ΝΕΑ

Οι Τούρκοι φτιάχνουν πιο πολλά αυτοκίνητα και υπάρχει λόγος

Ελλάδα 1:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι Τούρκοι φτιάχνουν πιο πολλά αυτοκίνητα και υπάρχει λόγος

ΝΕΑ

Οι Τούρκοι φτιάχνουν πιο πολλά αυτοκίνητα και υπάρχει λόγος

ΝΕΑ

Παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι πολίτες, και την κατάρρευση της τουρκικής λίρας σε σχέση με το δολάριο, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν έχουν θέμα.

Advertisement
Advertisement

Οι πρόσφατες εκλογές στην Τουρκία και η επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Προεδρία της χώρας δεν άλλαξαν τα οικονομικά δεδομένα στο εσωτερικό της χώρας.

Μπορεί η τουρκική λίρα να καταρρέει αναφορικά με την ισοτιμία της με το δολάριο, και η οικονομία της γειτονικής χώρας να ταλαιπωρείται από τον υψηλό πληθωρισμό, αλλά αυτό φαίνεται ότι ευνοεί τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος διανύει… χρυσή κατασκευαστική περίοδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τον Μάιο, ο οποίος ήταν μήνας δύο εκλογικών αναμετρήσεων στην Τουρκία, η παραγωγή καινούργιων αυτοκινήτων σε αυτή αυξήθηκε κατά 32% και διαμορφώθηκε στα 137.012 οχήματα. Το αποτέλεσμα ήταν πως οι εξαγωγές διευρυνθήκαν κατά 33% και εκτοξεύτηκαν στα 3,09 δισεκατομμύρια δολάρια.

Advertisement
Advertisement

Επίσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η παραγωγή αυτοκινήτων στη χώρα αυξήθηκε κατά 20% στο πρώτο πεντάμηνο του 2023, συγκριτικά με το ίδιο περυσινό χρονικό διάστημα, φτάνοντας τις 616.000 μονάδες.

Βάσει των στοιχείων, τους πρώτους πέντε μήνες του έτους η αξία των εξαγωγών ανήλθε σε 14,7 δισεκατομμύρια δολάρια, προσφέροντας σημαντικό στήριγμα αφενός στην οικονομία της Τουρκίας και αφετέρου στο εγχώριο συνάλλαγμα. Να αναφέρουμε ότι ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας αντιπροσωπεύει το 14% των τουρκικών εξαγωγών.

Advertisement

Θυμίζουμε ότι στη χώρα έχουν εργοστάσια παραγωγής καινούργιων αυτοκινήτων πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Volkswagen, η Fiat, η Renault, η Toyota κ.ά.

Η άνευ προηγουμένου υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου, η οποία βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό έναντι αυτού (σημ.: 23,3 τουρκικές λίρες ανά δολάριο) και του ευρώ (σημ.: 25,1 τουρκικές λίρες ανά ευρώ), παρέχει ώθηση στις εξαγωγές οχημάτων, καθώς ενισχύει την ανταγωνιστικότητά τους.

Advertisement

Ωστόσο, παρά τα οφέλη στην τουρκική βιομηχανία, η πολιτική του Ερντογάν εξακολουθεί να πλήττει τα νοικοκυριά και τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού, τα οποία βλέπουν τον πληθωρισμό να απορροφά μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πόσο έχουν τα Tesla στην Τουρκία και πόσο στην Ελλάδα;
Τα ανίκητα τουρκικά drones είναι τελικά «μούφα»;
Δείτε τι απίστευτο στέλνει ο Ερντογάν στην Ελλάδα