Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η πλήρης γκάμα κινητήρων του Ford Puma

Ελλάδα 6:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η πλήρης γκάμα κινητήρων του Ford Puma

ΝΕΑ

Η πλήρης γκάμα κινητήρων του Ford Puma

ΝΕΑ

Πέρα από τη δυναμική του εμφάνιση και τον κορυφαίο χώρο αποσκευών, το Puma και την ευρεία γκάμα κινητήρων, στην οποία διατίθεται.

Advertisement
Advertisement

Την παρουσία του στην ελληνική αγορά έχει εδραιώσει το Ford Puma, το compact crossover της μπλε οβάλ εταιρείας, το οποίο ξεχωρίζει για τη δυναμική του εμφάνιση, τα ήπια υβριδικά κινητήρια σύνολά του, αλλά και τον κορυφαίο χώρο αποσκευών.

Το μοντέλο βασίζεται στην ίδια πλατφόρμα “B2” με το Fiesta, με τις διαστάσεις, ωστόσο, να είναι αυξημένες. Το Puma είναι κατά 146 χλστ. πιο μακρύ, το μεταξονιο έχει επιμηκυνθεί κατά 85 χλστ., το πλάτος είναι αυξημένο κατά 71 χλστ., ενώ η απόσταση από το έδαφος είναι μεγαλύτερη.

Σχεδιαστικά, το μοντέλο υιοθετεί έναν ιδιαίτερα σπορτίφ χαρακτήρα, ενσωματώνοντας αθλητικές αεροδυναμικές γραμμές, ενώ στο μπροστινό μέρος έχει τοποθετηθεί μια «επιθετική» γρίλια, πλαισιωμένη από επιβλητικούς κεντρικούς προβολείς. Η οροφή φέρει έντονη κλίση προς τα πίσω, ενώ στο πίσω μέρος τα φωτιστικά σώματα ξεχωρίζουν για την οριζόντια διάταξή τους.

Advertisement
Advertisement

Στο εσωτερικό δεσπόζει ένας ψηφιακός πίνακας 12,3 ιντσών, τα πλαστικά στο ταμπλό είναι μαλακά, η συναρμογή σε κορυφαία επίπεδα, ενώ ο οδηγός κάθεται σε άνετα καθίσματα με ιδιαίτερα καλή πλευρική στήριξη.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στις μεταφορικές δυνατότητες του μοντέλου, καθώς κάτω από το πορτ-παγκάζ κρύβονται 456 λίτρα (σ.σ. μειώνονται στις ήπια υβριδικές εκδόσεις). Επιπλέον δόσεις πρακτικότητας προσφέρει και το Megabox των 80 λίτρων το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δάπεδο του χώρου αποσκευών.

Advertisement

Όσον αφορά τις εκδόσεις εξοπλισμού, η Ford διαθέτει το Puma στις Titanium, ST-Line, ST-Line X και ST-Line Vignale, ενώ για τους λάτρεις των επιδόσεων προσφέρεται η ισχυρή “ST”. Από τη βάση της γκάμας ο εξοπλισμός είναι πλούσιος, με την μπλε οβάλ μάρκα να προσφέρει προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες και μια ποικιλία συστημάτων ασφαλείας και υποβοήθησης, μεταξύ των οποίων τα Lane-Keeping Alert και Lane-Keeping Aid (Προειδοποίηση διατήρησης λωρίδας και υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας), και Cruise control με ρυθμιζόμενο σύστημα περιορισμού της ταχύτητας.

Advertisement

Μεγάλη γκάμα κινητήρων

Η μακροσκελής, ωστόσο, λίστα των «προσόντων» του μοντέλου δεν αφορά μόνο τα ανωτέρω χαρακτηριστικά. Διότι το Ford Puma διατίθεται και σε μια ευρεία γκάμα κινητήρων.

Ειδικότερα, συναντάμε έναν Ford EcoBoost Hybrid ήπιας υβριδικής τεχνολογίας (MHEV), έναν κινητήρα βενζίνης Ford EcoBoost και ένα diesel μοτέρ Ford EcoBlue.

Advertisement

Η κατηγορία των mild hybrid «εκπροσωπείται» από έναν τρικύλινδρο 1.000αρη κινητήρα EcoBoost (με λειτουργία απενεργοποίησης κυλίνδρων), ο οποίος συνδυάζεται αποκλειστικά με μηχανικό κιβώτιο των 6 σχέσεων και διατίθεται σε δύο εκδόσεις ισχύος, των 125 και 155 ps. 

Στην πρώτη περίπτωση η επιτάχυνση στα 100 χλμ./ώρα από στάση «έρχεται» σε 9,8 sec, με την τελική να αντιστοιχεί σε 191 χλμ./ώρα, ενώ στην έκδοση ισχύος των 155 ίππων, το 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε 9,0 sec, και η τελική είναι 205 χλμ.

Σημειώνεται πως σε αμφότερες τις εκδόσεις, ο 1.0000αρης Ecoboost πλαισιώνεται από μια μίζα/γεννήτρια (BISG) με κίνηση μέσω ιμάντα, αντί εναλλάκτη. Αυτή ανακτά ενέργεια κατά την επιβράδυνση του οχήματος, φορτίζοντας την μπαταρία ιόντων λιθίου των 48 volt. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τη Ford, η μεικτή κατανάλωση καυσίμου ξεκινά από 5,5 λτ./100 χλμ.

Επιπροσθέτως, ο 1.0 λτ. Ecoboost διατίθεται και… απαλλαγμένος από την ήπια υβριδική τεχνολογία και συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο των 7 σχέσεων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αποδίδονται 125 ps και 170 Nm ροπής, με το Puma να ολοκληρώνει τη διαδικασία 0-100 χλμ./ώρα σε 10,2 sec και να έχει τελική 190 χλμ./ώρα.

Επιπροσθέτως, ικανοποιημένοι μένουν και οι φίλοι των diesel μοτέρ, και γι’ αυτό φροντίζει ο 1.5L EcoBlue, ο οποίος συνδυάζεται με 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο και αποδίδει 120 ίππους και 285 Nm ροπής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση χρειάζονται 10,3 sec για την επιτάχυνση στα 100 χλμ./ώρα, ενώ η μέγιστη ταχύτητα φτάνει τα 185 χλμ. Περί κατανάλωσης ο λόγος, η Ford «δίνει» 4,5 λτ./100 χλμ.

Τέλος, διαθέσιμη στη χώρα μας είναι και η «καυτή» έκδοση Puma ST, η οποία «φορά» τον κορυφαίο 3-κύλινδρο κινητήρα 1.5L EcoBoost της Ford, ο οποίος παράγει 200 ίππους και 320 Nm ροπής, εξασφαλίζοντας επιτάχυνση 0 100 km/h σε χρόνο 6,7 δλ.  Το Puma ST συνδυάζεται αποκλειστικά με μηχανικό κιβώτιο 6 σχέσεων.

Διαβάστε επίσης:
Η επιθετική εμφάνιση του νέου Ford Puma ST (+video)
Το Ford Puma ST των 200 ίππων στην Ελλάδα (+τιμές, video)
Δοκιμή: Ford Puma 1.0L EcoBoost 125PS Auto