Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Γιατί επιμένει η Toyota στα sedan;

Ελλάδα 4:04
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Γιατί επιμένει η Toyota στα sedan;

ΝΕΑ

Γιατί επιμένει η Toyota στα sedan;

ΝΕΑ

H Tοyota δεν έχει εξοστρακίσει από την παγκόσμια γκάμα τα τετράθυρα αμαξώματα και υπάρχει λόγος για αυτό.

Advertisement
Advertisement

Μπορεί στην Ευρώπη τα σεντάν να μην είναι στο peak της δημοτικότητάς τους αλλά σε άλλες περιοχές του κόσμου και εξακολουθούν να έχουν σημαντική απήχηση και φανατικούς οπαδούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για αυτό οι ΗΠΑ, όπου τα ημιφορτηγά αλλά και τα SUV έχουν μεγάλη διείσδυση στην αγορά. Παρά ταύτα, τα σεντάν και σταθερές πωλήσεις έχουν και φανατικό κοινό. Που δεν συζητά καν να επιλέξει κάποιον άλλο τύπο αμαξώματος.

Ταυτόχρονα οι πωλήσεις των σεντάν της μάρκας έχουν ευνοηθεί και από το ότι άλλες εταιρείες αποχωρούν από τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Advertisement
Advertisement

H επιμονή των Ιαπώνων στην κατηγορία όμως έχει να κάνει και με το πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία στο μέλλον. Όπου η επικράτηση της ηλεκτροκίνησης είναι δεδομένη.

Προς την ηλεκτροκίνηση στρέφεται βέβαια και η Toyota και φυσικά ένα από τα καθοριστικά στοιχεία των EVs είναι η αυτονομία. Για την οποία παίζει σημαντικό ρόλο και η αεροδυναμική, ειδικά αν το ηλεκτρικό κινείται σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας με μεγάλες ταχύτητες. Όπου και η ανάκτηση ενέργειας είναι περιορισμένη.

Advertisement

Εδώ λοιπόν τα σεντάν μπορούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο, καθώς το σχήμα τους βοηθά στην επίτευξη ενός χαμηλού αεροδυναμικού συντελεστή οπισθέλκουσας (Cd). Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι τα κορυφαία στον τομέα αυτό μοντέλα ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Advertisement

Παράλληλα βοηθά τόσο το συνολικά μικρότερο ύψος τους σε σχέση με τα SUV που μειώνει τη μετωπική επιφάνεια, όσο και η πιο μικρή απόστασή τους από το έδαφος.

Ένα επιπλέον στοιχείο που μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση υπέρ των σεντάν είναι και το ότι η ηλεκτροκίνηση θα βοηθά στην εξασφάλιση μεγαλύτερων χώρων για τους επιβάτες και τις αποσκευές τους, χαρακτηριστικό στο οποίο βασίζεται εν μέρει και η επιτυχία των SUV.

Οπότε μάλλον δικαίως επιμένει η Toyota στα σεντάν.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Νέα Toyota Corolla: Το παγκόσμιο best seller στην καλύτερη στιγμή του
Η Toyota Corolla του μέλλοντος αποτυπώνεται ψηφιακά
Στην Ελλάδα η νέα Toyota Corolla Sedan 1.5 με 125 ίππους (+τιμές)