Menu
Τιμές αυτοκινήτων | Live η κίνηση Τιμές Καυσίμων | newsmotoChoice: 125

Οι Γερμανοί «τρέχουν και δεν φθάνουν» με την Tesla

  • newsautoteam

Οι Γερμανοί κατασκευαστές σκοπεύουν να ξοδέψουν δισεκατομμύρια ευρώ για να φθάσουν την Tesla. Όμως δεν είναι μόνο η εταιρία του Musk ο αντίπαλός τους.

Δεν έχει περάσει παρά μία δεκαετία όταν το όνομα Tesla κυκλοφορούσε μεταξύ λίγων και αρκετά “ψαγμένων”, και μόνο στην αγορά των ΗΠΑ.

Η μικρή εταιρία που ξεκίνησε από το πουθενά, κατάφερε μέσα σε αυτά τα χρόνια να εκτοξευθεί στην κορυφή του κόσμου, αποτελώντας πλέον το μέτρο σύγκρισης και το σημείο αναφοράς για όσους θέλουν να εμπλακούν με αξιώσεις στην ηλεκτροκίνηση.

Για τους μεγάλους κατασκευαστές της Γερμανίας αυτό είναι ένα χτύπημα που δεν μπορούν να χωνέψουν την τεράστια επιτυχία της εταιρίας του Elon Musk. Η αλήθεια είναι ότι οι Γερμανοί -και όχι μόνο- “πιάστηκαν στον ύπνο” και άργησαν πολύ να αντιδράσουν. Και όταν το έκαναν, έγινε με λάθος τρόπο.

Τώρα πλέον τρέχουν να προλάβουν. Και είναι έτοιμοι να ξοδέψουν όσα χρήματα χρειάζεται για να καταφέρουν να ξεπεράσουν την αμερικάνικη εταιρία και να της “κλέψουν” τους πελάτες της.

Η περίπτωση της BMW είναι πολύ ιδιαίτερη. Υπήρξε ίσως η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρία με παρουσία στα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα νέας εποχής, με το εξαιρετικό και πολύ μπροστά από την εποχή του i3, του 2013. Από εκεί και πέρα όμως το πρόγραμμα εξηλεκτρισμού κόλλησε, και οι Βαυαροί εστίασαν περισσότερο στα υβριδικά παρά στα καθαρά ηλεκτρικά μοντέλα.

Η VW είχε μία αντίστοιχη πορεία και μία τραυματική εμπειρία. Από το 2014 έβαλε μπροστά το δικό της πρόγραμμα εξηλεκτρισμού με το e-Golf όμως το σκάνδαλο dieselgate αποσυντόνισε εντελώς την εταιρία και λίγο έλλειψε να την οδηγήσει στην οικονομική καταστροφή.

Και οι δύο εταιρίες πλέον έχουν μπει για τα καλά στον χορό της ηλεκτροκίνησης, και μόνο στόχο έχουν να τρέξουν να προλάβουν την πορεία της Tesla. Και γι’ αυτόν τον σκοπό θέλουν να επενδύσουν πολλά δισ. ευρώ για εγκαταστάσεις και εξέλιξη νέων μοντέλων.

Έτσι η BMW ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ένα ποσό ρεκόρ, 7,8 δισ. ευρώ για την εξέλιξη νέων ηλεκτρικών μοντέλων πάνω στην πλατφόρμα Neue Classe. Ήδη έχουμε πάρει μία πρώτη γεύση από το πρωτότυπο i Vision Dee, όμως το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής με αυτή τη νέα πλατφόρμα θα είναι ένα SUV που θα παρουσιαστεί το 2025.

Όμως ακόμα και αυτά τα λεφτά μοιάζουν ψίχουλα μπροστά σε όσα σκοπεύει να ξοδέψει η VW μέσα στα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η VW θέλει να επενδύσει 180 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, με τα δύο τρίτα από αυτά να πηγαίνουν στην εξέλιξη νέων μοντέλων όπως το ID. 2.

Με αυτές τις μεγάλες επενδύσεις οι δύο γερμανικές εταιρίες σκοπεύουν να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν την Tesla. Μπορεί όμως όλο αυτό να μην είναι αρκετό, καθώς υπάρχει ένας ακόμα νέος αντίπαλος που κανείς δεν περίμενε πριν λίγα χρόνια.

Οι Κινέζοι κατασκευαστές τρέχουν την εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης με ασύλληπτους ρυθμούς, παρουσιάζοντας διαρκώς νέα μοντέλα (και μάλιστα στις φθηνές κατηγορίες) ενώ διαθέτουν και την τεχνογνωσία αλλά και την πρόσβαση στις πρώτες ύλες για την κατασκευή μπαταριών.

Διπλό το μέτωπο λοιπόν για τους Ευρωπαίους κατασκευαστές, που δεν έχουν μόνο απέναντί τους την Tesla αλλά και τους Κινέζους που έρχονται με πολύ απειλητικές διαθέσεις. Θα τα καταφέρουν οι Γερμανοί; Ο χρόνος θα δείξει αν οι καλές προθέσεις και τα πολλά χρήματα ήταν αρκετά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μηνύσεις στην Tesla για τα σέρβις της
Δοκιμή: VW ID. Buzz
Έξι νέες BMW μεταξύ 2025 και 2027

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto  

Εκλογές 2023

Που ψηφίζω: Μάθετε που ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Οι υπόλοιπες ειδήσεις στο Πρώτο ΘΕΜΑ