Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ford vs Tesla: Ποιος έχει το καλύτερο ηλεκτρικό αγροτικό;

Ελλάδα 17:21
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ford vs Tesla: Ποιος έχει το καλύτερο ηλεκτρικό αγροτικό;

ΝΕΑ

Ford vs Tesla: Ποιος έχει το καλύτερο ηλεκτρικό αγροτικό;

ΝΕΑ

Θέλουμε ηλεκτρικά ημι-φορτηγά που βάζουν σε πρώτο πλάνο την οδηγική απόλαυση ή που μετατρέπουν τον οδηγό από πρωταγωνιστή σε θεατή;

Advertisement
Advertisement

Η αυτοκίνηση βαδίζει στον αστερισμό της ηλεκτρικής κινητικότητας, με τους κατασκευαστές να παρουσιάζουν μοντέλα μηδενικών ρύπων με πραγματικά αμείωτους ρυθμούς. Από τα αυτοκίνητα πόλης (βλ. smart EQ fortwo), έως επαγγελματικά (βλ. Nissan E-NV200), οι επιλογές συνεχώς αυξάνονται, την ίδια ώρα που τα συμβατικά οχήματα χάνουν τα προπύργιά τους.

Μια από τις κατηγορίες που προς το παρόν κρατούν σθεναρή αντίσταση στην «ηλεκτρική επέλαση» είναι τα pick-up, με τις διαθέσιμες επιλογές να είναι ελάχιστες. Αυτό, βέβαια, δεν συνεπάγεται πως η εν λόγω κατηγορία δεν θα έρθει η ώρα που θα… παραδοθεί, μιας και οι αυτοκινητοβιομηχανίες ήδη έχουν παρουσιάσει σχετικές προτάσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα πυραυλοκίνητα Rivian R1T και GMC Hummer EV, το Cybertruck της Tesla, αλλά και το φρέσκο Ford F-150 Lightining.

cybertruck with trailer

Advertisement
Advertisement

Τα δύο τελευταία παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένου ότι αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικούς κόσμους. Το δημιούργημα της εταιρείας του Elon Musk αποτελεί μια φουτουριστική κατασκευή τόσο επίπεδο εμφάνισης όσο και εξοπλισμού. Πρεσβεύει το άτυπο δόγμα «μείωση του βαθμού εμπλοκής του οδηγού στην οδηγική διαδικασία, μετατρέποντάς τον από πρωταγωνιστή σε θεατή».

Στον αντίποδα, η προσέγγιση της μπλε οβάλ εταιρείας είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Ναι μεν προχωρά στη σταδιακή μετάβαση στο νέο status quo της αυτοκίνησης, δύσκολα, ωστόσο, θα μετατρέψει τα αυτοκίνητά της σε gadgets.

Επιπροσθέτως, ενώ κεντρική πολιτική της Tesla είναι τα ηλεκτρικά μοντέλα της να… μοιάζουν με ηλεκτρικά, η Ford κρατά μια ρομαντική στάση, αρνούμενη ν’ αποκλίνει από τη σχεδιαστική γλώσσα που εφαρμόζεται στα συμβατικά αυτοκίνητά της. Η συγκεκριμένη απόφαση, δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία, ούτε αποτελεί μια εγωιστική απόφαση. Το αντίθετο.

Advertisement

Προτού καταλήξει στην προσέγγιση που θα ακολουθούσε προέβη σε μια εκτενή έρευνα κοινού, συλλέγοντας στοιχεία σχετικά με τα «θέλω» του κοινού και πολύ περισσότερο των φίλων της.

Advertisement

Από την άλλη, η Tesla δεν διεξήγαγε κάποιο γκάλοπ, με τον Musk να επιβεβαιώνει πως… αγνοήθηκαν τα «γούστα» των οδηγών. Και αδιαφορεί για το αν το pick-up του μοιάζει ριζοσπαστικό ή εκκεντρικό. Ίσως, μάλιστα, αυτό να είναι το μεγάλο προσόν του Cybertruck: Όλοι μιλούν γι’ αυτό, ακόμα και αν τα σχόλια είναι αποδοκιμαστικά.

Δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Στην τελική είναι με ποιον επιλέγεις να συνταχθείς.

Εμείς, λοιπόν, ας μείνουμε στα βασικά χαρακτηριστικά των δύο μοντέλων.

Advertisement

Tesla Cybertruck

Μέσα στο 2021 το μοντέλο θα παραχθεί σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, ενώ από του χρόνου θα υποβληθεί σε μαζική παραγωγή. Θα διατίθεται σε τρεις εκδόσεις ισχύος, με την ισχυρότερη να επιταχύνει στα πρώτα 100 km/h σε 2,9 sec και ν’ απολαμβάνει 800 km αυτονομίας.

Το μήκος του θα φτάνει τα 5.885 mm, το πλάτος 2.207 mm, το ύψος 1.905, με την καρότσα να έχει ωφέλιμο μήκος φόρτωσης σχεδόν 2.000 mm, φιλοξενώντας φορτία όγκου έως 2,83 κυβικών μέτρων.

Η απόσταση από το έδαφος θα φτάνει τα 40 cm, το αμάξωμά του θα είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο ατσάλι, ενώ τα τζάμια θα είναι αλεξίσφαιρα.

Ford F-150

Η ηλεκτρική εκδοχή του διαχρονικού best-seller θα προσφέρεται στην αγορά σε δύο τετρακίνητες εκδόσεις, με την ισχυρότερη να αποδίδει 571 PS/775 Nm ροπής και να επιταχύνει στα πρώτα 100 km/h σε σχεδόν 4,5 sec.

Η αυτονομία θα είναι σχεδόν η… μισή (480 km) συγκριτικά με το Cybertruck, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα ταχυφόρτισης DC σε ισχύ 150 kW.

Όπως προαναφέραμε, η σχεδιαστική γλώσσα δεν είναι τόσο ριζοσπαστική όσο το Cybertruck, με το FordF-150 Lightning να έχει διακριτές ομοιότητες με το συμβατικό. Δεν απουσιάζουν όμως και τα διαφοροποιητικά στοιχεία, όπως είναι το LED περίγραμμα στις στη μάσκα, οι αεροδυναμικές ζάντες, αλλά και η φωτεινή μπάρα στο πίσω μέρος.

Παράλληλα, μολονότι η καρότσα είναι μικρότερη από το συμβατικό αδερφάκι του, κάτω από το καπό υπάρχει χώρος αποσκευών 400 lt που ενισχύει σημαντικά την πρακτικότητά του μοντέλου.

Το λανσάρισμα του F-150 Lightning στην αγορά της Βορείου Αμερικής θα ξεκινήσει μέσα στο 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πως ο Elon Musk κατάφερε να κλωνίσει το bitcoin
“Θρίλερ” με Tesla: Δικαίωση για τον Elon Musk
“Πονοκέφαλος” η ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Gigafactory για την Tesla