Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η οδήγηση μπορεί να προβλέψει την άνοια!

Ελλάδα 5:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η οδήγηση μπορεί να προβλέψει την άνοια!

ΝΕΑ

Η οδήγηση μπορεί να προβλέψει την άνοια!

ΝΕΑ

Έρευνα που διεξήχθη από κορυφαίους ερευνητές καταδεικνύει πως ο τρόπος που οδηγούμε μπορεί να αποτελέσει «καμπανάκι» για την εμφάνιση ήπιας νοητικής διαταραχής ή και της νόσου Alzheimer, η οποία προκαλεί άνοια.

Advertisement
Advertisement

Ένα από τα μεγάλα επιτεύγματα των τελευταίων δύο αιώνων είναι αδιαμφισβήτητα η επιστημονική πρόοδος και τα μεγάλα άλματα στον τομέα της ιατρικής. Πολλές νόσοι έχουν περάσει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, ενώ το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά.

Μπορεί το τελευταίο να χαρίζει χαμόγελα στους κατοίκους των αναπτυγμένων χωρών, έφερε, όμως, στο προσκήνιο την άνοια, ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από διαταραχή στη μνήμη, την ομιλία, την κρίση και τη συμπεριφορά του ατόμου, υπονομεύοντας την ικανότητά του να επιτελεί ανεξάρτητα κατά τις καθημερινές στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν γύρω στα 200.000 άτομα με άνοια, ενώ μέχρι το 2050 ο αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τις 600.000.

Advertisement
Advertisement

Η άνοια είναι συνυφασμένη με την οδηγική διαδικασία, μιας και οι ασθενείς έχουν χάσει την ικανότητά τους να οδηγούν με ασφάλεια. Στο πλαίσιο αυτό, Αμερικανοί ερευνητές διενήργησαν μια σπουδαίας σημασίας έρευνα, με στόχο την εξαγωγή δεδομένων που θα συμβάλλουν τόσο στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, αλλά και τη διάγνωση της νόσου.

Μέσω της χρήσης δεδομένων από τις καθημερινές συνήθειες οδήγησης, αλλά και τεχνικών μηχανικής μάθησης, ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Columbia Mailman και της Σχολής Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Fu Foundation εξέλιξαν υψηλής ακρίβειας αλγόριθμους για την ανίχνευση της ήπιας νοητικής διαταραχής (MCI) αλλά και της άνοιας, σε ηλικιωμένους οδηγούς. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν από το περιοδικό Geriatrics.

Advertisement

Οι συνήθειες οδήγησης των ηλικιωμένων οδηγών συλλέχθηκαν μέσω ειδικών συσκευών εγγραφής εντός του οχήματος, οι οποίες εστίαζαν σε συνολικά 29 διαφορετικές μεταβλητές, συμπεριλαμβανομένων των απότομων φρεναρισμάτων, του τρόπου επιτάχυνσης, του λόγου των γωνιών διεύθυνσης τόσο από αριστερά όσο και δεξιά, της διάρκειας και του αριθμού κάθε ταξιδιού.

Μετά τη συλλογή και την επεξεργασία των παραπάνω στοιχείων, και αφού ελήφθησαν υπόψη δημογραφικά χαρακτηριστικά, όπως το φύλο, η ηλικία, η εθνικότητα και η εκπαίδευση, κατέστη εφικτή η εξαγωγή στοιχείων για την εμφάνιση της ήπιας νοητικής διαταραχής και της άνοιας.

Advertisement

Κατακόρυφη αύξηση των ηλικιωμένων οδηγών

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2015 και 2019, ενώ συμμετείχαν γύρω στους 3.000 ενεργούς οδηγούς της ηλικιακής ομάδας 65-79. Από αυτούς 33 διαγνώσθηκαν με ήπια νοητική διαταραχή και 31 με άνοια.

Σημειώνεται, πως έναυσμα για τη διενέργεια της έρευνας ήταν η διαφαινόμενη αύξηση του αριθμών των οδηγών που κατέχουν δίπλωμα οδήγησης έως το 2030 στις ΗΠΑ. Σήμερα υπάρχουν σχεδόν 42 εκατ. ηλικιωμένοι οδηγοί, ενώ το 2030 αναμένεται να φτάσουν τους 63 εκατ.

Advertisement

Όπως καταδεικνύεται, ή αποφυγή της οδήγησης κατά τις νυχτερινές ώρες ή το έλλειμμα αυτοπεποίθησης για τη διάνυση μεγάλων αποστάσεων ενδέχεται ν’ αποτελούν «σημάδια» πως μπορεί να εμφανιστεί (ή ο οδηγός πάσχει) άνοια.

Σύμφωνα, τέλος, με τους μελέτες τα στοιχεία που προέρχονται από τα πραγματικά δεδομένα οδήγησης και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά μπορούν να προβλέψουν την ήπια νοητική διαταραχή και την άνοια με ακρίβεια 88%.

Πηγές: anoia.gr, alzheimerathens.gr, Geriatrics.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πάνω από 90 εκατομμύρια ευρώ σε ιδιοκτήτες και οδηγούς Ταξί
Έτσι θα είναι οι νέες πιάτσες των Ταξί
Αποκάλυψη: Έρχεται επιδότηση μαμούθ για Ταξί