Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η BMW αποκαλύπτει τον τερατώδη V16 της (+video)

Ελλάδα 22:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η BMW αποκαλύπτει τον τερατώδη V16 της (+video)

ΝΕΑ

Η BMW αποκαλύπτει τον τερατώδη V16 της (+video)

ΝΕΑ

Πολύ πριν το downsizing γίνει επιτακτικό και οι ρύποι κυριαρχήσουν στις προδιαγραφές των κινητήρων η BMW είχε πειραματιστεί με ένα 16κύλινδρο κινητήρα.

Advertisement
Advertisement

Το μοτέρ της BMW 767iL V16 ήταν τόσο μεγάλο, που το σύστημα ψύξης ήταν στο πορτμπαγκάζ.

Η BMW έχει δημιουργήσει μερικά από τα μεγαλύτερα, πιο όμορφα και ισχυρότερα μοντέλα παραγωγής στην ιστορία της αυτοκινητοβιομηχανίας. Οι άνθρωποι από το Μόναχο μπορεί να μην πρόσφεραν ποτέ στην αγορά ένα όχημα με κινητήρα V16, αν και υπήρχε ένα project για μια 16-κύλινδρη έκδοση στη Σειρά 7, που παρουσιάστηκε στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1980.

Ποτέ δεν μπήκε στην παραγωγή  ως ανταγωνιστής της Mercedes-Benz S-Class εκείνη την εποχή, αλλά κατασκευάστηκε ένα λειτουργικό πρωτότυπο που υπάρχει ακόμα και σήμερα.

Advertisement
Advertisement

Το κανάλι CarRanger στο YouTube είχε το προνόμιο να περάσει λίγο χρόνο με τη σειρά 7 V16 (E32) και υπάρχει ένα νέο βίντεο που δείχνει το όχημα λεπτομερώς. Είναι στα γερμανικά, αν και μπορείτε ακόμα να καταλάβετε πολλά βλέποντας απλώς το βίντεο.

Το Secret Seven, όπως ήταν γνωστό στην BMW, έπρεπε να είναι πιο γρήγορο και πιο σταθερό από την S-Class στα τέλη της δεκαετίας του 1980 – ή, τουλάχιστον, αυτός ήταν ο αρχικός στόχος της BMW. Η βαυαρική εταιρεία αποφάσισε να τροποποιήσει τον υπάρχοντα κινητήρα M70 V12 και να προσθέσει τέσσερις κυλίνδρους για να σχεδιάσει το μεγαλύτερο κινητήρα. Το V16 μοτέρ των 6,7 λίτρων αναβαθμίστηκε με ενισχυμένα και βελτιωμένα εξαρτήματα, καθώς και ένα νέο σύστημα διαχείρισης κινητήρα.

Advertisement

Η 16κύλινδρη μονάδα συνδυαζόταν με κιβώτιο ταχυτήτων έξι σχέσεων και ήταν ικανή να παράγει μέγιστη ισχύ 408 ίππων και 625 Nm ροπής. Αν και αυτοί οι αριθμοί μπορεί να μην είναι πολύ εντυπωσιακοί σήμερα, στη δεκαετία του 1980 επέτρεψαν στο μεγάλο σεντάν να κάνει το 0-100 χλμ/ώρα από στάση σε περίπου έξι δευτερόλεπτα. Η τελική ταχύτητα ήταν στα 282 χλμ/ώρα.

Advertisement

Η 767iL δεν έφτασε ποτέ στην παραγωγή, καθώς είχε μεγάλα σχεδιαστικά ελαττώματα. Για αρχή, ο κινητήρας ήταν τόσο μεγάλος που δεν υπήρχε αρκετός χώρος μπροστά για το σύστημα ψύξης, αναγκάζοντας την BMW να μετακινήσει ολόκληρο το σύστημα στο πορτμπαγκάζ. Ο χώρος φόρτωσης ήταν πρακτικά άχρηστος και υπήρχαν προβλήματα εκπομπών ρύπων (από τότε) που έκαναν το σεντάν με κινητήρα V16 ακατάλληλο για μαζική παραγωγή.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Επίσημο: Η BMW XM έχει έως 748 άλογα (+video)
Έτοιμη η BMW των 750.000 ευρώ!
Που διαφέρει η επανασχεδιασμένη Alpina XB7;