Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Είναι επιβλαβής η βιοαιθανόλη;

Ελλάδα 10:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Είναι επιβλαβής η βιοαιθανόλη;

ΝΕΑ

Είναι επιβλαβής η βιοαιθανόλη;

ΝΕΑ

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, κάνει λόγο για μεγαλύτερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τις φυτείες από τις οποίες προέρχεται η βιοαιθανόλη.

Advertisement
Advertisement

Μέχρι τώρα ξέραμε πως η βιαιθανόλη είναι πιο «πράσινη» σε σχέση με το συμβατικά καύσιμα, όμως τώρα μια νέα έρευνα έρχεται να ανατρέψει αυτή την πεποίθηση.

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο pnas.org κάνει λόγο για επιβλαβή καλλιέργεια καλαμποκιού για την παραγωγή αιθανόλης. Η καλλιέργεια καλαμποκιού για την παρασκευή αιθανόλης, η οποία χρησιμοποιείται εδώ και καιρό ως καύσιμο στα αυτοκίνητα, μπορεί να κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό στο περιβάλλον.

Advertisement
Advertisement

Η μελέτη που διεξήχθη κατ’ εντολή του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, έρχεται σε αντίθεση με μια προηγούμενη έρευνα που έδειχνε πως η αιθανόλη ήταν πιο «πράσινη» από τη βενζίνη. Η νέα έρευνα μάλιστα, προσδιορίζει πως η αιθανόλη είναι κατά 24% πιο επιβλαβής σε ότι έχει να κάνει με τις εκπομπές CO2 στο περιβάλλον σε σχέση με τη βενζίνη.

«Η αιθανόλη καλαμποκιού δεν είναι φιλικό καύσιμο προς την ατμόσφαιρα», είπε στο Reuters ο Dr. Tyler Lark, επιστημονικός συνεργάτης στο Κέντρο Βιωσιμότητας και Παγκόσμιου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Wiskonsin και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Η μελέτη του 2019 από κατέληγε στο ότι λόγω της δέσμευσης άνθρακα που σχετίζεται με τη φύτευση νέων καλλιεργειών, η αιθανόλη είναι 39% λιγότερο επιβαρυντική για το περιβάλλον σε σχέση με την απλή βενζίνη.

Advertisement

Ο Lark υποστηρίζει πως η προηγούμενη έρευνα υποτίμησε τον αντίκτυπο των εκπομπών της μετατροπής της γης. Τα χωράφια που χρησιμοποιούνται για τις φυτείες, απελευθερώνουν άνθρακα που αποθηκεύεται στο έδαφος από άλλες γεωργικές δραστηριότητες, κυρίως από την εφαρμογή αζωτούχων λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται. Παράλληλα το κόστος για την επεξεργασία και την καύση της αιθανόλης, την κάνουν πιο επιβλαβή.

Ο Geoff Cooper, πρόεδρος του Renewable Fuels Association, μιας κορυφαίας εμπορικής ένωσης στην αμερικανική βιομηχανία αιθανόλης, αμφισβήτησε το συμπέρασμα της έρευνας. Συγκεκριμένα είπε στο Reuters ότι η μελέτη ήταν «εντελώς εξωπραγματική και λανθασμένη», υποστηρίζοντας ότι βασιζόταν σε «υποθέσεις αναπτύσσοντας το χειρότερο σενάριο ανά περίπτωση».

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η Bentley Continental GT3 στο Pikes Peak με βιοκαύσιμο
Super Bowl: «Ζαλίζουν» τα ποσά που έδωσαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες (+videos)
Ποιο Hollywood; Η Nissan δημιούργησε το απόλυτο σποτ (+video)