημοφιλής για τα σπορ μοντέλα της. Για αυτό, το 597 ήρθε απρόοπτα, αλλά πρόσφερε απόλυτα την ευελιξία που ζητούσε ο γερμανικός στρατός.

Advertisement

Το βάρος του ήταν στα μόλις 870 κιλά και το κιβώτιο ήταν μηχανικό 4τάχυτο. Η ιδιαιτερότητα ήταν, πως υπήρχε μία έξτρα σχέση στο κιβώτιο που προοριζόταν για χρήση αποκλειστικά σε off-road διαδρομή.

Advertisement

Αποδείχθηκε πως το Porsche 597 ήταν εξαιρετικά ικανό σε δύσβατο έδαφος, μπορούσε να διασχίσει (ή ακόμα και να επιπλεύσει για λίγο) περάσματα με νερό, ενώ ήταν πολύ ευκίνητο ακόμα και σε στενά κομμάτια.

Κάτω από το αμάξωμα βρισκόταν ανεξάρτητη ανάρτηση, τηλεσκοπικά αμορτισέρ και ένα καινοτόμο μπροστινό σύστημα.

Advertisement

Η Porsche κατασκεύασε μόλις 71 μονάδες πριν πάψει την παραγωγή το 1958. Περίπου 50 από αυτές έχουν επιβιώσει μέχρι και σήμερα. Από τις 71, υποτίθεται ότι οι 49 ήταν διαθέσιμες και για πολίτες και οι άλλες 22 αποκλειστικά για στρατιωτική χρήση.

Αν αναλογιστούμε τη σπανιότητα του Porsche 597, τότε θα εκπλαγείτε όταν μάθετε πως πριν περίπου δύο χρόνια, ένα πουλήθηκε μέσω του οίκου δημοπρασιών RM Sotheby’s για 665.000 δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Εργοστάσιο παραγωγής στρατιωτικών οχημάτων στην Ελλάδα
Porsche 597 Jagdwagen: Η πρώτη Porsche 4×4 (+video)
Επίσημο: Αυτές είναι οι τιμές της νέας Porsche Macan