Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Honda CR-V e:HEV ΑWD: Καλοκαίρι αλά… υβριδικά

Ελλάδα 3:02
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Honda CR-V e:HEV ΑWD: Καλοκαίρι αλά… υβριδικά

ΝΕΑ

Honda CR-V e:HEV ΑWD: Καλοκαίρι αλά… υβριδικά

ΝΕΑ

Υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα που διεκδικούν τον τίτλο του απόλυτου εκδρομικού οχήματος. Όμως το υβριδικό Honda CR-V έχει όλα τα τεχνολογικά και ποιοτικά εφόδια για να είναι το πιο ολοκληρωμένο από αυτά.

Advertisement
Advertisement

Ελλάδα, Καλοκαίρι 2022, Διακοπές. Ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες και γεμάτα πορτοφόλια. Με την βενζίνη σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ (αν είσαι τυχερός) και τα εισιτήρια της ακτοπλοΐας εν είδει συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της ναυτιλιακής εταιρίας, το παζλ μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να ολοκληρωθεί χωρίς απώλειες. Ιδίως αν στον “λογαριασμό” προστεθεί και μια οικογένεια ως πολλαπλασιαστής των δυσκολιών.

Κάπου εδώ μπαίνει ο συνδυασμός που έχουμε να σας προτείνουμε. Ένα πραγματικά μοναδικό αυτοκίνητο, με κορυφαίες καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις και απίστευτα οικονομική λειτουργία. Και ένας προορισμός, «τόσο-όσο» μακριά από την Αθήνα, ώστε να μην αδειάσει το πορτοφόλι, αλλά και να απολαύσετε το καλοκαίρι χωρίς περιττά άγχη. Και -ιδίως- να το χαρούν οι μικροί της συντροφιάς.

Το αυτοκίνητο είναι το Honda CR-V e-HEV. Και ο προορισμός η Βορειοδυτική Πελοπόννησος, από την Καλόγρια στο νομό Αχαΐας μέχρι νότια προς την Ηλεία και τις ατέλειωτες παραλίες της ξανθής άμμου του Ιονίου.

Advertisement
Advertisement

Ο συνδυασμός αυτοκινήτου και προορισμού αγγίζει το ιδανικό, όντας εύκολα προσβάσιμος, χωρίς περίπλοκα οδικά δίκτυα (άρα και οικονομία σε καύσιμο) και με τις παρεχόμενες υπηρεσίες να διατηρούνται σε λογικά επίπεδα, πολύ μακριά από τα αιγαιοπελαγίτικα ήθη.

Για το CR-V e:HEV τα έχουμε ξαναπεί κι άλλες φορές στο παρελθόν. Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που τιμά στο έπακρο την μεγάλη παράδοση της Honda στο να ξεφεύγει από την πεπατημένη και να δημιουργεί με τον δικό της τρόπο. Ένας τρόπος που κάθε φορά μας εκπλήσσει όχι μόνο με την φαντασία του αλλά και με την αποτελεσματικότητά του.

Advertisement

Στην περίπτωση του υβριδικού CR-V έχουν επιλεγεί κάποιες καινοτόμες τεχνολογικές εφαρμογές, με στόχο να δημιουργηθεί το πιο αποδοτικό αυτοφορτιζόμενο υβριδικό σύστημα.

Advertisement

Ένα σύστημα που συνδυάζει έναν 2λιτρο ατμοσφαιρικό κινητήρα βενζίνης κύκλου Άτκινσον με 145 ίππους, 2 ηλεκτροκινητήρες, μια μπαταρία ιόντων λιθίου και ένα αυτόματο κιβώτιο μιας σχέσεως. Η συνδυαστική ισχύς αγγίζει τους 184 ίππου και η ροπή φθάνει τα 315 Nm.

Χάρη σε αυτόν τον συνδυασμό οι επιδόσεις είναι εξαιρετικές, με την δικίνητη έκδοση να κάνει το 0-100 χλμ/ώρα σε μόλις 8,6 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 180 χλμ/ώρα.

Advertisement

Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η μειωμένη κατανάλωση καυσίμου και οι περιορισμένες εκπομπές ρύπων. Στην τετρακίνητη έκδοση που είχαμε στην διάθεσή μας για το ταξίδι, οι εκπομπές CO2 φθάνουν τα 161 g/km ενώ η μέση κατανάλωση που ανακοινώνει το εργοστάσιο φθάνει τα 7,1 lt/100 km.

