Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

H κάνναβη οδηγεί σε σημαντική αύξηση των ατυχημάτων

Ελλάδα 21:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

H κάνναβη οδηγεί σε σημαντική αύξηση των ατυχημάτων

ΝΕΑ

H κάνναβη οδηγεί σε σημαντική αύξηση των ατυχημάτων

ΝΕΑ

Σε όσες χώρες του κόσμου έχει επιτραπεί η χρήση της κάνναβης παρατηρείται μεγάλη αύξηση των ατυχημάτων στους δρόμους.

Advertisement
Advertisement

Η χρήση της κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση είναι μία αμφισβητούμενη υπόθεση, με πολλά κράτη να επιμένουν στην απαγόρευσή τους ενώ σε κάποια -λίγα- έχει επιτραπεί (με κάποιους περιορισμούς). Πόσο επιδρά όμως στην ικανότητα οδήγησης η χρήση κάνναβης και πόσο αυξάνονται τα ατυχήματα λόγω αυτής;

Το παράδειγμα του Οντάριο στον Καναδά είναι ενδεικτικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα, ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων που σχετίζονται με την κάνναβη στο Οντάριο σημείωσε σημαντική αύξηση κατά 457% μετά τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγική χρήση.

Ωστόσο, τα περιστατικά αυτά παραμένουν σχετικά σπάνια, αποτελώντας λιγότερο από το 1% όλων των τροχαίων ατυχημάτων.

Advertisement
Advertisement

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Jama Network Open αποκάλυψε αυτά τα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία.

Αποκάλυψε ότι τα ετήσια ποσοστά των ατόμων που επισκέπτονται νοσοκομεία του Οντάριο λόγω τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα που ενδεχομένως συνδέονται με την κατανάλωση κάνναβης εκτοξεύτηκαν κατά 475,3% από το 2010 έως το 2021.

Παρ’ όλα αυτά, όταν εξετάζεται το συνολικό τοπίο των ατυχημάτων, τα περιστατικά που σχετίζονται με την κάνναβη παραμένουν αρκετά σπάνια. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κατά την οποία σημειώθηκαν 947.604 επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά λόγω τροχαίων ατυχημάτων, μόνο 426 περιπτώσεις συνδέθηκαν με τεκμηριωμένη εμπλοκή κάνναβης.

Advertisement

Αντίθετα, κατά την ίδια χρονική περίοδο, υπήρξαν 7.564 επισκέψεις στα επείγοντα περιστατικά με ατυχήματα που σχετίζονταν με το αλκοόλ.

Η σημαντική αύξηση της χρήσης κάνναβης πίσω από το τιμόνι μπορεί να αποδοθεί στη νομιμοποίηση της ουσίας το 2018, η οποία φυσικά οδήγησε σε υψηλότερη συνολική κατανάλωση κάνναβης στην επαρχία.

Advertisement

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση του αριθμού των αδειοδοτημένων λιανοπωλητών προϊόντων κάνναβης, ιδίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αντιστοιχούσε σε υψηλότερη συχνότητα ατυχημάτων που σχετίζονται με την κάνναβη.

Παρόλο που αυτά τα ατυχήματα που σχετίζονται με την κάνναβη είναι ακόμα σχετικά λίγα ως ποσοστό, είχαν την τάση να οδηγούν σε πιο σοβαρούς τραυματισμούς από το μέσο όρο των ατυχημάτων.

Η μελέτη τονίζει ότι, ενώ η συχνότητα των τραυματισμών που σχετίζονται με την κάνναβη σε τροχαία ατυχήματα παραμένει χαμηλή, η ταχεία αύξηση και η σχετική σοβαρότητα των περιστατικών αυτών δικαιολογούν περαιτέρω έρευνα και δράση.

Advertisement

Οι συγγραφείς της μελέτης προτείνουν να εφαρμοστούν ενισχυμένες προσπάθειες πρόληψης, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων μέτρων εκπαίδευσης, σε περιοχές με νομιμοποιημένη κάνναβη για την αντιμετώπιση αυτού του πολύπλοκου ζητήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δείτε την πιο επικίνδυνη γέφυρα στον κόσμο (+video)
Το ατύχημα του ενός εκατομμυρίου ευρώ! (+video)
Σοκαριστικό video: Ο θάνατος καραδοκεί στη ΛΕΑ!