Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Γιατί τα ηλεκτρικά υποφέρουν από τον καύσωνα;

Ελλάδα 2:07
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Γιατί τα ηλεκτρικά υποφέρουν από τον καύσωνα;

ΝΕΑ

Γιατί τα ηλεκτρικά υποφέρουν από τον καύσωνα;

ΝΕΑ

Με το κρύο παγώνουν, με τον ήλιο ζεσταίνονται, τι έχουν τα έρμα τα ηλεκτρικά και δυσκολεύουν την ζωή των ιδιοκτητών τους;

Advertisement
Advertisement

Τα ηλεκτρικά ήρθαν με φόρα να αλλάξουν την καθημερινότητά μας και τις μέχρι τώρα συνήθειές μας στις μετακινήσεις. Όμως έχουν και τα μειονεκτήματά τους, πολλά εκ των οποίων συνδέονται με τις καιρικές συνθήκες και το πόσο επηρεάζουν την απόδοση της μπαταρίας.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι το κρύο μειώνει αισθητά (και ανάλογα το μοντέλο) την απόδοση της μπαταρίας. Μια νέα μελέτη όμως δείχνει ότι η υπερβολική ζέστη μπορεί να μειώσει σημαντικά την εμβέλεια των ηλεκτρικών οχημάτων.

Τα ευρήματα είναι παρόμοια με άλλες μελέτες που δείχνουν πώς το υπερβολικό κρύο μειώνει επίσης την αυτονομία. Ευτυχώς, φαίνεται ότι η εμβέλεια παραμένει ως επί το πλείστον ανεπηρέαστη, εκτός αν φθάσουμε σε συνθήκες καύσωνα όπως αυτές τις ημέρες.

Advertisement
Advertisement

Η Recurrent με έδρα το Σιάτλ μελετά και δοκιμάζει χιλιάδες οχήματα κάθε χρόνο προκειμένου να αναλύσει τη σχέση μεταξύ των μπαταριών και της εμβέλειάς τους.

Τα πιο πρόσφατα δεδομένα της δείχνουν ότι όταν υπάρξει υψηλή ζέστη, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπορούν να χάσουν σχεδόν το ένα τρίτο της εργοστασιακής εμβέλειάς τους.

Ενώ η Recurrent δεν ανέφερε ονόματα εταιριών, σημειώνει ότι ορισμένα οχήματα είδαν πτώση της αυτονομίας τους τους κατά 31% όταν οι θερμοκρασίες ανέβηκαν πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου.

Advertisement

Η συγκεκριμένη εταιρία είναι η ίδια που εντόπισε πριν λίγους μήνες ότι σε ακραίες θερμοκρασίες ψύχους (κάτω από -1 βαθμών Κελσίου), υπήρξαν αυτοκίνητα μεγάλων κατασκευαστών που είχαν πτώση της αυτονομίας του έως και 30%.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η μείωση της αυτονομίας σε τέτοιες συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας επηρεάζεται η χημική δομή της μπαταρίας, με αποτέλεσμα όχι μόνο την μείωση της απόδοσης αλλά και την διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Advertisement

Όπως φαίνεται έχουμε πολλά ακόμα να μάθουμε για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και κυρίως για την λειτουργία των μπαταριών. Και μέχρι η ηλεκτροκίνηση να περάσει από αυτά τα πρώτα στάδιά της θα υπάρξουν και κάποιες «παιδικές ασθένειες» τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουν οι αποφασισμένοι καταναλωτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στρατηγική εξαγορά από την GM
Τι θα μας γλιτώσει από τον βραχνά της φόρτισης;
Αποκάλυψη: Χωρίς την Κίνα δεν υπάρχει ηλεκτροκίνηση!