Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ένα Βικτωριανό τούνελ σε ρόλο… αεροδυναμικής σήραγγας! (+video)

Ελλάδα 12:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένα Βικτωριανό τούνελ σε ρόλο… αεροδυναμικής σήραγγας! (+video)

ΝΕΑ

Ένα Βικτωριανό τούνελ σε ρόλο… αεροδυναμικής σήραγγας! (+video)

ΝΕΑ

Ένα αγωνιστικό της Mazda από την κατηγορία των πρωτοτύπων χρησιμοποίησε η Multimatic ως αυτοκίνητο αναφοράς, για τις νέες εγκαταστάσεις ελέγχου της αεροδυναμικής όπου προσομοιώνονται μοναδικά οι πραγματικές συνθήκες.

Advertisement
Advertisement

Στο παρακάτω video, βλέπουμε το αγωνιστικό της Mazda να περνάει από το τούνελ με σχεδόν 200 χλμ./ώρα

Μέσα στην αγγλική ύπαιθρο, το Catesby Tunnel που ήταν κλειστό από το 1966, έρχεται να πάρει νέο «ρόλο» καθώς θα είναι η νέα αεροδυναμική εγκατάσταση δοκιμών της ARP (Aero Research Partners). Η Multimatic Motorsports έγινε η πρώτη ομάδα που έβαλε ένα αγωνιστικό αυτοκίνητό της να περάσει από το τούνελ με σχεδόν 200 χλμ./ώρα. Οι μετρήσεις από το πέρασμα αυτό θα μείνουν ως στοιχεία αναφοράς για την ARP που στο μέλλον θα χρησιμοποιήσει εκτενέστερα το τούνελ αυτό που είχε κατασκευαστεί για να εξυπηρετεί την κίνηση τρένων με ατμομηχανή.

Advertisement
Advertisement

Αντί των «συμβατικών» μεθόδων για τον έλεγχο και τη βελτίωση της αεροδυναμικής, κατά τη διάρκεια των οποίων ο αέρας εκτοξεύεται πάνω στο αυτοκίνητο από ειδικά ακροφύσια, στη σήραγγα Catesby ο έλεγχος γίνεται με τρόπο πιο φυσικό. Το Catesby Tunnel είναι η πρώτη εγκατάσταση αυτού του είδους στο Ηνωμένο Βασίλειο και μόλις η δεύτερη στον κόσμο. Η σήραγγα Catesby ανοίγει ξανά για πρώτη φορά από το 1966, όταν και έπαψε να χρησιμοποιείται για τις ανάγκες των ατμοκίνητων σιδηροδρόμων.

Στο δοκιμαστικό πέρασμα, το αγωνιστικό Mazda DPi οδήγησε ο Andy Priaulx και ολοκλήρωσε τη διαδικασία «αναφοράς» περνώντας από το τούνελ με σταθερή ταχύτητα 193 χλμ./ώρα. Με δεδομένο το ότι για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο έχουν γίνει μετρήσεις σε κάθε είδους αεροδυναμική εγκατάσταση, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης δοκιμής, είναι απόλυτα μετρήσιμα και σίγουρα μπορούν να αποτελέσουν μια πρώτης τάξεως βάση για να χρησιμοποιηθεί ως μέτρηση αναφοράς στις συνθήκες του τούνελ.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η διεθνής ημέρα του Mazda RX-8
Η BBR κάνει το Mazda MX-5 supercar!
ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Σε αγωνιστικό μπάκετ ο Χρήστος Σταϊκούρας

Advertisement