Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Γιατί αυξήθηκαν ραγδαία οι κλοπές σε τιμόνια και φώτα Xenon

Ελλάδα 0:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Γιατί αυξήθηκαν ραγδαία οι κλοπές σε τιμόνια και φώτα Xenon

ΝΕΑ

Γιατί αυξήθηκαν ραγδαία οι κλοπές σε τιμόνια και φώτα Xenon

ΝΕΑ

Κάποιοι επιτήδειοι ανακάλυψαν νέους τρόπους να εισπράττουν χρήματα από τις ασφαλιστικές εταιρείες μέσω «εικονικών» δηλώσεων κλοπών.

Advertisement
Advertisement

Αυξάνουν και πληθαίνουν τα κρούσματα κλοπών ανταλλακτικών κυρίως από ακριβά μοντέλα τα οποία αφορούν κυρίως σε τιμόνια που περιλαμβάνουν και τον αερόσακο οδηγού αλλά και φώτα Xenon τα οποία κοστίζουν πολύ ακριβά και οι ασφαλιστικές είναι υποχρεωμένες να αποζημιώσουν σε περίπτωση ύπαρξης συμβολαίου με ολική ή μερική κλοπή.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr πληθαίνουν οι επιτήδειοι ιδιοκτήτες ακριβών αλλά λιγότερο ακριβών αυτοκινήτων στα οποία εξαφανίζονται τα τιμόνια τους μαζί με τους αερόσακους που περιλαμβάνουν αλλά και τα φώτα Xenon που συνήθως διαθέτουν. Ο λόγος είναι απλός καθώς η υποτιθέμενη κλοπή δηλώνεται κανονικά στην Αστυνομία  και κατόπιν καταθέτουν αίτηση αποζημίωσης στην ασφαλιστική τους εταιρεία. Βασική προϋπόθεση για την είσπραξη της αποζημίωσης είναι να είναι ενεργή η κάλυψη της ολικής ή μερικής κλοπής στο αυτοκίνητο που «χτυπούν».

Advertisement
Advertisement

Οι ασφαλιστικές εταιρείες από την στιγμή που υπάρχει η κάλυψη της ολικής ή μερικής κλοπής είναι υποχρεωμένες να πληρώσουν την ζημιά και βέβαια προτιμούν την αντικατάσταση του τιμονιού με τον αερόσακο ή των φώτων Xenon από κάποια εμπορία μεταχειρισμένων αντί για καινούρια καθώς είναι τεράστια η διαφορά στην τιμή μεταξύ καινούριου και μεταχειρισμένου ανταλλακτικού.

Ωστόσο η κομπίνα εστιάζεται στο γεγονός πως ο επιτήδειος ιδιοκτήτης που δηλώνει την μερική κλοπή δεν θα χρειαστεί να αγοράσει κάποιο τιμόνι με αερόσακο οδηγού ή τα φώτα Xenon καθώς τα έχει αφαιρέσει σε συνεργείο ή ηλεκτρολογείο και τα έχει στην κατοχή του οπότε με την προσκόμιση ενός τιμολογίου αγοράς μεταχειρισμένων ανταλλακτικών έχει εξασφαλιστεί και η είσπραξη της αποζημίωσης από την οποία θα γεμίσει η τσέπη του με χρήματα.

Το μοναδικό έξοδο που θα πρέπει να καλύψει ο ίδιος είναι η απόκτηση ενός τιμολογίου αγοράς των μεταχειρισμένων ανταλλακτικών που συνήθως καταβάλει τον ΦΠΑ 24% με επιπλέον 10% έως 20% της πραγματικής αξίας αγοράς και το κόστος επανατοποθέτησης του τιμονιού με τον αερόσακο ή των φώτων Xenon σε κάποιο ηλεκτρολογείο ή συνεργείο.

Advertisement

Δηλαδή αν το τιμόνι με τον αερόσακο κοστίζει 1.800 ευρώ τότε θα πληρώσει 432 για τον ΦΠΑ και 180 ευρώ «καπέλο» στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης μεταχειρισμένων ανταλλακτικών. Όσον αφορά στην τοποθέτηση του τιμονιού με τον αερόσακο η τοποθέτηση δεν κοστίζει πάνω από 100 ευρώ. Οπότε ο επιτήδειος ιδιοκτήτης μένει με καθαρό κέρδος 1.100 ευρώ το οποίο προέρχεται από την αποζημίωση της ασφαλιστικής εταιρείας!

Advertisement

Τώρα όσον αφορά στα φανάρια Xenon στα ακριβά μοντέλα το κόστος απόκτησής τους από κάποια εμπορία μεταχειρισμένων κυμαίνεται πάνω από 1.500 ευρώ οπότε και η απόκτηση τιμολογίου υπολογίζεται σε 360 ευρώ για τον ΦΠΑ και 150 ευρώ για το «καπέλο» οπότε το όφελος για τον επιτήδειο ιδιοκτήτη ανέρχεται σε τουλάχιστον 900 ευρώ…

Οι ασφαλιστικές εταιρείες ήδη παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του συγκεκριμένου θέματος και προσπαθούν να βρουν τρόπους περιορισμού του. Μάλιστα στα πολύ ακριβά αυτοκίνητα υπάρχει ένας τρόπος να βρουν αν το ανταλλακτικό προέρχεται από κατάστημα εμπορίας μεταχειρισμένων ή έχει επανατοποθετηθεί το ίδιο εξάρτημα στο αυτοκίνητο καθώς όλα τα ανταλλακτικά στα πολύ ακριβά αυτοκίνητα έχουν και κάποιον μοναδικό κωδικό. Στα υπόλοιπα αυτοκίνητα παραγωγής δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιος μοναδικός κωδικός

Ωστόσο οι ασφαλιστικές ερευνούν εξονυχιστικά τις τοποθεσίες που έχουν δηλωθεί οι κλοπές των εξαρτημάτων από τα ασφαλισμένα αυτοκίνητα μήπως υπάρχουν κάμερες από καταστήματα ή κατοικίες και το υλικό τους μπορεί να αξιοποιηθεί σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι δεν υπήρξε πραγματική κλοπή

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Χαμός με τις κλοπές αυτοκινήτων στην Ελλάδα – Ποια αυτοκίνητα προτιμούν οι κλέφτες;
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Αυτή είναι η Bentley του κυκλώματος με τις εικονικές κλοπές…
«Πρωτιά» της Ελλάδας στις κλοπές αυτοκινήτων στην ΕΕ – Ποια αυτοκίνητα προτιμούν;