Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Επένδυση 1,2 εκ. ευρώ από την Toyota για τους κλεμμένους καταλύτες

Ελλάδα 4:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Επένδυση 1,2 εκ. ευρώ από την Toyota για τους κλεμμένους καταλύτες

ΝΕΑ

Επένδυση 1,2 εκ. ευρώ από την Toyota για τους κλεμμένους καταλύτες

ΝΕΑ

Η Toyota επενδύει σχεδόν 1,2 εκατομμύρια ευρώ για την καταπολέμηση της κλοπής καταλυτικών μετατροπέων σε παλαιότερα αυτοκίνητα.

Advertisement
Advertisement

Περισσότεροι από 100.000 καταλυτικοί μετατροπείς θα «σημαδευτούν» ώστε να μπορούν να εντοπιστούν και έτσι να είναι άχρηστοι για τους κλέφτες.

Η συνεχιζόμενη αύξηση στις κλοπές καταλυτών από αυτοκίνητα, έχει προκαλέσει πολυεπίπεδα προβλήματα και πολλές σκέψεις για αντιδράσεις. Το πρόβλημα ξεκινά από τα υλικά που συναντώνται μέσα στους καταλύτες, που όσο περνάει ο καιρός και οι νόμοι περί ρύπων γίνονται αυστηρότεροι, τόσο πιο ακριβά γίνονται και τα στοιχεία που επιβάλλεται να έχουν στη δομή τους. Πολύτιμα μέταλλα όπως το ρόδιο και το παλλάδιο για τον καθαρισμό των καυσαερίων, είναι μεγάλο δέλεαρ για τους κλέφτες και το παραεμπόριο. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους, αξίζει να σημειώσουμε πως ένα γραμμάριο πλατίνας κοστίζει σήμερα 33 ευρώ, ενώ η ίδια ποσότητα παλλαδίου φτάνει περίπου τα 70 ευρώ και το ρόδιο κοστίζει ακόμη και 680 ευρώ! Όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, το δέλεαρ είναι μεγάλο μια και κάθε καταλύτης περιέχει κατά μέσο όρο  περίπου τρία γραμμάρια από τα προαναφερθέντα.

Advertisement
Advertisement

Ως απάντηση για τη μάστιγα αυτή, η Toyota θα δαπανήσει περισσότερα από 1 εκατομμύριο λίρες (περίπου 1,2 εκατομμύρια ευρώ) για την καταπολέμηση της κλοπής καταλυτικών μετατροπέων σε παλαιότερα οχήματα, αυτά που είναι και ο κύριος στόχος των κλεφτών. Η ιαπωνική εταιρεία θα συνεργαστεί με την αστυνομία, την εταιρεία Smartwater και την AA για την παραγωγή και διανομή σε πρώτη φάση 50.000 “κιτ σήμανσης“, ενώ θα ακολουθήσει παραγωγή κι άλλων, που θα χρησιμοποιηθούν για την επισήμανση των εξαρτημάτων σε περισσότερα από 100.000 αυτοκίνητα Toyota και Lexus. Τα υβριδικά αυτοκίνητα έχουν τα πιο πολύτιμα μέταλλα στους καταλυτικούς μετατροπείς τους και είναι δημοφιλείς στόχοι για οργανωμένες συμμορίες όπως παρατηρείται κυρίως στην Αγγλία. Τα Auris και Prius χρησιμοποιούν αμφότερα την ίδια τεχνολογία και είναι δύο από τα «δημοφιλέστερα» στις καταγραφές της αστυνομίας.

«Η κλοπή καταλυτικών μετατροπέων είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι επιπτώσεις στα θύματα αυτού του εγκλήματος εκτός από συναισθηματικές, είναι και οικονομικές», δήλωσε ο Rob Giles, διευθυντής της Toyota στον τομέα της εξυπηρέτησης πελατών. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσουμε αυτήν την πρωτοβουλία, σε στενή συνεργασία με την αστυνομία, όχι μόνο για να τους βοηθήσουμε στις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση αυτού του εγκλήματος αλλά και για να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στους εγκληματίες ότι εάν επιλέξουν να στοχεύσουν ένα αυτοκίνητο Toyota ή Lexus υπάρχει τώρα πολύ υψηλότερη πιθανότητα σύλληψης», πρόσθεσε ο Giles. Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη υπηρεσία «σημαδέματος» των καταλυτών, είναι δωρεάν για όλους τους πελάτες της Lexus και της Toyota, οι οποίοι μπορούν να καλέσουν τον τοπικό αντιπρόσωπό τους για περισσότερες πληροφορίες. Το «σημάδεμα» είναι αόρατο αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό κλεμμένων καταλυτικών μετατροπέων, αυξάνοντας επίσης τον κίνδυνο της σύλληψης για όσους έρχονται σε επαφή με τα προϊόντα του συγκεκριμένου εγκλήματος.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
“Τραυμάτισε” το GR Yaris για να κάνει “μόστρα” (VIDEO)
H Lexus αναζητά το μέλλον σε εναλλακτικούς σχεδιαστές
Νέος Twin-Turbo V8 από την Toyota

Advertisement