Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Γιατί η Pininfarina επιλέγει το υδρογόνο;

Ελλάδα 18:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Γιατί η Pininfarina επιλέγει το υδρογόνο;

ΝΕΑ

Γιατί η Pininfarina επιλέγει το υδρογόνο;

ΝΕΑ

Η Pininfarina έκλεψε τις εντυπώσεις στη Γενεύη με την παρουσίαση του Enigma GT, ενός κόνσεπτ που ο κινητήρας του λειτουργεί με υδρογόνο.

Advertisement
Advertisement

Όλοι αμέσως απόρησαν που αποσκοπεί ένα τέτοιο πρότζεκτ ή πως εξυπηρετεί την Pininfarina. Ο σχεδιαστικός οίκος κλείνει 100 χρόνια «ζωής» το 2030 και όνειρό του, είναι στην ιστορική αυτή επέτειο να μπορεί να παρουσιάσει ένα μοντέλο παραγωγής με κινητήρα υδρογόνου. Σύμφωνα με τον CCO του οίκου, Felix Kilbertus, το Enigma GT αποτελεί το πρότζεκτ «αντίστροφης μέτρησης» της εταιρείας για την 100η επέτειο.

Το Enigma GT στην ψηφιακή μορφή που παρουσιάστηκε, έχει έναν V6 υδρογόνου για τον πίσω άξονα και έναν ηλεκτροκινητήρα για τον εμπρός, συνθέτοντας έτσι ένα πολύ ιδιαίτερο υβριδικό σύστημα. Ταυτόχρονα, είναι εξαιρετικά αεροδυναμικό και εσωτερικά πολύ προηγμένο όσον αφορά την τεχνολογία και τις καινοτομίες.

Έκπληξη προκάλεσε επίσης, το γεγονός πως το Enigma GT είναι κεντρομήχανο. Όπως παραδέχθηκε ο Kilbertus, είναι όντως μία παράξενη επιλογή για αυτοκίνητο 2+2, αλλά σύμφωνα με τον ίδιο, η Pininfarina απολαμβάνει τις δύσκολες προκλήσεις και την ανακάλυψη νέων καινοτομιών.

Advertisement
Advertisement

Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε και την πιο παράξενη επιλογή από όλες: Το υδρογόνο. Την εξήγηση και σε αυτό το ερώτημα έδωσε ο CCO του σχεδιαστικού οίκου:

«Αυτό που μας αρέσει στο υδρογόνο είναι η υψηλή ενεργειακή του πυκνότητα και πόσο γρήγορα επαναφορτίζεται. Περισσότερο από όλα όμως, θέλαμε να έχουμε ένα χαμηλωμένο και γρήγορο αυτοκίνητο, ώστε να μην έχουμε μία μπαταρία η οποία θα κάνει το βάρος να ξεφεύγει. Μπορείς να τοποθετήσεις το υδρογόνο μεταξύ των επιβατών και έτσι να είσαι ελαφρύς. Αυτό θέλουμε να εκφράσουμε τόσο αισθητικά, όσο και πρακτικά» τόνισε ο Felix Kilbertus.