Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Έρχεται το τέλος για τις σχολές οδηγών;

Ελλάδα 8:16
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έρχεται το τέλος για τις σχολές οδηγών;

ΝΕΑ

Έρχεται το τέλος για τις σχολές οδηγών;

ΝΕΑ

Η General Motors κατοχύρωσε πατέντα ευρεσιτεχνίας πρόσφατα σύμφωνα με την οποία το αυτοκίνητο λειτουργεί ως δάσκαλος οδήγησης.

Advertisement
Advertisement

Η τεχνολογία αφορά επιβατικά αυτοκίνητα και φορτηγά και ενδεχομένως να παραμερίσει μελλοντικά τους δασκάλους και τις σχολές οδήγησης.

Ας ξεκινήσουμε δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι είναι σχεδόν αδύνατο ένα μηχάνημα -όσο εξελιγμένο και αν είναι- να υποκαταστήσει τον άνθρωπο σε θέματα εκπαίδευσης και εκμάθησης. Παρόλα αυτά ένα αυτοκίνητο με συστήματα αυτονομίας και αντίστοιχη λειτουργία θα μπορούσε να διδάξει σε έναν εκπαιδευόμενο οδηγό ορισμένα βασικά.

Αυτή ήταν και η ιδέα της GM που εργάστηκε επάνω σε ένα τέτοιο αυτόνομο σύστημα που θα μπορέσει να βοηθήσει έναν επίδοξο οδηγό να φθάσει σε ένα καλό επίπεδο πριν από τα μαθήματα. Θα μπορούσε ένας μαθητευόμενος να χρειαστεί τα μισά μαθήματα για παράδειγμα ή απλά να έχει διαθέσιμο ένα αυτοκίνητο όποτε το χρειαστεί για να μάθει ή έστω για όσο χρόνο επιθυμεί (χωρίς περιορισμό) μέσα σε φυσικό περιβάλλον.

Advertisement
Advertisement

Το σύστημα της General Motors περιλαμβάνει δεκάδες αισθητήρες και έξυπνες λειτουργίες, έτσι ώστε όχι μόνο να αποφεύγονται τα ατυχήματα σε δημόσιους δρόμους, αλλά και να εξηγούν στον οδηγό το λάθος που έκανε. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται και το κόστος των μαθημάτων για τους επίδοξους μαθητές, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται κάποια στιγμή μελλοντικά να επηρεαστεί ο κλάδος των σχολών οδήγησης.

Advertisement

Σε κάθε περίπτωση ο αυτοματισμός έχει επέμβει γενικότερα στις θέσεις εργασίας, αλλάζοντας το χάρτη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα μείνουν άνεργοι οι δάσκαλοι οδήγησης. Αν αφήσουμε πάντως τους συναισθηματισμούς στην άκρη, το σύστημα της General Motors ακούγεται ενδιαφέρον και πάει την αυτόνομη οδήγηση δύο βήματα παραπέρα, αφού όχι μόνο αναλαμβάνει να σε μετακινήσει, αλλά μπορεί και να διδάξει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αφγανιστάν: Πόσα Ford Ranger και Hummer άφησαν οι ΗΠΑ στους Ταλιμπάν; (+video)
H GM ετοιμάζει μεγάλη επένδυση για μπαταρίες τις ΗΠΑ
Μπαϊντεν: Μόνο ηλεκτρικά και… made in USA τα κρατικά αυτοκίνητα

Advertisement