Menu
Τιμές αυτοκινήτων | Live η κίνηση Τιμές Καυσίμων | COTY 2023

Η δικτατορία της οικολογίας: Απαγόρευση κυκλοφορίας από γειτονιά σε γειτονιά!

  • newsautoteam

Η πανδημία φαίνεται πως ήταν μόνο η δοκιμαστική περίοδος για ολοκληρωτικές ιδέες και αντιλήψεις. Και πλέον θα χρειάζεται άδεια για να μετακινηθείτε σε απόσταση μεγαλύτερη των 15 λεπτών μέσα στην ίδια σας την πόλη.

Το πρόβλημα της υπερβολικής συγκέντρωσης αυτοκινήτων στα μεγάλα αστικά κέντρα απασχολεί όλο τον πλανήτη. Και κατά καιρούς έχουν προταθεί διάφορες λύσεις ώστε να μειωθεί η συμφόρηση που προκαλείται, ιδίως στις ώρες αιχμής.

Όμως η λύση που δίνει η πόλη της Οξφόρδης στην Βρετανία είναι πρωτοφανής. Και σε πολλούς φέρνει στο νου περιοριστικές αντιλήψεις που δεν ταιριάζουν σε μία δυτική κοινωνία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αποφάσισε να την χωρίσει σε έξι γειτονιές των “15 λεπτών” όπως τις αποκαλεί.

Οι κάτοικοι των έξι αυτών μεγάλων μπλοκ θα επιτρέπεται να μετακινούνται από το ένα στο άλλο μόνο 100 ημέρες τον χρόνο. Όλο το υπόλοιπο διάστημα, οι μετακινήσεις με αυτοκίνητο πέρα από τις αποστάσεις των “15 λεπτών” θα απαγορεύονται.

Στόχος των εμπνευστών αυτής της κάπως ακραίας ιδέας είναι να αποσυμφορήσουν την πόλη από τις μετακινήσεις χωρίς λόγο. Και να την καταστήσουν πιο βιώσιμη και φιλική για περπάτημα.

Η πόλη θα μοιραστεί σε μικρότερα κομμάτια, τα οποία θα λειτουργούν αυτόνομα για τις καθημερινές ανάγκες των ανθρώπων, χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους.

Προφανώς ένα τέτοιο ακραίο σχέδιο δεν θα μπορούσε να περάσει χωρίς έντονες αντιδράσεις από τους επιχειρηματίες, ιδίως του κέντρου, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι έτσι θα μειωθούν οι δουλειές τους στο ελάχιστο.
Η απόφαση πάντως έχει παρθεί και οι υπεύθυνοι της πόλης λένε ότι θα εφαρμοστεί παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν.

Το νέο αυτό “φιλτράρισμα” της κίνησης θα λειτουργεί σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ σε επιλεγμένα μπλόκα-ελέγχου.


Οι κάτοικοι μπορούν να οδηγούν ελεύθερα στην γειτονιά τους και θα πρέπει να υποβάλλουν μία αίτηση αν θέλουν να περάσουν σε άλλη γειτονιά. Αυτό θα μπορεί να γίνει μόνο για 100 ημέρες το χρόνο.

Η εναλλακτική λύση αν θέλουν να φύγουν μακριά από την πόλη, είναι να οδηγηθούν στον περιφερειακό και από εκεί να φθάσουν στους αυτοκινητόδρομους. Όχι πάντως διασχίζοντας την πόλη και περνώντας μέσα από διπλανές και πλέον απαγορευμένες γειτονιές.

Το πολύ τρεις άδειες θα επιτρέπονται σε ένα νοικοκυριό όταν υπάρχουν πολλοί ενήλικες με αυτοκίνητα εγγεγραμμένα στη συγκεκριμένη διεύθυνση.

Τα λεωφορεία, τα πούλμαν, τα ταξί, τα φορτηγά παράδοσης, τα βαρέα οχήματα, οι μοτοσικλέτες και τα ποδήλατα εξαιρούνται και υπάρχουν εξαιρέσεις για άτομα με ευθύνες φροντίδας ηλικιωμένων.

Σε κάθε περίπτωση το μέτρο αυτό είναι ακραίο και εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί. Οι γειτονιές των “15 λεπτών” και τα αστυνομικά μέτρα για την διαφύλαξή τους μοιάζει εντελώς δυστοπική ως ιδέα.

Ας ελπίσουμε ότι θα καταργηθεί στην πράξη, γιατί αλλιώς ανοίγει έναν νέο δρόμο σε μέτρα και αντιλήψεις που ποτέ δεν φανταζόμαστε ότι γίνονταν πραγματικότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ενεργειακή κρίση: Ερχονται απαγορεύσεις φόρτισης ηλεκτρικών;
Ποιος είπε ότι η πανδημία τελείωσε;
Θύμα της πανδημίας το αυτοκίνητο στη Μ. Βρετανία

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto