Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

H Porsche «ψαχνόταν», δοκιμάζοντας V8 στην 911

Ελλάδα 20:52
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

H Porsche «ψαχνόταν», δοκιμάζοντας V8 στην 911

ΝΕΑ

H Porsche «ψαχνόταν», δοκιμάζοντας V8 στην 911

ΝΕΑ

Η Porsche 965 ήταν ένα πρωτότυπο του 1988 της Γερμανικής εταιρείας που «δοκίμαζε» τη λύση του υδρόψυκτου V8 κινητήρα στη θέση του αερόψυκτου boxer.

Advertisement
Advertisement

Αξίζει να αναφερθεί πως από τα 16 πρωτότυπα δοκιμών, μόνο το ένα έχει «επιβιώσει» που μπορεί να δείχνει οικείο σε εμφάνιση, είναι όμως τελείως «ξένο» μηχανολογικά.

Η πίσω όψη του πρωτοτύπου, παραπέμπει στην 959 με φωτιστικά σώματα που μοιάζουν σαν να ήρθαν «δανεικά» από κάποιο αγροτικό εκείνης της εποχής. Η εικόνα της «πρόχειρης» συναρμολόγησης είναι απόλυτα δικαιολογημένη με βάση τις δοκιμές της εταιρείας, που όπως φαίνεται ήταν πιο εκτενείς από όσο μπορούσε να διανοηθεί κανείς.

Advertisement
Advertisement

Φυσικά, το μεγάλο στοίχημα που δοκιμαζόταν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το 1988, ήταν η αλλαγή του μηχανικού συνόλου που «κρεμόταν» στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Ένας υδρόψυκτος κινητήρας V8 (από την Audi) βρισκόταν στη θέση του παραδοσιακού 6κύλινδρου boxer που τότε ήταν ακόμα αερόψυκτος. Οι αναζητήσεις της Porsche, όπως όλοι ξέρουμε, δεν κατέληξαν σε κάποιο αποτέλεσμα.

Η επιστροφή στον ανανεωμένο και υδρόψυκτο πλέον boxer, με turbo ή χωρίς, ήταν μονόδρομος για το μοντέλο που η διάταξη και η θέση του κινητήρα, ήταν και παραμένει ένα από τα χαρακτηριστικά που του δίνουν αυτή την ξεχωριστή θέση στον κόσμο του αυτοκινήτου και έχει φέρει τόσο κόσμο στα ταμεία της Porsche. Σε αυτές τις αναζητήσεις της Porsche, άσχετα με το αν δεν κατέληξαν κάπου, οφείλουμε και την παρουσίαση της 959 που ήταν ο προπομπός των εξελίξεων για το μοντέλο αλλά και τη μάρκα γενικότερα.

Advertisement

Η εξέλιξη της 965 τελειώνει επίσημα στις 8 Δεκεμβρίου 1988. Όλα τα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τις δοκιμές της καινούργιας διάταξης, εκτός από ένα, καθώς και όλα τα εργαλεία που είχαν χρησιμοποιηθεί στις εργασίες των μηχανικών κατά τις έρευνες, έχουν εξαφανιστεί. Το μόνο που υπάρχει να θυμίζει τις αναζητήσεις της Porsche, είναι το πρωτότυπο με τον κωδικό L7 που έχει τον V8 κινητήρα της Audi στο πίσω μέρος του.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Porsche: Από το ταμπλό… στον καρπό (video)
Θέλεις μια Porsche; Παρ’ την σε αφίσα
Ποιά είναι η Mercedes που έσωσε την Porsche;

 

Advertisement