Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ford: Έρευνα στον εγκέφαλο του οδηγού για τα «κενά» συγκέντρωσης

Ελλάδα 8:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ford: Έρευνα στον εγκέφαλο του οδηγού για τα «κενά» συγκέντρωσης

ΝΕΑ

Ford: Έρευνα στον εγκέφαλο του οδηγού για τα «κενά» συγκέντρωσης

ΝΕΑ

Η Ford συνεργάζεται με νευροεπιστήμονες, με σκοπό τον συσχετισμό των «κενών» συγκέντρωσης με σωματικές εκδηλώσεις, όπως η αλλαγή στον καρδιακό ρυθμό.

Advertisement
Advertisement

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα ανίχνευσης των στιγμιαίων διαταραχών στη συγκέντρωση των οδηγών έχει εγκαινιάσει η Ford σε συνεργασία με το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της γερμανικής πόλης Achen, Uniklinik RWTH.

Ουσιαστικά, οι νευροεπιστήμονες ευελπιστούν πως θα καταφέρουν να αναγνωρίσουν τα σημάδια που συνηγορούν πως επίκειται διαταραχή συγκέντρωσης, η οποία σχετίζεται με την κούραση του οδηγού.

Αυτό θα επιτευχθεί εφόσον καταφέρουν να συσχετίσουν τις διαλείψεις με κάποιες σωματικές εκδηλώσεις, όπως είναι για παράδειγμα μια αλλαγή στον καρδιακό ρυθμό ή την αναπνοή.

Advertisement
Advertisement

Για τον εντοπισμό των τελευταίων χρησιμοποιείται μια φορετή συσκευή (wearable technology), που εν συνεχεία μπορεί εύκολα να «επικοινωνήσει» με το αυτοκίνητο, ώστε το τελευταίο να παράγει έναν τύπο ειδοποίησης (π.χ. ηχητική) στον οδηγό, για την επαναφορά της προσοχής του στην οδηγική διαδικασία.

«Όταν οδηγούμε ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τεράστιο όγκο πληροφοριών. Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει, καθώς τα συστήματα υποβοήθησης μειώνουν σημαντικά τη συμμετοχή του οδηγού στην όλη διαδικασία. Παράλληλα, οι οδηγοί κουράζονται και το μυαλό τους μπορεί να περιπλανηθεί», αναφέρει η Ford, η οποία επιμένει ότι η έγκαιρη διάγνωση των σωματικών εκδηλώσεων μπορεί να αποτρέψει ένα ατύχημα.

Τα τεστ των νευροεπιστημόνων του πανεπιστημιακού νοσοκομείου περιλαμβάνουν την υποβολή των συμμετεχόντων σε προσομοίωση οδήγησης, την ίδια ώρα που η εγκεφαλική τους δραστηριότητα σαρώνεται από ένα μηχάνημα μαγνητικού τομογράφου. Παράλληλα, υπάρχει και ένας ειδικά τοποθετημένος καθρέπτης που επιτρέπει στους συμμετέχοντες να βλέπουν τις προσομοιώσεις στην οθόνη.

Advertisement

Το σενάριο αντλεί έμπνευση από την τεχνολογία του gaming και έχει ως εξής: Ένα όχημα κινείται κατά τις νυχτερινές ώρες στη μεσαία λωρίδα ενός αυτοκινητοδρόμου τριών λωρίδων.

Advertisement

Ξαφνικά το όχημα φρενάρει και ο συμμετέχων – μέσω μιας συσκευής στα χέρια του –  καλείται να επιλέξει αν θα στρίψει προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά. Παράλληλα, κάποιοι ήχοι κινητήρων λειτουργούν ως «σημάδι» για το ποια λωρίδα είναι η ασφαλέστερη.

Ο μαγνητικός τομογράφος σαρώνει τον εγκέφαλο καθόλη τη διάρκεια των συγκεκριμένων ενεργειών και οι ερευνητές μπορούν και μετρούν τους χρόνους αντίδρασης του συμμετέχοντος. Εξετάζουν αν παίρνει τη σωστή απόφαση και παρακολουθούν τυχόν αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή κ.ο.κ.

 «Πιστεύουμε ότι συλλέγοντας αυτά τα δεδομένα μια μέρα θα μπορούσαμε να έχουμε μοναδικά βιοψυχολογικά στοιχεία, ώστε οι οδηγοί του μέλλοντος να είναι διαρκώς έτοιμοι να αντιδράσουν και να επέμβουν όποτε χρειαστεί», επισήμανε ο καθηγητής Klaus Mathiak MD. PhD., επικεφαλής ψυχονευροβιολογίας και επικεφαλής σύμβουλος Ψυχοσωματικής Ιατρικής, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Uniklinik RWTH του Aachen.

Advertisement

Σημειώνεται ότι αφορμή για τη διενέργεια της συγκεκριμένης έρευνας αποτέλεσε το υψηλό ποσοστό τροχαίων δυστυχημάτων που συσχετίζεται με την κούραση του οδηγού, παρά τις έντονες συστάσεις των ειδικών για συχνά διαλείμματα κατά τα μεγάλα ταξίδια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ford Mustang Mach 1: Πέρασε τον Ατλαντικό (+video)
Η πανίσχυρη Ford Mustang Mach 1 στην Ελλάδα (+τιμή)
Πόσο γρήγορη είναι η Ford Mustang Mach 1; (video)