ΝΕΑ

Επίσημο: Αυτή είναι η «θεά» Alfa Romeo 33 Stradale (+video)

Ελλάδα 19:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επίσημο: Αυτή είναι η «θεά» Alfa Romeo 33 Stradale (+video)

ΝΕΑ

Επίσημο: Αυτή είναι η «θεά» Alfa Romeo 33 Stradale (+video)

ΝΕΑ

Κάθε καινούργια Alfa Romeo είναι ένα κομβικό σημείο στην ιστορία της αυτοκίνησης. Πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για ένα supercar των 3 εκατ. ευρώ.

Advertisement
Advertisement

Την περιμέναμε πολύ καιρό. Και όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες άξιζε τον κόπο.

Όχι μόνο γιατί ανταποκρίνεται απόλυτα στις προσδοκίες μας για ένα πραγματικά ξεχωριστό αυτοκίνητο από αυτά που μόνο η Alfa Romeo ξέρει να φτιάχνει.

Αλλά και γιατί δείχνει ξεκάθαρα ότι η ιταλική μάρκα είναι εδώ, ζωντανή και ακμαία, και έτοιμη να αντιμετωπίσει με το δικό της ιταλικό στιλ τις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά της.

Advertisement
Advertisement

Kαι το όνομα αυτής λοιπόν, Alfa Romeo 33 Stradale. Ένα όνομα που έρχεται από το ένδοξο παρελθόν της εταιρίας, και την ομώνυμη Alfa Romeo, της δεκαετίας του 1960, που για πολλούς θεωρείται το πιο όμορφο αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε ποτέ.

Όπως και η πηγή έμπνευσής της που πωλήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν κατασκευάστηκαν μόνο 18, η νέα 33 Stradale έχει διάταξη με τον κινητήρα στο κέντρο.

Advertisement

Το πανέμορφο αμάξωμα με γεύση ρετρό θα φτιάχνεται στο χέρι από τους κατασκευαστές αμαξωμάτων της Carrozzeria Touring Superleggera.

Αυτό την καθιστά τη δεύτερη Alfa τον τελευταίο καιρό που αποκτά ένα εντελώς custom-made αμάξωμα, μετά την περσινή Giulia SWB Zagato.

Advertisement

Η σύγχρονη 33 Stradale είναι λιγότερο αποκλειστική από την πρόγονό της, καθώς η Alfa Romeo σκοπεύει να κατασκευάσει 33 αυτοκίνητα.

Όλα πουλήθηκαν μέσα σε λίγες εβδομάδες μετά το ιταλικό Grand Prix Formula 1 του 2022 στη Monza στις 11 Σεπτεμβρίου, όταν οι υποψήφιοι αγοραστές κλήθηκαν να ρίξουν μια πρώτη ματιά πίσω από κλειστές πόρτες.

Κανένα από τα δύο αυτοκίνητα δεν πρόκειται να είναι το ίδιο, καθώς το καθένα θα είναι ένα “μοναδικό και ανεπανάληπτο έργο τέχνης” που θα κατασκευαστεί σχολαστικά από μια ειδική ομάδα.

Advertisement

Υπάρχουν ατελείωτες επιλογές εξατομίκευσης, συμπεριλαμβανομένου ενός προσαρμοσμένου αριθμού VIN με οκτώ ψηφία που επιλέγονται από τον ιδιοκτήτη και εμφανίζονται επίσης στο κεντρικό τούνελ.

Εξοπλισμένη με πόρτες “πεταλούδας”, η high-end Alfa διαθέτει ένα μονοκόκ πλαίσιο από ανθρακονήματα σε συνδυασμό με ένα αλουμινένιο πλαίσιο και μια οροφή κατασκευασμένη από συνδυασμό των δύο υλικών.

Ακόμη και τα πλαίσια των παραθύρων είναι κατασκευασμένα από ανθρακονήματα, ενώ το πίσω τζάμι έχει αντικατασταθεί με πολυκαρβονικό.

Το εσωτερικό προσφέρεται σε δύο θεματικές ενότητες: Tributo και Alfa Corse. Ενώ το πρώτο θα μιμείται το κλασικό αυτοκίνητο, το δεύτερο θα είναι πιο σπορτίφ.

Το εσωτερικό με τον πολύ όμορφο πίνακα οργάνων έχει αλουμινένια paddles αλλαγής ταχυτήτων πίσω από ένα τιμόνι που στερείται οποιουδήποτε χειριστηρίου, αφού η Alfa θέλει να επικεντρωθείτε σε αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό – την οδήγηση.

Η καμπίνα χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό δέρματος, ανθρακονήματος, αλουμινίου και Alcantara, ενώ παραμένει πιστή στην απλότητα που χαρακτήριζε τον πρόγονο της δεκαετίας του 1960.

Στην καρδιά της νέας ναυαρχίδας της Alfa Romeo βρίσκεται ο twin-turbo V6 κινητήρας 3,0 λίτρων που θα αποδίδει 630 ίππους και κινεί τους πίσω τροχούς.

Οι Ιταλοί της Alfa Romeo υποστηρίζουν ότι δεν είναι ο Νettuno της Maserati αλλά μια πιο ισχυρή έκδοση του twin-turbo V6 των 2,9 λίτρων που μπαίνει στις Giulia και Stelvio Quadrifoglio. Ο κινητήρας συνεργάζεται με ένα αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη οκτώ σχέσεων της ZF.

Εναλλακτικά, οι αγοραστές μπορούν να αποκτήσουν την αναγεννημένη 33 Stradale ως ένα πλήρως ηλεκτρικό supercar με πάνω από 750 ίππους, κάτι που θυμίζει την απόδοση που συναντάμε στην Maserati GranTurismo Folgore με τους τρεις κινητήρες.

Η παραλλαγή EV, η πρώτη αμιγώς ηλεκτρική Alfa Romeo, θα έχει ,μπαταρία 100 kWh και αυτονομία 450 χιλιoμέτρων στον κύκλο WLTP, ενώ η εταιρεία δεν αναφέρει ξεκάθαρα ότι η 33 Stradale χρησιμοποιεί τη διάταξη τριών κινητήρων όπως το εξίσου ισχυρό EV της Maserati.

Ανεξάρτητα από το τι θα την κινεί, η 33 Stradale θα κάνει τα 0-100 χλμ/ώρα σε λιγότερο από 3 δευτερόλεπτα και η τελική της ταχύτητα θα φτάσει τα 333 χλμ/ώρα.

Τα φρένα είναι από ανθρακονήματα της Brembo και έχουν λειτουργία brake-by-wire, ενώ η ανάρτηση αποτελείται από μια διάταξη διπλών βραχιόνων με ενεργά αμορτισέρ και ένα σύστημα ανύψωσης του μπροστινού άξονα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alfa Romeo Jean-Philippe Imparato υπόσχεται ότι η 33 Stradale δεν θα είναι το τελευταίο ειδικό αυτοκίνητο της μάρκας, καθώς σχεδιάζονται επιπλέον μοντέλα υψηλής εξειδίκευσης. Τα οποία ονομάζονται Bottega και ο ιδιοκτήτης του θα μπορεί να επιλέγει και το αμάξωμα που του αρέσει -με κάποιες παραχωρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μια εμβληματική Alfa Romeo, πραγματικό… Totem!
Και η Alfa Romeo είχε το δικό της van
Alfa Romeo: «Δεν χρειαζόμαστε οθόνες 1 μέτρου και 200 συστήματα υποβοήθησης»