Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οι δασμοί της Ε.Ε. έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα

Ελλάδα 22:30
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
        string(87) "Οι δασμοί της Ε.Ε. έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα"
    

Οι δασμοί της Ε.Ε. έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα

ΝΕΑ

Έναν χρόνο μετά την επιβολή πρόσθετων δασμών στις εισαγωγές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι κινεζικές μάρκες όχι μόνο δεν περιορίστηκαν, αλλά σχεδόν διπλασίασαν τις πωλήσεις τους στην Ευρώπη.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newsauto.gr on Google
Advertisement
Advertisement

Μόλις έναν χρόνο μετά την επιβολή πρόσθετων δασμών έως 35% στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που εισάγονται από την Κίνα, η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται πως γύρισε μπούμερανγκ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι κινεζικές εταιρείες αύξησαν τις συνολικές πωλήσεις τους σε ΕΕ, Ηνωμένο Βασίλειο και EFTA κατά 93%, ξεπερνώντας τα 700.000 αυτοκίνητα ως το τέλος του 2025.

Αντί να περιορίσουν την παρουσία τους, οι κινεζικοί όμιλοι όπως οι BYD και MG προσαρμόστηκαν γρήγορα, στρέφοντας το βάρος τους σε plug-in υβριδικά και θερμικά μοντέλα που επιβαρύνονται μόνο με τον βασικό δασμό 10%. Αποτέλεσμα: το μερίδιό τους στην ευρωπαϊκή αγορά διπλασιάστηκε σε έναν χρόνο, φτάνοντας περίπου το 7%.

Παρά τις υποσχέσεις για μονάδες παραγωγής στην Ευρώπη, η πραγματικότητα δείχνει το αντίθετο. Λιγότερα από 20.000 αυτοκίνητα κινεζικών εταιρειών συναρμολογήθηκαν φέτος στην Ευρώπη, καθώς το χαμηλό κόστος παραγωγής στην Κίνα –20% έως 30% χαμηλότερο από το ευρωπαϊκό– καθιστά συμφέρουσα τη διατήρηση της παραγωγής στη χώρα τους, ακόμη και με επιπλέον δασμούς.

Advertisement
Advertisement

Η έλλειψη ευρωπαϊκού δικτύου προμηθευτών, η υπερβάλλουσα παραγωγική ικανότητα στην Κίνα (50% πάνω από τις ανάγκες της τοπικής αγοράς) και οι υψηλότερες τιμές πώλησης στην Ευρώπη ενισχύουν ακόμη περισσότερο την τάση των κινεζικών brands να εξάγουν αντί να επενδύουν σε νέα εργοστάσια.

Με εξαίρεση την BYD, που προχωρά στην κατασκευή μονάδας στην Ουγγαρία, κανένας άλλος μεγάλος κινεζικός όμιλος δεν αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα μαζική παραγωγή στην ήπειρο.

Συνολικά, οι δασμοί της ΕΕ, αντί να αποθαρρύνουν τις κινεζικές εταιρείες, τις ώθησαν να αλλάξουν στρατηγική και να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Ευρώπη, εκμεταλλευόμενες τα κενά της ευρωπαϊκής πολιτικής και την ισχυρή ανταγωνιστικότητά τους σε κόστος και προϊόν.

Advertisement

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

KOK: Αυτά είναι τα πρόστιμα για «πειραγμένες» εξατμίσεις, φώτα, μεμβράνες και αξεσουάρ

Advertisement

Πατάνε γκάζι οι Κινέζοι στην Ελλάδα. Στο 8,5% το ποσοστό τους

Αυτά τα τρακτέρ προτιμούν οι αγρότες


Ακολουθήστε το newsauto.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις