Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Επίσημο: Αυτό είναι το νέο Toyota GR Yaris

Ελλάδα 4:46
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Επίσημο: Αυτό είναι το νέο Toyota GR Yaris

ΝΕΑ

Επίσημο: Αυτό είναι το νέο Toyota GR Yaris

ΝΕΑ

Όπως αναμενόταν η Toyota παρουσίασε στο Τόκιο τη νέα, αναβαθμισμένη εκδοχή του GR Yaris.

Advertisement
Advertisement

Μετά από 3 χρόνια και 18.000 GR Yaris στους δρόμους της Ευρώπης η Toyota προχώρησε στην ανανέωση του πιο καυτού και ιδιαίτερου μοντέλου της γκάμας της. Η επίσημη αποκάλυψή του έγινε στην ‘Eκθεση του Τόκιο και όπως ουσιαστικά είχε ανακοινωθεί υπάρχουν σημαντικές αλλαγές σε όλα τα σημεία, αρχής γενομένης από τον κινητήρα.

Έτσι λοιπόν ο εντυπωσιακός τρικύλινδρος turbo των 1.600 κυβικών έγινε ακόμα πιο ισχυρός, μιας και η απόδοσή του για την περίσταση ανέβηκε στους 280 ίππους (+19) και στα 390 Nm (+30). Ταυτόχρονα ο κινητήρας ενισχύθηκε σε ότι αφορά τη δομή του σε συγκεκριμένα σημεία προκειμένου να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη αντοχή και αξιοπιστία.

Advertisement
Advertisement

Εξίσου σημαντική εξέλιξη είναι και η προσθήκη ενός νέου αυτόματου κιβωτίου 8 σχέσεων που θα προσφέρεται προαιρετικά. Σύμφωνα με την Gazoo Racing που το έχει εξελίξει έχει σφιχτή κλιμάκωση και χαρακτηρίζεται από τις πολύ γρήγορες αλλαγές σχέσεων.

Ταυτόχρονα το λογισμικό του επιτρέπει την προσαρμογή στο στυλ οδήγησης του όποιου κάθεται πίσω από το τιμόνι έτσι ώστε οι αλλαγές ταχυτήτων να είναι ακόμα πιο στοχευμένες και σωστές. Μάλιστα κατά τη Gazoo ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι αλλαγές θυμίζει οδηγούς αγώνων, ενώ οι χρόνοι σε πίστα είναι σαφώς πιο γρήγοροι σε σχέση με το στάνταρ χειροκίνητο κιβώτιο των 6 σχέσεων.

Advertisement

Ταυτόχρονα υπάρχουν τρία προγράμματα οδήγησης, τα Sport, Normal και Eco, που επηρεάζουν την απόκριση του κινητήρα, το ηλεκτρικό σύστημα διεύθυνσης, τη λειτουργία του κλιματισμού αλλά και την εμφάνιση του νέου ψηφιακού πίνακα οργάνων των 12,3 ιντσών.

Advertisement

Κατά τα άλλα υπάρχουν αλλαγές στις ρυθμίσεις της ανάρτησης για χάρη της αμεσότητας στην απόκριση και της βελτίωσης των δυναμικών χαρακτηριστικών. Στο τελευταίο συμβάλλει και η αύξηση κατά 24% της ακαμψίας του πλαισίου που επιτεύχθηκε με 13% περισσότερα σημεία συγκόλλησης.

Κάποιες αλλαγές υπάρχουν και στην εξωτερική εμφάνιση προκειμένου το ανανεωμένο GR Yaris να διακρίνεται από την αρχική εκδοχή του, ενώ πιο σημαντικές είναι οι διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό.

Advertisement

Όπου πέρα από τον ψηφιακό πίνακα οργάνων των 12,3 ιντσών με τα δύο layout που προαναφέραμε όλο το ταμπλό -ο πίνακας οργάνων και η κεντρική οθόνη έχουν πλέον ενοποιηθεί και υπάρχει και μια κλίση προς τον οδηγό- έχει μετακινηθεί 50 χιλιοστά προς τα κάτω για ακόμα καλύτερη ορατότητα από τη θέση του οδηγού. Η οποία με τη σειρά της έχει χαμηλώσει κατά 25 χιλιοστά. Ταυτόχρονα έγιναν κάποιες εργονομικές αλλαγές με τα χειριστήρια και τα μπουτόν που χρησιμοποιούνται περισσότερο τόσο στην οδήγηση σε δημόσιους δρόμους όσο και στην πίστα να έχουν έρθει πιο κοντά στον οδηγό.

Το ανανεωμένο Toyota GR Yaris θα είναι διαθέσιμο στην Ευρώπη από το καλοκαίρι, ενώ πέρα από τις στάνταρ εκδόσεις του θα υπάρχουν και δύο ειδικές, οι Sébastien Ogier Special Edition και Kalle Rovanperä Special Edition. Οι οποίες βασίζονται στα πρωτότυπα που είχαν παρουσιαστεί πέρυσι στο Σαλόνι του Τόκιο και θα παρουσιαστούν επίσημα στο Ράλλυ Μόντε Κάρλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμή: Toyota GR Yaris
H Toyota παρουσίασε δύο σπέσιαλ GR Yaris στο Τόκιο
Honda Civic Type R vs Toyota GR Yaris: Ποιο κερδίζει την κόντρα; (+video)