Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ford: Πιο έξυπνη εξάτμιση για πιο εύκολο off-roading

Ελλάδα 10:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ford: Πιο έξυπνη εξάτμιση για πιο εύκολο off-roading

ΝΕΑ

Ford: Πιο έξυπνη εξάτμιση για πιο εύκολο off-roading

ΝΕΑ

Πρόκειται για σύστημα μείωσης του μήκους των απολήξεων, ώστε να αποτρέπονται οι φθορές κατά την περιήγηση σε κακοτράχαλα εδάφη.

Advertisement
Advertisement

Μεγάλη είναι η δημοφιλία που γνωρίζει το off-roading σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Παρέες νεαρών ή ακόμα και «ανήσυχοι» οικογενειάρχες ξεχύνονται με τα σκληροτράχηλα μοντέλα τους στην εξοχή, δαμάζοντας τη φύση.

Παρ’ όλα αυτά, η εκτός δρόμου οδήγηση εγκυμονεί και κινδύνους, χωρίς να αναφερόμαστε σε αυτούς που είναι αφορούν τη σωματική ακεραιότητα των οπαδών της. Αλλά, τις ζημιές που ενδέχεται να προκληθούν στο αυτοκίνητό, παρά τη θωράκιση που προσφέρουν τα προστατευτικά εξαρτήματα και η αυξημένη απόσταση από το έδαφος.

Μια από τις συχνές βλάβες αφορούν και την εξάτμιση που ενδέχεται να «χτυπήσει» βιαίως σε ανώμαλες επιφάνειες, μ’ αποτέλεσμα να προκληθεί παραμόρφωση.

Advertisement
Advertisement

Στο πλαίσιο αυτό, η Ford κατέθεσε αίτηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας στα αρμόδια τμήματα των ΗΠΑ και της Γερμανίας για μια μεταβλητού μήκους εξάτμιση που θα βελτιώνει θεαματικά τη γωνία διαφυγής των off-road μοντέλων της.

Όπως παρατήρησε πρώτο το CarBuzz, η αίτηση αφορά ένα σύστημα εξάτμισης όπου η απόληξη θα μπορεί να εισέρχεται προς τα μέσα, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο το μήκος της.

Advertisement

«Η γωνία διαφυγής πολλών off-road οχημάτων είναι πολύ μικρότερη απ’ ό,τι η γωνία προσέγγισης. Και αυτή η ανισορροπία μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα», αναφέρει η Ford στην αίτησή της.

«Για παράδειγμα, κατά την οδήγηση σε κακοτράχαλα εδάφη, οι μικρές γωνίες διαφυγής ενδέχεται να προκαλέσουν φθορές στις εξατμίσεις, όπως γρατσουνιές, ή ακόμα και παραμόρφωση», συμπληρώνει.

Advertisement

Με τις μεταβλητού μήκους απολήξεις η Ford βελτιστοποιεί τις εκδρομικές ικανότητες ενός off-road οχήματος χωρίς να χρειαστεί να επέμβει στο πίσω μέρος.

Όσον αφορά τη διαδικασία που θα διενεργείται η μείωση του μήκους της εξάτμισης, αυτή -ενδεχομένως- να σηματοδοτείται μέσω της επιλογής ενός σχετικού προγράμματος οδήγησης (π.χ. υπό την ονομασία “off-road”).

Παρ’ όλο που δεν γνωρίζουμε αν η Ford εφαρμόσει τον εν λόγω μηχανισμό στα μοντέλα παραγωγής της, είναι βέβαιο πως η μεταβλητού μήκους εξάτμιση θα παρείχε σημαντικά χείρα βοηθείας στους λάτρεις του off-roading.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πιο SUV από ποτέ το νέο Ford Ranger
Ford Kuga PHEV: Τα καλύτερα και των δύο κόσμων
Με το FordPass βρίσκετε το κλεμμένο σας όχημα