Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Bentley αποχαιρετά τον W12

Ελλάδα 9:31
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Bentley αποχαιρετά τον W12

ΝΕΑ

Η Bentley αποχαιρετά τον W12

ΝΕΑ

Ένας εμβληματικός κινητήρας περνά στην ιστορία. Από την Bentley ανακοινώθηκε ότι ο ξεχωριστός βενζινοκινητήρας διάταξης W12 θα πάψει να χρησιμοποιείται στα μοντέλα της εντός του καλοκαιριού.

Advertisement
Advertisement

Ο κινητήρας W12 δημιουργήθηκε από τον Όμιλο Volkswagen (στον οποίο ανήκει η Bentley) και εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε αυτοκίνητο παραγωγής το 2001, στο τότε Audi A8. Προήλθε από την ένωση δύο V6 κινητήρων (VR6, όπως ονομαζόταν) και στη βρετανική εταιρεία απέκτησε τη φήμη που του άξιζε.

Από τότε έως και τις ημέρες μας, ο κινητήρας έχει κατασκευαστεί σε περίπου 105.000 μονάδες. Χάρη στη διαρκή εξέλιξή του, σε αυτά τα 23 χρόνια η μέγιστη ισχύς του έχει αυξηθεί κατά 40% και η κατανάλωση καυσίμου μειώθηκε κατά 25%, συγκριτικά.

Πλέον, λόγω των αυστηρότερων ορίων προστασίας του περιβάλλοντος και της τάσης για εξηλεκτρισμό, ο εξάλιτρος υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας θα πάψει να υπάρχει κάτω από το καπό των αυτοκινήτων της. Όπως ανακοινώθηκε, το τελευταίο μοντέλο στο οποίο θα τοποθετηθεί θα είναι η Batur Convertible και η παραγωγή του θα σταματήσει εντός του προσεχούς καλοκαιριού.

Advertisement
Advertisement

Από την Bentley ανακοινώθηκε ότι θα αντικατασταθεί από τον V8 Ultra Performance Hybrid, όπως ονομάζεται ο νέος κινητήρας της. Αυτός θα αποδίδει μεγαλύτερη ισχύ από αυτή του W12 (στην Batur Convertible αποδίδει περίπου 740 ίππους) και η μέγιστη ροπή του θα ξεπερνά τα 1.000 Nm.

Η βρετανική εταιρεία δεν δημοσίευσε προς το παρόν τα ακριβή τεχνικά στοιχεία του νέου υβριδικής διάταξης κινητήρα. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι μπαταρίες του θα μπορούν να κινήσουν τα μοντέλα της στα οποία θα τοποθετείται ως αμιγώς ηλεκτροκίνητα για μια απόσταση έως 80 χλμ. (κατά WLTP).

Ο νέος V8 Ultra Performance Hybrid κινητήρας της Bentley.

Τέλος, οι άνθρωποι της Bentley έχουν αναβάλλει την παρουσίαση του πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου της. Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι αυτό θα γινόταν το 2025, πλέον αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί αυτό έναν χρόνο αργότερα, το 2026 και οι πωλήσεις του θα ξεκινήσουν εντός του 2027.

Advertisement

Αντίστοιχα, αναβλήθηκε και το χρονικό ορόσημο κατά το οποίο η εταιρεία θα μετατραπεί σε έναν κατασκευαστή αποκλειστικά ηλεκτροκίνητων νέων μοντέλων. Αυτό είχε αποφασιστεί να συμβεί το 2030, όμως τώρα ο στόχος έχει οριστεί για το 2033 ώστε να υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος για να εξελιχθούν τα αυτοκίνητά της όπως πρέπει για να ανταποκρίνονται στην ιστορία και στις αξίες της Bentley.