Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

H Tesla στριμώχνει τους Γερμανούς ανταγωνιστές

Ελλάδα 18:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

H Tesla στριμώχνει τους Γερμανούς ανταγωνιστές

ΝΕΑ

H Tesla στριμώχνει τους Γερμανούς ανταγωνιστές

ΝΕΑ

Όσο η γερμανική «τρόικα» περιμένει το «ξεφούσκωμα» της Tesla, τόσο η εταιρία του Musk θα τους κάνει να νιώθουν καυτή την ανάσα της.

Advertisement
Advertisement

Μπορεί να έχει μόλις 15 χρόνια πίσω της, όμως η Tesla αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα επιχειρηματικά επιτεύγματα των τελευταίων δεκαετιών. Η εταιρία του Elon Musk έχει καταφέρει όχι μόνο να καθιερωθεί αλλά και να αποτελεί την πιο πολύτιμη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο.

Πολλές Κασσάνδρες έχουν προβλέψει το “ξεφούσκωμα” της εταιρίας. Και ακόμα περισσότεροι βλέπουν ότι κάποια στιγμή θα χτυπήσει “ταβάνι”. Όμως όλα δείχνουν ότι το πρόβλημα δεν το έχει η Tesla. Αλλά οι παραδοσιακοί κατασκευαστές. Και ιδίως οι premium γερμανικές εταιρίες.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Tesla ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο μονάδες μέσα στο 2022, φθάνοντας τα 1,31 εκατ. Και όχι μόνο αυτό, καθώς κατάφερε να σημειώσει άνοδο 40% σε μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την αυτοκινητοβιομηχανία. Για το 2023 οι προβλέψεις της εταιρίας είναι ακόμα μεγαλύτερες. Όπως ανακοίνωσε ο Musk στην πρόσφατη συνάντηση των μετόχων της εταιρίας, στόχος για φέτος είναι τα 1,8 εκατ. μονάδες.

Advertisement
Advertisement

Το αυτοκίνητο που τράβηξε την εταιρία από τα ρηχά νερά ήταν το Model 3. Και το Model Y την απογείωσε. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πωλήσεις της είναι 17 φορές περισσότερες μεταξύ του 2016 και του 2022. Απέναντι σε αυτή την έκρηξη των μεγεθών, οι γερμανικές premium εταιρίες, δείχνουν μια στασιμότητα, παρά το γεγονός ότι μπορούν να παρουσιάζουν μία μεγάλη γκάμα μοντέλων.

Για παράδειγμα η BMW που κυριάρχησε πέρσι στους premium κατασκευαστές, με 2,4 εκατ. μονάδες, είχε πτώση 5%, λόγω μείωσης της ζήτησης στην Γερμανία και την Κίνα. Η Mercedes-Benz, με 2,04 εκατ. αυτοκίνητα είχε άνοδο 5%, χάρη και στην καλή πορεία της στις ΗΠΑ. Η Audi τερμάτισε τρίτη με 1,61 εκατ. μονάδες, με πτώση 4% σε σχέση με το 2021.

Advertisement

Τα παραπάνω νούμερα δείχνουν ότι η Tesla βρίσκεται πολύ κοντά στο να πιάσει την γερμανική τριάδα. Μάλιστα, σε πρόσφατες ανακοινώσεις έγινε γνωστό ότι ετοιμάζει να ανοίξει και νέο εργοστάσιο στο Μεξικό, ενώ το Gigafactory του Βερολίνου έχει αρχίσει να παίρνει ρυθμό.

Advertisement

Αν σε όλα αυτά προστεθεί το νέο μικρό φθηνό μοντέλο που περιμένουν όλοι, είναι σίγουρο πλέον ότι η Tesla θα καταφέρει ίσως και φέτος να σπάσει την γερμανική τρόϊκα, και να μπει σφήνα ανάμεσά τους.

Παρά τις προσπάθειες των Γερμανών στα ηλεκτρικά, οι αριθμοί είναι καταλυτικοί. Οι συνδυασμένες πωλήσεις ηλεκτρικών από τις τρεις γερμανικές εταιρίες ήταν 483.200 μονάδες μέσα στο 2022, ή περίπου το 37% των συνολικών πωλήσεων της Tesla.

Αν συνεχιστεί και φέτος η άνοδος της Tesla, είναι σίγουρο ότι θα ξεπεράσει την Audi για την τρίτη θέση. Και έτσι θα αλλάξει για άλλη μια φορά όλα τα δεδομένα στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, έστω και αν ακόμα είναι πολλοί εκείνοι που μιλούν για “φούσκα” και δεν βλέπουν την πραγματικότητα.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Που θα γίνει το νέο εργοστάσιο της Tesla;
Tesla: Ανανέωση των Model 3 και Y μέσω των προγραμμάτων Highland & Juniper
Η Toyota παραδέχεται ότι το Tesla Model Y είναι «έργο τέχνης»