Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Toyota & Yamaha εξελίσσουν V8 που καίει υδρογόνο

Ελλάδα 12:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Toyota & Yamaha εξελίσσουν V8 που καίει υδρογόνο

ΝΕΑ

Toyota & Yamaha εξελίσσουν V8 που καίει υδρογόνο

ΝΕΑ

Αν και το momentum της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας ανήκει στην ηλεκτροκίνηση οι δύο ιαπωνικές εταιρίες εξετάζουν μια διαφορετική προοπτική.

Advertisement
Advertisement

Τελικά ίσως ο κινητήρας εσωτερικής καύσης να μην παραδοθεί και τόσο εύκολα μιας και στα τμήμα R&D αναζητούν λύσεις γύρω από την λειτουργία των κινητήρων πέρα από τα γνωστά καύσιμα. Όπως είναι τα συνθετικά και το υδρογόνο.

Όσον αφορά στο τελευταίο, η Toyota φαίνεται τελευταία να επιμένει στους κινητήρες που «καίνε» υδρογόνο (όπως με τον τρικύλινδρο ενός Yaris GR) αντί για βενζίνη. Και ένας από τους πιο πρόσφατους πειραματισμούς της αφορά σε μια κοινή εξέλιξη με την Yamaha και συγκεκριμένα έναν ανακατασκευασμένο ατμοσφαιρικό V8 της Lexus.

Advertisement
Advertisement

Οι μετατροπές που έχουν γίνει αφορούν στο σύστημα ψεκασμού, στην εισαγωγή και σε διάφορα άλλα σημεία ώστε ο πεντάλιτρος κινητήρας να καίει υδρογόνο για να αποδώσει μια ισχύ στους 450 ίππους στις 6.800 σ.α.λ. και 540 Nm στις 3.600 σ.α.λ. Συγκριτικά, να αναφέρουμε πως όταν ο V8 λειτουργεί με βενζίνη η ισχύς είναι στους 464 ίππους στις 7.100 σ.α.λ. και η ροπή στα 520 Nm στις 4.800 σ.α.λ.

Προφανώς το συγκεκριμένο πρότζεκτ εντάσσεται στο πρόγραμμα της έρευνας για την εξέλιξη και αξιοποίηση των θερμικών κινητήρων καταναλώνοντας εναλλακτικά καύσιμα. Και αν θεωρήσουμε πως οι κυψέλες καυσίμου και τα οχήματα τύπου fuel cell θα επικρατήσουν στο μέλλον, τότε το υδρογόνο θα είναι ένα από τα βασικότερα καύσιμα.

Advertisement

Τέλος, να πούμε πως δεν είναι μόνο η Toyota και η Yamaha που συνεργάζονται προς αυτές τις έρευνες. Από το 2021 μαζί με τις Mazda, Subaru και Kawasaki υπάρχει μία ιαπωνική συμμαχία γύρω από την έρευνα και εξέλιξη των κινητήρων με πιο φιλικά προς το περιβάλλον καύσιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γιατί δεν προχωρά το υδρογόνο ως καύσιμο;
Ελληνική συμμαχία μαμούθ για ηλεκτρικά-υδρογόνο – Ποιες εταιρείες συμμετέχουν;
Formula Ε: Με κυψέλες υδρογόνου για τα μονοθέσια Gen4

Advertisement