Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Έρχονται πρόσθετοι φόροι για ηλεκτρικά; Πρωτοπόρος η Νορβηγία;

Ελλάδα 1:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έρχονται πρόσθετοι φόροι για ηλεκτρικά; Πρωτοπόρος η Νορβηγία;

ΝΕΑ

Έρχονται πρόσθετοι φόροι για ηλεκτρικά; Πρωτοπόρος η Νορβηγία;

ΝΕΑ

Το νέο κυβερνητικό σχήμα ενδέχεται να προτείνει την κατάργηση του μέτρου που συνέδραμε αποφασιστικότερα στην υλοποίηση του νορβηγικού ηλεκτρικού θαύματος.

Advertisement
Advertisement

Αν υπάρχει μια χώρα που έχει να επιδείξει τη μεγαλύτερη πρόοδο στον τομέα της ηλεκτροκίνησης αυτή είναι η Νορβηγία. Κατόπιν μιας σειράς κινήτρων από την κυβέρνηση, η σκανδιναβική χώρα έχει καταφέρει να αυξήσει σημαντικά το μερίδιο των ηλεκτρικών της, αποτελώντας το κατεξοχήν παράδειγμα για τις υπόλοιπες χώρες.

Τον περασμένο μήνα μάλιστα, οχτώ στα δέκα καινούρια αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν ήταν ηλεκτρικά, κάτι που δείχνει πως τα μηδενικών ρύπων αυτοκίνητα είναι η ηγέτιδα αυτοκινητική δύναμη.

Παρ’ όλα αυτά, οι καταιγιστικοί ρυθμοί αύξησης της δημοφιλίας τους ενδέχεται να επιβραδυνθούν εφόσον το Εργατικό Κόμμα, που κέρδισε τις εκλογές, προχωρήσει στην επιβολή συντελεστή φόρου προστιθέμενης αξίας ύψους 25% στα ηλεκτρικά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η φορολόγηση θα αφορά μόνο τα σχετικής τεχνολογίας αυτοκίνητα που η τιμή τους ξεπερνά τις 600.000 νορβηγικές κορώνες (60.000 ευρώ).

Advertisement
Advertisement

Η φοροαπαλλαγή των ηλεκτρικών συνέδραμε αποφασιστικά στην αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικών, αλλά όπως επισημαίνουν πολλά κόμματα, δεν μπορεί να διαρκέσει επ’ άπειρον, καθώς η φορολόγησή τους θα έφερνε περισσότερα χρήματα στα κρατικά ταμεία.

Η επιβολή φόρου, επίσης, θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να εξετασθεί πώς θα αντιδράσουν οι καταναλωτές μετά την κατάργηση ενός ιδιαίτερα ενθαρρυντικού κινήτρου.

Advertisement

Σημειώνεται πως κορυφαία σε πωλήσεις ηλεκτρικά στη Νορβηγία είναι τα Tesla Model 3 και Model Y που ενδεχομένως να συνεχίσουν να πωλούνται μαζικά, δεδομένου ότι η τιμή τους τα εξαιρεί από την πιθανή εφαρμογή του μέτρου (επιβολής φόρου).

Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για κάποια άλλα δημοφιλή οχήματα, όπως τα Audi e-tron, e-tron GT, e-tron Sportback, Mercedes EQC, Porsche Taycan, Tesla Model S και Tesla Model X.

Advertisement

Η Νορβηγική Ένωση Ηλεκτρικών Οχημάτων αντιτίθεται στην άρση του μέτρου φοροαπαλλαγής, χαρακτηρίζοντάς το «άκαιρο» και πως «θα επιβραδύνει τον εξηλεκτρισμό» της χώρας.

Μεταξύ των κινήτρων που προσφέρει η χώρα και έχουν συντελέσει αποφασιστικά στο «Νορβηγικό ηλεκτρικό» θαύμα είναι η απαλλαγή των σχετικού τύπου οχημάτων από κάθε φορολογία, η ελεύθερη διέλευση από διόδια, το μειωμένο τέλος στάθμευσης σε κεντρικά και δημοτικά πάρκινγκ που αγγίζει το 50% και η πρόσβαση στις λωρίδες λεωφορείων.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
TOGG: Προσηλυτίζει τους Τούρκους στα ηλεκτρικά
Τα 10 πιο γρήγορα καθημερινά ηλεκτρικά
Τα πιο γρήγορα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στον κόσμο