Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η κρυφή μάχη δισεκατομμυρίων της VW για την Porsche

Ελλάδα 16:14
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η κρυφή μάχη δισεκατομμυρίων της VW για την Porsche

ΝΕΑ

Η κρυφή μάχη δισεκατομμυρίων της VW για την Porsche

ΝΕΑ

Πόσα χρήματα μπορεί να βάλει στα ταμεία της η VW από την είσοδο της Porsche στη χρηματιστήριο; Πάρα πολλά είναι η απάντηση και οι μέτοχοι της τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση.

Advertisement
Advertisement

Η Porsche είναι από τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις, όμως στο τιμόνι των αποφάσεων δεν βρίσκεται μονάχα η VW.

H γνωστή φίρμα θα μπορούσε θα θεωρηθεί το «στολίδι του ομίλου» με ποσοστό κερδοφορίας που ξεπερνά το 15%. Αυτό κάνει την εταιρεία άκρως ελκυστική για επενδύσεις, κάτι που έκανε τους Γερμανούς να κάνουν πλάνα για είσοδο της στο χρηματιστήριο. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βάλει στα ταμεία της VW περισσότερα από 20 δις ευρώ, και στις τσέπες των χιλιάδων μετόχων της αρκετά σημαντικό ποσό.

Η απόφαση αυτή τη στιγμή για την είσοδο ή όχι της Porsche στο χρηματιστήριο βρίσκεται στα χέρια των δύο διοικητικών συμβουλίων. Αυτό της VW και αυτό της Piech που κατέχει το 31,4% των μετοχών και έχει δικαίωμα ψήφου, όπως και η οικογένεια Porσche. Πίσω από την Piech μάλιστα βρίσκεται και ο όμιλος επενδύσεων του Qatar ο οποίος περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση σε περίπτωση που δεν επιθυμεί την ένταξη στο χρηματιστήριο.

Advertisement
Advertisement

Αυτή πάντως που επιθυμεί διακαώς κάτι τέτοιο είναι η VW που μπορεί να γεμίσει ξαφνικά με «άπειρο» ρευστό και να επενδύσει ακόμη πιο δυναμικά στις μελλοντικές τεχνολογίες όπως η ηλεκτροκίνηση και η εξέλιξη των μπαταριών. Πέραν τούτου μία τέτοια κίνηση θα την έβαζε στην κορυφή ή κοντά σε αυτήν των πλέον ισχυρών εταιρειών της παγκόσμιας αυτοκίνησης.

Η ένταξη στις αγορές αν πραγματοποιηθεί θα είναι μία από τις πιο ισχυρές κινήσεις που έχουν γίνει ποτέ στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και αναμένεται να συνδυαστεί με μπόνους για κάθε έναν από τους 130.000 εργαζομένους της VW ύψους 2.000 ευρώ περίπου. Να θυμίσουμε πάντως ότι η Porsce για το 2021 πούλησε 301.900 αυτοκίνητα που αποτελούν μόλις το 3,5% των συνολικών πωλήσεων της VW, μεταφράζονται όμως σε πολύ σημαντικά κέρδη συνολικά για τον όμιλο.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
H Porsche αποκάλυψε πως η νέα 718 θα είναι ηλεκτρική
Η εισβολή στην Ουκρανία φρενάρει τις VW και Porsche
Felicity Ace: Στον πάτο της θάλασσας εκατοντάδες Porsche