Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ford F-150 Lightning: Το ηλεκτρικό του… αμερικανικού λαού (+video)

Ελλάδα 8:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ford F-150 Lightning: Το ηλεκτρικό του… αμερικανικού λαού (+video)

ΝΕΑ

Ford F-150 Lightning: Το ηλεκτρικό του… αμερικανικού λαού (+video)

ΝΕΑ

Πρόκειται για το πρώτο ηλεκτρικό pick-up μαζικής παραγωγής με τα σήματα της Ford και ο βασικός αντίπαλος του GMC Hummer EV.

Advertisement
Advertisement

Πανίσχυρο, τετρακίνητο και αθόρυβο, το F-150 Lighting αναμένεται να έχει, αν όχι καλύτερες, αντάξιες επιδόσεις του περιβόητου Raptor των 450 ίππων. Επίσημο λανσάρισμα το 2022.

Λένε πως όποια πέτρα και αν σηκώσεις στην βορειοαμερικανική αγορά θα βρεις και ένα F-150. Το Ford F-150 είναι επί σειρά ετών στην αγορά των ΗΠΑ το κορυφαίο αυτοκίνητο σε πωλήσεις. Πρόκειται για ένα μεγάλο pick-up (ημιφορτηγό για εμάς) που ξεχωρίζει από την γοτθική του εμφάνιση κομμένη και ραμμένη για τα αμερικανικά γούστα.

Advertisement
Advertisement

Λίγες ώρες μετά το test-drive που είχε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ με το F-150 Lightning η Ford προχώρησε στην επίσημη παρουσίαση του μοντέλου. Ο Joe Biden είχε μια πρώτη εμπειρία με το ηλεκτρικό pick-up της Ford στο εργοστάσιο της εταιρίας στο Dearborn του Michigan και είχε δηλώσει παρουσία δημοσιογράφων πως είναι διαβολικά γρήγορα.

Και για αυτό δεν χωρά καμία αμφιβολία αφού το F-150 Lightning με δύο ηλεκτρικά μοτέρ με 571 συνδυαστικά άλογα σε ισχύ θα κινείται σε ρυθμούς… αστραπής αφού η επιτάχυνση για τα πρώτα 97 km/h διαρκεί κάπου στα 4,5 sec! Πάντως, για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας ο πίσω ηλεκτροκινητήρας εμπλέκεται μόνο όταν το απαιτήσουν οι συνθήκες ή ανάλογα με το επιλεγμένο πρόγραμμα κίνησης.

Advertisement

Τώρα, σχετικά με τις εκδόσεις υπάρχει η μεγαλύτερη σε ισχύ με τους 571 PS/ 1.050 Nm και μια μικρότερη με 432 PS/ 1.050 Nm. Για την ώρα η Ford δεν αναφέρει την χωρητικότητα των μπαταριών, όπου υπάρχει η Standard έκδοση που προσφέρει αυτονομία περίπου στα 370 km (σύμφωνα με το αμερικανικό πρότυπο μέτρησης) και η Extended για αυτονομία στα 480 km.

Advertisement

Υπάρχει δυνατότητα ταχυφόρτισης DC σε ισχύ 150 kW. Αξιοσημείωτο είναι πως η λειτουργία της μπαταρίας μπορεί να είναι και ανάστροφή με ισχύ έως 9,6 kW φορτίζοντας άλλες εξωτερικές συσκευές ως V2L πάροχος ενέργειας ή ακόμη και ένα σπίτι για περίπου τρεις ημέρες.

Advertisement

Όσο για την σχεδίαση του ηλεκτρικού F-150 είχαμε πάρει μια θολή πρώτη γεύση στη διάρκεια της ομιλίας του Biden. Και όπως μπορούμε να δούμε διαφοροποιείται αρκετά από τις συμβατικές του εκδόσεις αφού η κάθε μάσκα είναι κλειστή και την πλαισιώνει ένα LED περίγραμμα, ενώ μία ανάλογη προσέγγιση με μια φωτεινή μπάρα υπάρχει και στο πίσω μέρος. Οι προβολείς είναι πιο μικροί και τοποθετημένοι στα άκρα, ενώ υπάρχουν αρκετά στοιχεία διαφοροποίησης όπως είναι οι πιο αεροδυναμικές ζάντες.

Στο εσωτερικό κυριαρχεί μια τεράστια οθόνη αφής 15,5’’ στο μέσο του ταμπλό με το σχήμα της να μας παραπέμπει στη Mustang Mach-E ή αν προτιμάτε στο πρότυπο της Tesla. Εννοείται πως ο πίνακας οργάνων είναι ψηφιακός με οθόνη 12,0’’. Μια σημαντική λεπτομέρεια είναι πως η καρότσα είναι ελαφρώς μικρότερη από το συμβατικό F-150. Από την στιγμή που κάτω από το καπό δεν υπάρχει κινητήρας εσωτερικής καύσης, το εν λόγω σημείο έχει χρησιμοποιηθεί ως χώρος αποσκευών 400 λίτρων με συνολικά έξι παροχές ρεύματος.

Το πλαίσιο είναι παλιάς συνταγής τύπου σκάλας ώστε να διατηρηθούν όλα τα παραδοσιακά στοιχεία της τετρακίνησης, αλλά και η αντοχή στην σκληρή χρήση. Στις εκδόσεις με το μεγαλύτερο μεταξόνιο υπάρχει χώρος για μεγαλύτερη συστοιχία και κατά συνέπεια αυτονομία.

Το Ford F-150 Lightning θα ξεκινήσει να παράγεται στο εργοστάσιο της εταιρίας στο Dearborn και το λανσάρισμα του στην αγορά της Βορείου Αμερικής θα ξεκινήσει μέσα στο 2022. Μια ενδεικτική τιμή έναρξης είναι στις περίπου 90.000 δολάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πόσο γρήγορη είναι η Ford Mustang Mach 1; (video)
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για ηλεκτρικό Ford Bronco
Δοκιμή: Ford Mustang Mach-E