Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Επίσημο: Αυτό είναι το νέο Mini Cooper EV

Ελλάδα 5:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Επίσημο: Αυτό είναι το νέο Mini Cooper EV

ΝΕΑ

Επίσημο: Αυτό είναι το νέο Mini Cooper EV

ΝΕΑ

Με μία πιο μοντέρνα εμφάνιση και σημαντικές αναβαθμίσεις στα μηχανικά μέρη και το σαλόνι, το νέο ηλεκτρικό Mini αποκτά μία πιο ώριμη και πολύ πιο ποιοτική παρουσία.

Advertisement
Advertisement

Μετά από μήνες διαρροών και teasers, η Mini παρουσίασε επίσημα το ολοκαίνουργιο ηλεκτρικό Mini Cooper. Αυτό το τρίθυρο hatch με μηδενικές εκπομπές ρύπων, που θα κάνει το ντεμπούτο του στην έκθεση IAA 2023 στο Μόναχο στις 5 Σεπτεμβρίου, θα φέρει το όνομα Mini Cooper και θα είναι διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις: Mini Cooper E και Mini Cooper SE.

Η βασική έκδοση, Mini Cooper E, εξοπλίζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα τοποθετημένο εμπρός, ο οποίος αποδίδει 184 ίππους και 290 Nm ροπή. Αυτό το σύστημα κίνησης επιτρέπει στο ηλεκτρικό hatch με μπαταρία να επιταχύνει το 0-100 χλμ/ώρα σε 7,3 δευτερόλεπτα.

Στην έκδοση Mini Cooper SE, οι τιμές ισχύος και ροπής αυξάνονται στους 218 ίππους και 330 Nm αντίστοιχα, μειώνοντας το χρόνο του 0-100 χλμ/ώρα στα 6,7 δευτερόλεπτα.

Advertisement
Advertisement

Και οι δύο εκδόσεις τροφοδοτούνται από μπαταρίες που είναι τοποθετημένες στο δάπεδο, με το Mini Cooper E να διαθέτει ένα πακέτο μπαταριών 40,7 kW, παρέχοντας μια εκτιμώμενη αυτονομία WLTP 305 χιλιομέτρων. Μπορεί επίσης να φορτίσει σε DC ταχυφορτιστές με έως και 75 kW και AC charge με έως και 11 kW.

Το πιο ισχυρό Mini Cooper SE αποκτά μια ελαφρώς μεγαλύτερη μπαταρία 54,2 kWh, αυξάνοντας την υπολογιζόμενη αυτονομία στα 402 χιλιόμετρα, και μπορεί να φορτίσει σε DC ταχυφορτιστή στα 95 kW.

Advertisement

Το νέο Mini Cooper διατηρεί τους εμβληματικούς κυκλικούς προβολείς της μάρκας, που τώρα διαθέτουν τεχνολογία LED τόσο για τα φώτα ημέρας όσο και για την κύρια δέσμη. Το μπροστινό μέρος ολοκληρώνεται με μια νέα οκταγωνική μάσκα.

Μοναδικό χαρακτηριστικό των προβολέων είναι η ενσωμάτωση οριζόντιων φωτεινών γραφικών στον στάνταρ εξοπλισμό, με προαιρετικές ρυθμιζόμενες φωτεινές υπογραφές τριών τρόπων λειτουργίας για τα φώτα ημέρας.

Advertisement

Στο πίσω μέρος, τα χωνευτά πίσω φώτα και τα ευέλικτα κάθετα φωτιστικά σώματα προσφέρουν και αυτά διάφορα μοτίβα φωτισμού, σε συνδυασμό και με τα εμπρός φώτα.

