Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η ιστορία του οδηγού Michelin (+video)

Ελλάδα 18:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η ιστορία του οδηγού Michelin (+video)

ΝΕΑ

Η ιστορία του οδηγού Michelin (+video)

ΝΕΑ

Μπορούμε να συγχωρέσουμε όσους δεν γνωρίζουν, ότι η Michelin που φτιάχνει ελαστικά και η Michelin που αξιολογεί τα εστιατόρια είναι στην πραγματικότητα η ίδια εταιρία.

Advertisement
Advertisement

Πώς η Michelin «πήρε» τα αστέρια της; Γιατί μία μάρκα ελαστικών αξιολογεί τα εστιατόρια;

 

Η ιστορία του πώς η Michelin έγινε η… έμπειρη στο καλό φαγητό σχετίζεται στην πραγματικότητα με τις φιλοδοξίες της ως εταιρεία ελαστικών, αλλά και στο καλό marketing. Αυτό αναφέρει στο video ο YouTuber Adam Ragusea, καταλήγοντας πως η Michelin άρχισε να ελέγχει τα εστιατόρια, έτσι ώστε οι Γάλλοι αυτοκινητιστές να γνωρίζουν που σερβίρουν καλό φαγητό.

Advertisement
Advertisement

Όπως λέει ο Αμερικανός Ragusea, παρά το γεγονός ότι τα αυτοκίνητα κυριαρχούν σήμερα στην κινητικότητα, στις πρώτες μέρες τους δεν μπορούσαν να ταξιδεύσουν τόσο μακριά γιατί δεν ήταν αξιόπιστα. Μεταξύ των λόγων για αυτό, ήταν το ότι τα πρώτα ελαστικά ήταν κολλημένα στους τροχούς. Όταν οι αδερφοί Michelin άρχισαν να πουλούν ελαστικά που είχαν σαμπρέλα και ήταν στερεωμένα στον τροχό, επέτρεψαν στους ανθρώπους να ταξιδεύουν μακρύτερα.

Ο Andre Michelin, ο μεγαλύτερος από τα δύο αδέρφια που διηύθυναν την εταιρεία στις αρχές του 20ου αιώνα, είναι για πολλούς ο πρωτοπόρος του έμμεσου μάρκετινγκ λόγω του οδηγού εστιατορίων που υπάρχει ακόμα και σήμερα.

Advertisement

Κατανοώντας ότι η αγορά των ελαστικών θα παρέμενε μικρή μέχρι να μεγαλώσει αυτή των μεταφορών, προσπάθησε να πλασάρει τον τρόπο ζωής με το αυτοκίνητο. Αυτό περιελάβανε χορηγίες αγώνων, βοήθεια στην αεροπορία, προώθηση ενός εθνικού συστήματος αρίθμησης δρόμων στη Γαλλία, δημιουργία χαρτών και δημιουργία του Οδηγού Michelin, ο οποίος δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1900 .

Ο Οδηγός Michelin περιείχε στην πραγματικότητα πληροφορίες για όλα τα είδη των πραγμάτων που οι οδηγοί μπορεί να θέλουν να μάθουν, συμπεριλαμβανομένης της τοποθεσίας των συνεργείων επισκευής, των βενζινάδικων και, φυσικά, των εστιατορίων. Έτσι, η άνοδος του τρόπου ζωής του αυτοκινήτου στη Γαλλία, είναι συνυφασμένη με την άνοδο της γαστρονομίας.

Advertisement

Καθώς άλλες εταιρείες ελαστικών έγιναν μεγαλύτεροι ανταγωνιστές, η Michelin συνδέθηκε με ένα γαλλικό εθνικιστικό κίνημα ενθαρρύνοντας τους Παριζιάνους να βγαίνουν στις επαρχίες και να τρώνε σε εστιατόρια σε όλη τη χώρα, και έτσι βοήθησε να εδραιωθεί η φήμη της Γαλλίας ως πρωτεύουσας του εκλεκτού φαγητού.

Ακόμη και σήμερα, ο οδηγός εξακολουθεί να εστιάζει στη Δυτική Ευρώπη και να βαθμολογεί εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το «Όλα Βιώσιμα» Regen’Lab της Michelin θα κάνει το ντεμπούτο στο Misano
Αναδιάρθρωση στη Michelin – Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και επενδύσεις
Michelin: Θέλει να παρουσιάσει λάστιχα χωρίς αέρα