Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οι Έλληνες επιλέγουν το αυτοκίνητο για τις διακοπές τους

Ελλάδα 6:58
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οι Έλληνες επιλέγουν το αυτοκίνητο για τις διακοπές τους

ΝΕΑ

Οι Έλληνες επιλέγουν το αυτοκίνητο για τις διακοπές τους

ΝΕΑ

Πάνω από 3,6 εκατ. ταξίδια πραγματοποιήθηκαν το 2019 με όχημα ενώ με θαλάσσια και εναέρια μέσα πραγματοποιήθηκαν μόλις 1,2 εκατ.

Advertisement
Advertisement

Με χερσαία μέσα μεταφοράς και κυρίως με το αυτοκίνητο οι Έλληνες πραγματοποίησαν τις διακοπές τους το 2019 σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) με τίτλο: «Χαρακτηριστικά ταξιδιών εσωτερικού ημεδαπών τουριστών 2019».

Μάλιστα σύμφωνα με την μελέτη ο αριθμός των ταξιδιών με χερσαία μέσα ξεπέρασαν τα 3,6 εκατ. ενώ με μεγάλη διαφορά ακολουθούν τα ταξίδια με θαλάσσια μέσα (1 εκατ.) και με εναέρια μέσα (272.000). Οι Έλληνες σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας προτιμούν τα χερσαία μέσα μεταφοράς για τις τουριστικές τους μετακινήσεις σε ποσοστό 74% και ακολουθούν τα θαλάσσια μέσα με ποσοστό 21% και τα εναέρια με μόλις 6%.

Advertisement
Advertisement

Η κυριαρχία των οδικών μέσων σχετίζεται με τη γεωγραφία της Ελλάδας, αλλά και με το γεγονός ότι πλοία και αεροπλάνα εξυπηρετούν λιγότερους επιβάτες, σε συνδυασμό με τις πιο «τσιμπημένες» τιμές τη θερινή περίοδο.

Επίσης όπως αποδεικνύεται την περίοδο 2015-2019, παρατηρείται σταθερότητα ως προς το επιλεγμένο μέσο μεταφοράς, με το 73% έως 74% των προσωπικών ταξιδιών εσωτερικού να έχουν πραγματοποιηθεί με χερσαία μέσα, 20% έως 21% με θαλάσσια μέσα και 6% με 7% με εναέρια μέσα.

Η συντριπτική πλειονότητα των ταξιδιών που πραγματοποιήθηκε με χερσαία μέσα την περίοδο 2015-2019 ήταν με ιδιωτικό ή ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο (85% έως 88%), και ένα μικρό ποσοστό (11% έως 13%) με λεωφορείο ή τουριστικό λεωφορείο. Στα ταξίδια με τρένο αντιστοιχεί μόλις το 1% με 2%. Καταγράφεται επίσης, ένα αυξανόμενο μερίδιο (από 85% σε 88%) για τα ταξίδια με ιδιωτικό ή ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο και αντίστοιχα μία πτωτική τάση στις υπόλοιπες κατηγορίες. Συγκεκριμένα για το 2019, με ιδιωτικό ή ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο πραγματοποιήθηκαν 3,2 εκατ. ταξίδια, με λεωφορείο ή τουριστικό λεωφορείο 398.000 και με τρένο μόλις 54.000.

Advertisement

Όσον αφορά στις δαπάνες για διακοπές οι Έλληνες ξόδεψαν 1,6 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 1,1 δισ. ευρώ ή το 70% των δαπανών προήλθαν από τις ηλικιακές ομάδες 25-44 ετών και 45-64 ετών.

Φωτογραφία: Eurokinisi

Advertisement

Διαβάστε επίσης:

Τι αλλάζει σε πρόστιμα ΚΟΚ, ΚΤΕΟ, Σχολές οδηγών και εξετάσεις οδήγησης

Πρόστιμα-σοκ στα e-ποδήλατα με «μαϊμού» πιστοποιητικά!

Advertisement

Η νέα μόδα: Τροχαίες παραβάσεις από 80χρονους!