Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Έρχονται οι δρόμοι που θα γεμίζουν τις μπαταρίες

Ελλάδα 13:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έρχονται οι δρόμοι που θα γεμίζουν τις μπαταρίες

ΝΕΑ

Έρχονται οι δρόμοι που θα γεμίζουν τις μπαταρίες

ΝΕΑ

Το επόμενο βήμα στην φόρτιση είναι οι δρόμοι που θα μπορούν να γεμίζουν τις μπαταρίες με τα αυτοκίνητα εν κινήσει.

Advertisement
Advertisement

Στην πορεία προς τον πλήρη εξηλεκτρισμό των μετακινήσεων, υπάρχουν πολλές ιδέες για το πως η φόρτιση θα πάψει να είναι ο βασικός ανασταλτικός παράγοντας. Και μία από αυτές τις ιδέες είναι οι δρόμοι που θα προσφέρουν επαγωγική φόρτιση καθ’ όλη την διάρκεια της κίνησης του αυτοκινήτου πάνω σε αυτούς.

Σε αυτό το τεχνολογικό πεδίο, προηγούνται κάποιες χώρες, όπως το Ισραήλ. Μία εταιρία από την χώρα με την επωνυμία Electreon κέρδισε διαγωνισμούς στη Γαλλία και τη Νορβηγία για την εγκατάσταση μικρών τμημάτων ενός προηγμένου δρόμου ασύρματης φόρτισης που έχει αναπτύξει η εταιρεία.

Στη Γαλλία, η Electreon θα εγκαταστήσει ένα τμήμα μήκους 2 χιλιομέτρων δρόμου ασύρματης φόρτισης σε ένα τμήμα του αυτοκινητόδρομου A10 κοντά στο Παρίσι. Θα εγκαταστήσει επίσης έναν σταθερό σταθμό ασύρματης φόρτισης δίπλα στο δρόμο.

Advertisement
Advertisement

Η τεχνολογία αυτή θα επιτρέψει την μείωση των εκπομπών ρύπων από τα φορτηγά κατά 86%. Ενώ θα διευκολύνει και τις εμπορευματικές μεταφορές, απαλλάσσοντας τα φορτηγά από την ανάγκη να έχουν μεγάλες μπαταρίες.

Στην Γαλλία σκοπεύουν να έχουν εγκαταστήσει τέτοιο σύστημα ασύρματης φόρτισης σε ένα οδικό δίκτυο που θα φθάνει τα 9.000 χιλιόμετρα μέχρι το 2035.

Στη Νορβηγία, η ισραηλινή εταιρεία θα εφαρμόσει την τεχνολογία της για το ηλεκτρικό οδικό σύστημα σε ένα τμήμα δρόμου κοντά σε ένα αμαξοστάσιο λεωφορείων που διαχειρίζεται η AtB AS.

Advertisement

Το σύστημα θα βοηθήσει στην ασύρματη φόρτιση των ηλεκτρικών λεωφορείων που χρησιμοποιούνται στην τοπική περιοχή. Η χρήση του δρόμου θα επιτρέψει επίσης στον κατασκευαστή λεωφορείων να μειώσει το μέγεθος των μπαταριών που χρησιμοποιεί.

Επόμενος στόχος είναι η δημιουργία ενός πλήρως ηλεκτρικού δρόμου στη νορβηγική πόλη Trondheim, ο οποίος θα μπορεί να φορτίζει ηλεκτρικά λεωφορεία, φορτηγά και ταξί.

Advertisement

Η Electreon πάντως είναι μία εταιρία που έχει προχωρήσει αρκετά αυτή την τεχνολογία. Το Μάιο ένα τροποποιημένο Toyota RAV4 PHEV κατάφερε να κινηθεί σε έναν τέτοιο δρόμο, για πάνω από 100 ώρες και 1.924 χιλιόμετρα χωρίς να χρειαστεί φόρτιση. Και κάνοντας το παγκόσμιο ρεκόρ για το μεγαλύτερο ηλεκτρικό ταξίδι που ολοκληρώθηκε χωρίς να χρειαστεί φόρτιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τι θα μας γλιτώσει από τον βραχνά της φόρτισης;
Αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή που έρχεται στην ηλεκτροκίνηση
Τα ηλεκτρικά θα είναι αυτοκίνητα μιας χρήσης;