ΝΕΑ

Η Ινδία κλείνει τις πόρτες της στον απαιτητικό Elon Musk

Ελλάδα 17:46
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ινδία κλείνει τις πόρτες της στον απαιτητικό Elon Musk

ΝΕΑ

Η Ινδία κλείνει τις πόρτες της στον απαιτητικό Elon Musk

ΝΕΑ

Η εκβιαστική απαίτηση του Elon Musk για παροχή γενναιόδωρων φοροαπαλλαγών στα εισαγόμενα ηλεκτρικά, δεν ήχησε ευχάριστα στα αυτιά των κυβερνώντων.

Advertisement
Advertisement

Ανατροπή δεδομένων στις διαπραγματεύσεις της Tesla με την Ινδία σχετικά με τη σύναψη μιας πολυεπίπεδης συνεργασίας, τελικό στάδιο της οποίας θα ήταν η δημιουργία ενός εργοστασίου της αμερικανικής εταιρείας.

Ο Elon Musk είχε ζητήσει από την ινδική κυβέρνηση να μειώσει τους δασμούς στα εισαγόμενα ηλεκτρικά οχήματα έως 100%, ώστε να μπορέσει να εδραιώσει την παρουσία της στη χώρα προτού δεσμευτεί να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο επί ινδικού εδάφους.

Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσιεύματα, ο ισχυρός άνδρας της Tesla είχε θέσει το παραπάνω αίτημα ως αναγκαία προϋπόθεση προτού κατασκευάσει την παραγωγική μονάδα.

Advertisement
Advertisement

Η Ινδία, ωστόσο, φαίνεται πως απάντησε αρνητικά στην πρόταση του Elon Musk περί φοροαπαλλαγών, υπό το σκεπτικό ότι το τρέχον δεσμολογικό καθεστώς είναι πλήρως λειτουργικό για όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες, και επομένως δεν χρήζει αναθεώρησης μόνο και μόνο για την Tesla.

«Εξετάσαμε αν πρέπει να αναθεωρηθούν εκ νέου οι δεσμοί. Αλλά ήδη υπάρχει εγχώρια παραγωγή (σ.σ. αυτοκινήτων) και κάποιες επενδύσεις έχουν γίνει υπό την τρέχουσα δασμολογική δομή», ανέφερε την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Έμμεσων Φόρων και Τελωνείων, Vivek Johri. «Είναι, λοιπόν, ξεκάθαρο ότι αυτό (σ.σ. το ισχύον δασμολογικό καθεστώς) δεν αποτελεί εμπόδιο».

Advertisement

Σημειώνεται ότι ορισμένες κυβερνήσεις των ινδικών πολιτειών είχαν συμφωνήσει με το αίτημα της Tesla, και τουλάχιστον πέντε εξ αυτών είχαν προσκαλέσει την εταιρεία να ανοίξει εργοστάσια επί των εδαφών τους.

Ως αντιπρόταση, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ζήτησε από την Tesla να εξετάσει το ενδεχόμενο εισαγωγής μερικώς συναρμολογημένων οχημάτων (η τελική συναρμολόγηση θα γινόταν στην Ινδία), τα οποία υπόκεινται σε μειωμένους εισαγωγικούς δασμούς, συγκριτικά με τα πλήρως κατασκευασμένα οχήματα.

Advertisement

Σύμφωνα με τον Vivek Johri, μολονότι η Ινδία ζήτησε από την Tesla να παρουσιάσει σχέδια για τοπική παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η αυτοκινητοβιομηχανία δεν έχει απαντήσει.

Στον αντίποδα, αρκετοί ανταγωνιστές της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Mercedes έχουν ήδη επενδύσει στην παραγωγή μηδενικών ρύπων αυτοκινήτων στη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρόλο που η Ινδία είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, το μερίδιο των ηλεκτρικών είναι πολύ μικρό. Συγκεκριμένα, το ποσοστό τους, επί του συνόλου των πωλήσεων, δεν υπερβαίνει το 1%, μιας και οι κάτοικοι προτιμούν φθηνότερα αυτοκίνητα βενζίνης και diesel.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Απίστευτη παρέμβαση της Tesla στα αυτοκίνητα των πελατών της…
Κέρδη μαμούθ για την Tesla στο τελευταίο τρίμηνο του 21!
Δεν χρειάζεται να έχεις Tesla για να φορτίσεις στους Superchargers