Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οι Γερμανοί «τρέχουν και δεν φθάνουν» με την Tesla

Ελλάδα 18:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οι Γερμανοί «τρέχουν και δεν φθάνουν» με την Tesla

ΝΕΑ

Οι Γερμανοί «τρέχουν και δεν φθάνουν» με την Tesla

ΝΕΑ

Οι Γερμανοί κατασκευαστές σκοπεύουν να ξοδέψουν δισεκατομμύρια ευρώ για να φθάσουν την Tesla. Όμως δεν είναι μόνο η εταιρία του Musk ο αντίπαλός τους.

Advertisement
Advertisement

Δεν έχει περάσει παρά μία δεκαετία όταν το όνομα Tesla κυκλοφορούσε μεταξύ λίγων και αρκετά “ψαγμένων”, και μόνο στην αγορά των ΗΠΑ.

Η μικρή εταιρία που ξεκίνησε από το πουθενά, κατάφερε μέσα σε αυτά τα χρόνια να εκτοξευθεί στην κορυφή του κόσμου, αποτελώντας πλέον το μέτρο σύγκρισης και το σημείο αναφοράς για όσους θέλουν να εμπλακούν με αξιώσεις στην ηλεκτροκίνηση.

Για τους μεγάλους κατασκευαστές της Γερμανίας αυτό είναι ένα χτύπημα που δεν μπορούν να χωνέψουν την τεράστια επιτυχία της εταιρίας του Elon Musk. Η αλήθεια είναι ότι οι Γερμανοί -και όχι μόνο- “πιάστηκαν στον ύπνο” και άργησαν πολύ να αντιδράσουν. Και όταν το έκαναν, έγινε με λάθος τρόπο.

Advertisement
Advertisement

Τώρα πλέον τρέχουν να προλάβουν. Και είναι έτοιμοι να ξοδέψουν όσα χρήματα χρειάζεται για να καταφέρουν να ξεπεράσουν την αμερικάνικη εταιρία και να της “κλέψουν” τους πελάτες της.

Η περίπτωση της BMW είναι πολύ ιδιαίτερη. Υπήρξε ίσως η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρία με παρουσία στα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα νέας εποχής, με το εξαιρετικό και πολύ μπροστά από την εποχή του i3, του 2013. Από εκεί και πέρα όμως το πρόγραμμα εξηλεκτρισμού κόλλησε, και οι Βαυαροί εστίασαν περισσότερο στα υβριδικά παρά στα καθαρά ηλεκτρικά μοντέλα.

Η VW είχε μία αντίστοιχη πορεία και μία τραυματική εμπειρία. Από το 2014 έβαλε μπροστά το δικό της πρόγραμμα εξηλεκτρισμού με το e-Golf όμως το σκάνδαλο dieselgate αποσυντόνισε εντελώς την εταιρία και λίγο έλλειψε να την οδηγήσει στην οικονομική καταστροφή.

Advertisement

Και οι δύο εταιρίες πλέον έχουν μπει για τα καλά στον χορό της ηλεκτροκίνησης, και μόνο στόχο έχουν να τρέξουν να προλάβουν την πορεία της Tesla. Και γι’ αυτόν τον σκοπό θέλουν να επενδύσουν πολλά δισ. ευρώ για εγκαταστάσεις και εξέλιξη νέων μοντέλων.

Έτσι η BMW ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ένα ποσό ρεκόρ, 7,8 δισ. ευρώ για την εξέλιξη νέων ηλεκτρικών μοντέλων πάνω στην πλατφόρμα Neue Classe. Ήδη έχουμε πάρει μία πρώτη γεύση από το πρωτότυπο i Vision Dee, όμως το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής με αυτή τη νέα πλατφόρμα θα είναι ένα SUV που θα παρουσιαστεί το 2025.

Advertisement

Όμως ακόμα και αυτά τα λεφτά μοιάζουν ψίχουλα μπροστά σε όσα σκοπεύει να ξοδέψει η VW μέσα στα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η VW θέλει να επενδύσει 180 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, με τα δύο τρίτα από αυτά να πηγαίνουν στην εξέλιξη νέων μοντέλων όπως το ID. 2.

Με αυτές τις μεγάλες επενδύσεις οι δύο γερμανικές εταιρίες σκοπεύουν να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν την Tesla. Μπορεί όμως όλο αυτό να μην είναι αρκετό, καθώς υπάρχει ένας ακόμα νέος αντίπαλος που κανείς δεν περίμενε πριν λίγα χρόνια.

Advertisement

Οι Κινέζοι κατασκευαστές τρέχουν την εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης με ασύλληπτους ρυθμούς, παρουσιάζοντας διαρκώς νέα μοντέλα (και μάλιστα στις φθηνές κατηγορίες) ενώ διαθέτουν και την τεχνογνωσία αλλά και την πρόσβαση στις πρώτες ύλες για την κατασκευή μπαταριών.

Διπλό το μέτωπο λοιπόν για τους Ευρωπαίους κατασκευαστές, που δεν έχουν μόνο απέναντί τους την Tesla αλλά και τους Κινέζους που έρχονται με πολύ απειλητικές διαθέσεις. Θα τα καταφέρουν οι Γερμανοί; Ο χρόνος θα δείξει αν οι καλές προθέσεις και τα πολλά χρήματα ήταν αρκετά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μηνύσεις στην Tesla για τα σέρβις της
Δοκιμή: VW ID. Buzz
Έξι νέες BMW μεταξύ 2025 και 2027