Τα νούμερα αυτά είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που αποδεικνύονται πολύ κοντά στην αλήθεια μιας πραγματικής δοκιμής, καθώς στο ταξίδι μας είχαμε μέση κατανάλωση γύρω στα 7,6 lt/100 km.

Ενώ μέσα στην πόλη, όπου και η ανάκτηση της ενέργειας μέσω του φρεναρίσματος αυξάνει την απόδοση του συστήματος (μπορεί να κινείται έως και 80% της διαδρομής μόνο ηλεκτρικά), η κατανάλωση μπορούσε να πέσει και κάτω από τα 6,5 lt/100 km.

Τιμές πραγματικά μοναδικές αν υπολογίσουμε όχι μόνο την ισχύ του κινητήρα αλλά και το μέγεθος και την γενικότερη οικογενειακή φιλοσοφία του αυτοκινήτου.

Για να υπάρχουν αυτά τα εκπληκτικά νούμερα, οι μηχανικοί της Honda έκαναν πάλι τα… μαγικά τους, και έφτιαξαν ένα σούπερ αποδοτικό και ιδιαίτερα εξελιγμένο υβριδικό σύστημα.

Με την τεχνολογία i-MMD της Honda, μπορεί να αλλάζει αυτόματα μεταξύ τριών προγραμμάτων λειτουργίας, από πλήρως ηλεκτρική κίνηση στο EV-Drive, σε υβριδική Hybrid-Drive και αποκλειστικά με τον κινητήρα Engine Drive.

Το εξελιγμένο πρόγραμμα ελέγχου επιλέγει κάθε φορά το πιο σωστό πρόγραμμα λειτουργίας για την μεγαλύτερη δυνατή οικονομία, ενώ χάρη στο βελτιωμένο κιβώτιο μιας σχέσης η όλη διαδικασία γίνεται διαρκώς στο παρασκήνιο χωρίς ο οδηγός να αντιλαμβάνεται τίποτα, πέρα από μια διαρκή και ρέουσα παροχή δύναμης.

Ο δίλιτρος κινητήρας, ο ηλεκτροκινητήρας, το μοτέρ-γεννήτρια και η μονάδα ελέγχου ισχύος βρίσκονται κάτω από το καπό, ενώ η μπαταρία ιόντων λιθίου, κάτω το χώρο αποσκευών. Για ακόμα μεγαλύτερη οικονομία το σύστημα της Honda διαθέτει και ανάκτηση της ενέργειας μέσω των φρένων.

Μάλιστα, οι μηχανικοί εφοδίασαν το CR-V m:HEV με σύστηνα προσαρμοζόμενης επιβράδυνσης, επιτρέποντας στον οδηγό να επιλέγει μέσω των paddles που βρίσκονται πίσω από το τιμόνι πόσος θα είναι ο ρυθμός επιβράδυνσης.

Στο ταξίδι μας προς την Βορειοδυτική Πελοπόννησο, αυτό που διακρίνεις αμέσως και σε συνοδεύει διαρκώς είναι η εξαιρετική άνεση της ανάρτησης και η διαρκής αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα κορυφαίας ποιότητας αυτοκίνητο λες και είναι φτιαγμένο σε ένα εργαστήριο αεροναυπηγικής και όχι σε εργοστάσιο αυτοκινήτων.

Παράλληλα, χάρη σε ένα εξελιγμένο σύστημα ακύρωσης των θορύβων, η καμπίνα είναι ιδιαίτερα πολιτισμένη και ευχάριστη για ένα μεγάλο ταξίδι.

Σε ξαφνιάζει επίσης ευχάριστα η ευκολία στην οδήγηση και η ευελιξία του, παρά το μεγάλο όγκο που έχει το αμάξωμά του. Κάτι στο οποίο συνεισφέρουν το ελαφρύ αλλά με καλή αίσθηση τιμόνι (που κόβει μάλιστα αρκετά) αλλά και η εξαιρετική θέση οδήγησης, που στέκει ψηλά και επιτρέπει την πλήρη κατόπτευση του περιβάλλοντος χώρου από τα μεγάλα παράθυρα του αυτοκινήτου.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε δυο ακόμα σημαντικά πράγματα που σε κερδίζουν στο CR-V. Τους απίστευτους χώρους για επιβάτες και αποσκευές, οι οποίοι είναι σίγουρα οι μεγαλύτεροι στην κατηγορία του.

