ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Porsche 597 Jagdwagen: Η πρώτη Porsche 4×4 (+video)

Ελλάδα 15:54
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Porsche 597 Jagdwagen: Η πρώτη Porsche 4×4 (+video)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Porsche 597 Jagdwagen: Η πρώτη Porsche 4×4 (+video)

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πριν τις Cayenne και Macan η Porsche είχε κατασκευάσει και εξελίξει ένα τετρακίνητο και αμφίβιο όχημα για σκληρή στρατιωτική χρήση.

Advertisement
Advertisement

Η Porsche 597 Jagdwagen είναι ένα 4×4 με τον κινητήρα της 356 που συγκρινόταν άνετα με Jeep

Η σκέψη πίσω από την 597 Jagdwagen ήταν απλή: Κάθε στρατός χρειάζεται ένα αξιοπρεπές, ελαφρύ και ευκίνητο όχημα παντός εδάφους και συνθηκών. Για τους Αμερικανούς στο Δεύτερο Παγκόσμιο και την Κορέα, αυτό το όχημα ήταν το Jeep.Ένα ελαφρύ off-roader κατασκευασμένο από μια πληθώρα διαφορετικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων της Ford και της Willys-Overland, για να αναφέρουμε μερικές. Οι Βρετανοί από την άλλη είχαν το Land Rover, ενώ  και τα δύο έδρασαν σε πολέμους που διεξήχθησαν τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από το Ηνωμένο Βασίλειο αμέσως μετά το τέλος του Β ‘Π.Π.

Στη μεταπολεμική Δυτική Γερμανία, το μόνο που είχαν ήταν το ταπεινό Kubelwagen. Σχεδιασμένο από την Porsche, προερχόμενο από το Beetle, ήταν ένα ικανό off-roader από μόνο του. Ωστόσο, το πρόσθετο βάρος από το βαρύ ατσάλινο πλαίσιο του, σε συνδυασμό με την μόνιμη τετρακίνηση το εμπόδιζε να είναι τόσο ευκίνητο όσο τα αμερικανικά Jeep ή τα βρετανικά Land Rover.

Advertisement
Advertisement

Σε αντίθεση με το Kübelwagen, η Porsche 597 Jagdwagen, ή «αυτοκίνητο για το κυνήγι» στα γερμανικά, είχε βάση, όχι στο Beetle, αλλά την Porsche 356. Μια περιορισμένη σειρά προπαραγωγής μερικών εκατοντάδων μονάδων κυκλοφόρησε το 1955 για να καλύψει τον ρόλο του Kubelwagen στον νέο Δυτικογερμανικό Στρατό, την Bundeswehr.

Στο πίσω μέρος του οχήματος βρισκόταν ο κινητήρας boxer των 1,6 λίτρων της 356, με 5άρι κιβώτιο ταχυτήτων αλλά και με έναν μηχανισμό αλλαγής της μετάδοσης από τους πίσω σε τέσσερις τροχούς, όπως στο Jeep της ίδιας περιόδου.

Advertisement

Το κοντό του μεταξόνιο και η τετρακίνηση, ήταν ένα πακέτο που οι αξιωματικοί του στρατού της Δυτικής Γερμανίας ισχυρίστηκαν όταν δοκίμασαν το 597 Jagdwagen σε… στίβο μάχης ότι ήταν το καλύτερο. Τα πρώτα Jagdwagen είχαν κινητήρα boxer 1,5 λίτρων και δεν είχαν πόρτες. Οι επόμενες εκδόσεις ήταν κατασκευασμένες από την Karmann με φουλ αμάξωμα και 1600άρι μοτέρ.

Advertisement

Τουλάχιστον στα χαρτιά, φάνηκε ότι η Porsche ήταν σε καλή θέση για να πάρει το συμβόλαιο για την αντικατάσταση του Kubelwagen. Θα ήταν μια πολύ προσοδοφόρα συμφωνία που θα ενίσχυε τη δημοσιότητα για την εταιρεία. Κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά την πορεία της. Για την ιστορία, το συμβόλαιο για το όχημα 4×4 της Bundeswehr πήγε στο Munga της DKW, που ήταν τμήμα της Auto-Union.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Προς ανανέωση η Porsche Cayenne
XDubai Gladiator: To pick-up της Jeep σε ρόλο εξερευνητή (+video)
Έτοιμες να συναρπάσουν οι νέες Porsche Cayenne Platinum (video)