Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η άποψη της Volkswagen για το υδρογόνο

Ελλάδα 3:09
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η άποψη της Volkswagen για το υδρογόνο

ΝΕΑ

Η άποψη της Volkswagen για το υδρογόνο

ΝΕΑ

Η εξέλιξη νέων μοντέλων που θα χρησιμοποιούν το υδρογόνο για την κίνησή τους είναι υπόθεση των Ιαπώνων, κατά κύριο λόγο. Ποια είναι η γνώμη των Ευρωπαίων, και ιδίως του Ομίλου Volkswagen, για τη συγκεκριμένη τεχνολογία;

Advertisement
Advertisement

Με την ηλεκτροκίνηση, ήρθε ξανά στο προσκήνιο η δυνατότητα χρήσης του υδρογόνου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την κίνηση των αυτοκινήτων. Ως τώρα, κυρίως η Toyota και η Honda έχουν δημιουργήσει οχήματα παραγωγής που χρησιμοποιούν αυτήν την τεχνολογία.

Τα μοντέλα που χρησιμοποιούν κυψέλες καυσίμου είναι μια πολυτέλεια προς το παρόν. Κάποιοι θεωρούν ότι αυτά θα είναι το μέλλον της αυτοκίνησης και όχι τα ηλεκτροκίνητα με μπαταρίες. Ωστόσο, οι αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν ακόμα αφορούν τόσο στην εξέλιξη της τεχνολογίας όσο και στην έλλειψη των απαραίτητων υποδομών ανεφοδιασμού τους με υδρογόνο.

Advertisement
Advertisement

Οι Ιάπωνες επιμένουν στα αυτοκίνητα με κυψέλες καυσίμου. Όμως, οι Ευρωπαίοι δεν έχουν προχωρήσει αντίστοιχα, αν και οι γερμανικές εταιρείες κυρίως έχουν πειραματιστεί με την τεχνολογία και έχουν δημιουργήσει τα δικά τους πρωτότυπα.

Ο Thomas Schäfer, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Volkswagen, σε πρόσφατη δήλωσή του στην ισπανική αυτοκινητική ιστοσελίδα Autobild.es, εξέφρασε την άποψη ότι η ηλεκτροκίνηση με τη χρήση κυψελών καυσίμου δεν αρμόζει στα επιβατικά οχήματα, τουλάχιστον όχι κατά τη δεκαετία που διανύουμε.

Advertisement

Κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης «CES», ο κ. Schäfer ρωτήθηκε σχετικά και έδειξε ότι δεν είναι θιασώτης της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Το υδρογόνο, δεν είναι για εμάς. Όχι. Το υδρογόνο είναι Φυσική και είναι ακριβό. Δεν είναι ανταγωνιστικό, ιδίως όταν πρόκειται για τα επιβατικά οχήματα.

Advertisement

»Αυτά χρειάζονται μεγάλο ρεζερβουάρ το οποίο θα καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της καμπίνας τους. Ίσως είναι κατάλληλο για επαγγελματικά οχήματα, αλλά όχι για επιβατικά. Για τον λόγο αυτό δεν βλέπω να συμβαίνει σε αυτή τη δεκαετία. Όχι στη Volkswagen».

Πάντως, ο γερμανικός Όμιλος έχει πειραματιστεί με τις κυψέλες καυσίμου στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν. Τόσο η Volkswagen (με τα Golf SportWagen HyMotion και Passat HyMotion) όσο και η Audi (με τα h-tron και A7 Sportback h-tron) έχουν ασχοληθεί με αυτές, παρουσιάζοντας τα αντίστοιχα πρωτότυπά τους στα μέσα τής προηγούμενης δεκαετίας.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Κυψέλες καυσίμου για το Toyota Hilux
Ετοιμάζεται το νομικό πλαίσιο για τα πρατήρια υδρογόνου!
Δοκιμή: VW T-Roc 1.5 TSI DSG