Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

H AvtoVAZ «απέλασε» την GM από την Ρωσία

Ελλάδα 12:42
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

H AvtoVAZ «απέλασε» την GM από την Ρωσία

ΝΕΑ

H AvtoVAZ «απέλασε» την GM από την Ρωσία

ΝΕΑ

Η ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία εξαγόρασε το ποσοστό της GM στο εργοστάσιο παραγωγής των Chevrolet Niva.

Advertisement
Advertisement

Η AvtoVAZ, η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ρωσίας, εξαγοράζει το ποσοστό που κατέχει η General Motors στην κοινοπραξία που κατασκευάζει τα αυτοκίνητα Chevrolet στη Ρωσία ολοκληρώνοντας με αυτό τον τρόπο την παρουσία της GM σε εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων στη χώρα.

Μάλιστα τη Δευτέρα η AvtoVAZ υπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά της 50% της συμμετοχής της GM στο εργοστάσιο Togliatti που κατασκευάζεται το Chevrolet Niva.

Advertisement
Advertisement

Η ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία δεν αποκάλυψε οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι θέτει ένα τέλος στην παρουσία της GM στο εργοστάσιο συναρμολόγησης αυτοκινήτων στη Ρωσία.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, το εργοστάσιο θα συνεχίσει να παράγει και να πωλεί αυτοκίνητα υπό την επωνυμία Chevrolet για «ορισμένο χρονικό διάστημα» πριν μεταβεί στη μάρκα Lada της Ρωσίας.

Χτισμένο το 2001, το εργοστάσιο της κοινοπραξίας GM-AvtoVAZ έχει την ικανότητα να παράγει έως και 100.000 μονάδες Chevrolet Niva ετησίως. Οι πωλήσεις του Niva ανήλθαν σε 1.950 τον Νοέμβριο, από 2.365 τον ίδιο μήνα του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της βιομηχανικής ένωσης.

Advertisement

Ο σχεδιασμός του Chevrolet Niva βασίστηκε στους μηχανικούς AvtoVAZ της εποχής της σοβιετικής εποχής και αναπτύχθηκε περαιτέρω με την είσοδο της GM.

Η αγορά αυτοκινήτων της Ρωσίας σημείωνε κορυφαίες επιδόσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών αλλά η επιβολή των κυρώσεων σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών του πετρελαίου, που εξασθένισαν το ρούβλι, αύξησαν το κόστος αγοράς των αυτοκινήτων αυτοκινήτου εμποδίζοντας τους Ρώσους να αγοράσουν καινούρια οχήματα.

Advertisement

Ως αποτέλεσμα, οι ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες άρχισαν να ξανασκεφτούν τις στρατηγικές τους για επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ρωσία.

Η αγορά αυτοκινήτων της Ρωσίας μειώθηκε περαιτέρω το 2019, με τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων το Νοέμβριο να καταγράφουν μείωση 6,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Μεταφορών.

Διαβάστε επίσης:

Advertisement

Δήμοι στέλνουν «μπιλιετάκια» για παραβάσεις του ΚΟΚ μετά από 31 χρόνια!

Ψηφίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο – Τι αλλάζει στην αγορά αυτοκινήτου

Οι ΗΠΑ δεν έχουν αποκλείσει την επιβολή επιπλέον δασμών στα ΙΧ