Αλλά και το πλήρες επίπεδο εξοπλισμού, τόσο σε ότι αφορά τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού όσο και το ψηφιακό πακέτο διασύνδεσης και ψυχαγωγίας των επιβατών.

Άνετα, εύκολα και οικονομικά, μπορείς να καλύψεις τα περίπου 250 χιλιόμετρα που χωρίζουν την Αθήνα από τις κρυφές χάρες της δυτικής πλευράς της Πελοποννήσου και τις πολλές εναλλαγές-επιλογές που σου δίνει για να απολαύσεις μερικές ήσυχες μέρες μακριά από την τρέχουσα τουριστική φασαρία των νησιών.

Η παραλία της Καλόγριας και το δάσος της Στροφυλιάς είναι από τα πιο ξεχωριστά καλοκαιρινά τοπία της Ελλάδας. Η ατελείωτη παραλία με την λεπτή άμμο και τα καθαρά νερά προσφέρεται για άπειρες ώρες στην θάλασσα, είτε υπό τον ήχο των μπιτσόμπαρων που διαρκώς και αυξάνονται, είτε εντελώς (μα εντελώς!) μοναχικά.

Πίσω από την παραλία εκτείνεται ένα μοναδικό στην Ελλάδα δάσος (ή ότι τέλος πάντως απέμεινε από αυτό). Η Στροφυλιά καλύπτει περί τα 22.000 στρέμματα κουκουναριάς, όντας το μεγαλύτερο δάσος αυτού του είδους στην χώρα μας και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Από εκεί ξεκινά ένα σύμπλεγμα λιμνών και ελών, τα οποία φθάνουν από την Καλόγρια έως την λιμνοθάλασσα του Κοτυχίου, αποτελώντας έναν μεγίστης σημασίας υγροβιότοπο για την χώρα μας, όπου βρίσκουν καταφύγιο διάφορα προστατευόμενα είδη και αποδημητικά πουλιά.

Η ατέλειωτη δαντέλα παραλιών της βορειοδυτικής Πελοποννήσου διακόπτεται από το λιμάνι της Κυλλήνης και μετά συνεχίζει αδιάλειπτη προς το νότο. Ένα ακόμα highlight της διαδρομής είναι το μοναδικής ομορφιάς και εξαιρετικά διατηρημένο κάστρο Χλεμούτσι, το οποίο αξίζει να επισκεφτεί κανείς, ιδίως τώρα που έχει ανοίξει ένα μικρό αλλά πολύ ενδιαφέρον μουσείο.

Κάτω από το χωριό Κάστρο υπάρχουν ίσως οι πιο όμορφες παραλίες αυτής της πλευράς της Πελοποννήσου, η λεγόμενη Χρυσή Ακτή, με την πιο ψιλή άμμο που μπορεί να βρει κανείς θάλασσες με ζεστά και ασφαλή νερά ιδανικές για οικογένειες με παιδιά.

Όλα τα παραπάνω καλύπτουν εύκολα μία βδομάδα (ίσως και περισσότερο) χαλαρών διακοπών. Ιδίως όταν συνοδεύονται από ένα αυτοκίνητο όπως το CR-V που θα χωρέσει όλα τα σύνεργα των οικογενειακών διακοπών αδιαμαρτύρητα, θα κινηθεί αρχοντικά και με απίστευτη άνεση και θα αδειάζει το ρεζερβουάρ του με απίστευτή φειδώ και αυτοσυγκράτηση.

Οι μηχανικοί της Honda έκαναν για άλλη μια φορά τον καθήκον τους δημιουργώντας ότι πιο ολοκληρωμένο και αποδοτικό έχει να παρουσιάσει η υβριδική τεχνολογία στις μέρες μας. Και είναι πραγματική ευχαρίστηση να ζεις μαζί του κάθε στιγμή και να απολαμβάνεις το ελληνικό καλοκαίρι με αρκετό λιγότερο άγχος και σαφώς πιο γεμάτο πορτοφόλι. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμή: Honda CR-V e:HEV AWD
Honda CR-V e:HEV: Πρόταση κορυφής στα υβριδικά SUV
Honda CR-V e:HEV: Η απόλυτη επιλογή για ευρυχωρία και premium άνεση