Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

H Hyundai με τον Giugiaro αναβιώνουν την ιστορία τους (+video)

Ελλάδα 17:38
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

H Hyundai με τον Giugiaro αναβιώνουν την ιστορία τους (+video)

ΝΕΑ

H Hyundai με τον Giugiaro αναβιώνουν την ιστορία τους (+video)

ΝΕΑ

Το πρωτότυπο του 1974 της Hyundai, έφερε την υπογραφή του studio της Italdesign του Giugiaro και τώρα, οι δύο εταιρείες το αναβίωσαν.

Advertisement
Advertisement

Σχεδόν 50 χρόνια μετά την επίσημη παρουσίαση του πρωτότυπου Pony Coupe στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Τορίνο, η Hyundai αναβιώνει την ιστορία της.

Το ιδιαίτερο αυτό κουπέ με κίνηση στους πίσω τροχούς, εφοδιάζεται με έναν τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα 1,2 λίτρων απόδοσης 82 ίππων.

Έχει μήκος μόλις πάνω από 4,0 μέτρα (4.080 χιλ. για την ακρίβεια), πλάτος 1.560 χιλ. και ύψος 1.210 χιλιοστά- που ήταν και το χαρακτηριστικότερο στοιχείο για τον έντονο δυναμισμό που αποπνέει το μοντέλο.

Advertisement
Advertisement

Ανατρέχοντας στην ιστορία της Hyundai, το Pony ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που παρήγαγε ως δικό της και όχι πάνω σε σχέδιο άλλης εταιρείας- με άδεια αναπαραγωγής.

Το Pony ήταν και το πρώτο μοντέλο της κορεάτικης εταιρείας στην Ελλάδα, όπου έκανε αρκετά καλή εμπορική πορεία ως ημιφορτηγό περισσότερο και λιγότερο ως 5θυρο hatchback.

Advertisement

Για να παρουσιάσει κάτι ξεχωριστό την Έκθεση Αυτοκινήτου του Τορίνο το 1974, η Hyundai ανέθεσε στην Italdesign του Giugiaro, τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού coupe.

Advertisement

Το αποτέλεσμα ήταν χαμηλό, έμοιαζε ιδιαίτερα δυναμικό και είχε σχεδιαστικά στοιχεία που παρέπεμπαν σε αμιγώς σπορ μοντέλα.

Το νέο πρωτότυπο που δημιουργήθηκε εκ νέου σήμερα, χρησιμοποιώντας τα σχέδια του 1974, αναπαράγει τέλεια την εμφάνιση του Pony, με το σφηνοειδές μπροστινό μέρος.

Advertisement

Το εσωτερικό του θυμίζει επίσης το αυθεντικό του 1974, με μινιμαλιστική σχεδίαση που χαρακτηρίζει το τιμόνι μιας ακτίνας και τα λεπτά, δίχρωμα μπάκετ καθίσματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τη σχεδίαση του πρωτότυπου, ο Giugiaro χρησιμοποίησε μέσα στα χρόνια πολλά στοιχεία, φτάνοντας να επηρεάσει μέχρι και τη σχεδίαση του Delorean.

Εκτός αυτού, το Pony Coupe συνεχίζει και αποτελεί έμπνευση για τη Hyundai, η οποία έχει χρησιμοποιήσει κάποια από τα στοιχεία του, στη σχεδίαση του υδρογονοκίνητου Hyundai N Vision 74 concept, καθώς και του Hyundai 45, του πρωτότυπου που προηγήθηκε του ηλεκτρικού Hyundai Ioniq 5.

Η αναβίωση του Pony Coupe έγινε από τη Hyundai μόνο και μόνο για να τοποθετηθεί στο μουσείο της αλλά από την άλλη, έρχεται να λειτουργήσει και ως προάγγελος της αναθέρμανσης της συνεργασίας με το studio του Giugiaro.

Με την ευκαιρία, οι δύο εταιρείες υπογράμμισαν το γεγονός πως ο ιταλικός σχεδιαστικός οίκος, είχε την ευθύνη για τη σχεδίαση του αμαξώματος όλων των μοντέλων της Hyundai της δεκαετίας του 1990.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το Hyundai Exter για τις ανερχόμενες αγορές έχει ενδιαφέρον
Έξι βραβεία για τη Hyundai στα iF Design Awards 2023
Αναβάθμιση ουσίας για το Hyundai i20