Με συντελεστή οπισθέλκουσας cd 0,2 , το ηλεκτρικό Mini έχει γίνει πιο αεροδυναμικό, έτσι ώστε να εξασφαλίζει υψηλότερη αυτονομία. Είναι ελαφρώς φαρδύτερο και έχει μεγαλύτερο μεταξόνιο, αλλά είναι και λίγο πιο κοντό, με μικρότερο πίσω πρόβολο. Διατηρεί επίσης τον πίσω άξονα πολλαπλών συνδέσμων που είναι πολύ ασυνήθιστος για ένα τόσο μικρό αυτοκίνητο.

Advertisement

Στο εσωτερικό, το Mini υιοθετεί μια μινιμαλιστική προσέγγιση, περιορίζοντας το ταμπλό στα ουσιώδη. Μια εντυπωσιακή κεντρική οθόνη OLED 9,44 ιντσών βρίσκεται στο επίκεντρο και τρέχει το Mini Operating System 9, το οποίο βασίζεται στο λογισμικό Android Open Source Project (AOSP), που αναπτύχθηκε εσωτερικά από το BMW Group.

Κάτω από την κεντρική οθόνη, μια επανασχεδιασμένη μπάρα ενσωματώνει τα χειριστήρια για το χειρόφρενο, τον επιλογέα ταχυτήτων, το πλήκτρο εκκίνησης/διακοπής, και τον έλεγχο της έντασης του ήχου.

Ο χώρος αποσκευών φθάνει τα 200 λίτρα το πίσω κάθισμα στη βασική του θέση, ο οποίος επεκτείνεται σε 800 λίτρα με την αναδίπλωση του διαιρούμενου 60:40 πίσω καθίσματος.

Το ηλεκτρικό Mini Cooper EV θα διατίθεται σε τέσσερις εκδόσεις: Essential, Classic, Favoured και JCW, η κάθε μία από τις οποίες προσφέρει διάφορες επιλογές εξατομίκευσης.

To νέο Mini Cooper EV φέρνει επίσης επτά προγράμματα οδήγησης, συμπεριλαμβανομένων των Core, Green και Go-Kart, οι οποίες επιτρέπουν την προσαρμογή της απόκρισης του γκαζιού, του επιπέδου ανάκτησης της ενέργειας από τα φρένα, των ηχητικών βελτιώσεων και της εμφάνισης της οθόνης infotainment. Οι διάφορες λειτουργίες συμπληρώνονται επίσης από νέους ψηφιακούς ήχους οδήγησης.

Τέσσερις πρόσθετες λειτουργίες, με τα ονόματα Balance, Timeless, Personal και Vivid, προσφέρουν ακόμα περισσότερες επιλογές εξατομίκευσης, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας προσθήκης προσαρμοσμένων εικόνων στην οθόνη.

Το ηλεκτρικό Mini Cooper βασίζεται στην πλατφόρμα Spotlight EV, μια συνεργασία μεταξύ του BMW Group και της Great Wall Motor. Η παραγωγή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στην Κίνα αργότερα φέτος.

Η Mini δεν έχει αποκαλύψει ακόμη λεπτομέρειες σχετικά με την τιμή του καθώς οι ευρωπαϊκές πωλήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν την άνοιξη του 2024. Στην Αγγλία πάντως υπολογίζεται ότι θα κοστίζει κοντά στις 35.000 ευρώ η απλή έκδοση και στις 40.000 ευρώ η πιο γρήγορη.

Πάντως το Mini δεν θα μείνει μόνο με την ηλεκτρική του εκδοχή, καθώς οι εκδόσεις με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης θα ακολουθήσουν μέχρι τα τέλη της χρονιάς. 

Το “συμβατικό” Mini που θα είναι οπτικά πανομοιότυπο αλλά θα βασίζεται στην τρέχουσα πλατφόρμα με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης και θα παράγεται στην Οξφόρδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το ηλεκτρικό Mini θα έχει και ήχους από… εξάτμιση
Νέο Mini Countryman: Πάει με «χίλια» στην πίστα! (+video)
Oι ενδείξεις στην οθόνη του νέου MINI (+ video)