Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ελληνικό υπερόπλο laser ρίχνει drones σε 4 δευτερόλεπτα

Ελλάδα 13:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ελληνικό υπερόπλο laser ρίχνει drones σε 4 δευτερόλεπτα

ΝΕΑ

Ελληνικό υπερόπλο laser ρίχνει drones σε 4 δευτερόλεπτα

ΝΕΑ

Με ελληνική υπογραφή το όπλο που έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στους Τούρκους σχετικά με την ικανότητα των Bayraktar να πλήξουν τα νησιά μας.

Advertisement
Advertisement

Πολλά ακούγονται για τις ικανότητες και τα νέα δεδομένα που δημιουργούν τα τουρκικά drones στο πεδίο της μάχης, κάτι που “διαφημίστηκε” αρκετά στην Ουκρανία.

Ήδη οι Τούρκοι τα χρησιμοποιούν και σε υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και βραχονησίδες, έχοντας με αυτόν τον τρόπο κάνει ξεκάθαρες τις προθέσεις τους για το πως θα εξελιχθούν οι από αέρος προκλήσεις των γειτόνων στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Για την αντιμετώπισή τους έχουν εκπονηθεί αρκετά σχέδια από το Πεντάγωνο, με πιο πρόσφορη λύση την ισραηλινή “ασπίδα” εναντίον των drones.

Advertisement
Advertisement

Όμως υπάρχει έτοιμη και μία ακόμα λύση, και μάλιστα με ελληνική υπογραφή. Η εταιρία Soukos Robots, με έδρα την Λάρισα, έχει παρουσιάσει ήδη από πέρσι ένα σύστημα λέιζερ, το οποίο μπορεί να πλήξει όχι μόνο εναέριους στόχους αλλά και άρματα μάχης.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει πίσω του μία πενταετία εξέλιξης και σύμφωνα με τον δημιουργό του έχει ήδη επιχειρησιακές δυνατότητες. Αφορά ένα σύγχρονο ενεργειακό όπλο, της κατηγορίας High Energy Laser Weapon, το οποίο μέσω κατευθυνόμενης ενέργειας μπορεί να “τυφλώσει” ή ακόμα και να καταρρίψει ένα drone και μάλιστα σε μεγάλη απόσταση.

Το σύστημα της Soukos Robots μπορεί να βρίσκεται πάνω σε όχημα ή σταθερό στο έδαφος, και διαθέτει κεφαλή ισχύος 300 kW καθώς και υβριδικό σύστημα ηλεκτρομαγνητικού παλμού. Υπάρχει και δεύτερη εκδοχή, με laser των 100 kW σε ρυμουλκούμενη πλατφόρμα.

Advertisement

Σύμφωνα με τον εμπνευστή του συστήματος, μπορεί να “τυφλώσει” drones ή ακόμα να επιτύχει την διάτρηση και τελικά την κατάρριψή τους. Και όλα αυτά σε πολύ μικρούς χρόνους, κάτω των 4 δευτερολέπτων από την στιγμή που θα εντοπιστούν.

Advertisement

Επίσης μπορεί απλά να οδηγήσει στην καταστροφή των ηλεκτρονικών τους συστημάτων και την απώλεια του ελέγχου από τους Τούρκους χειριστές τους.

Ο δημιουργός των συγκεκριμένων συστημάτων άμυνας υποστηρίζει ότι η ακτίνα δράσης τους είναι ιδιαίτερα μεγάλη (μπορεί να φθάσει έως και τα 75.000 πόδια) και μπορούν εύκολα να καλύψουν τις ανάγκες άμυνας των νησιών μας.

Τα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου συστήματος είναι πολλά. Έχουν ταχύτητα στην επίτευξη του στόχου, είναι ιδιαίτερα ακριβή, μπορούν να μεταβάλλουν την ισχύ της δέσμης ανάλογα με τον στόχο, έχουν χαμηλό κόστος ανά βολή ενώ είναι εύκολο στο να μετακινηθούν και να εγκατασταθούν σε διάφορα σημεία πάνω σε ένα νησί.

Advertisement

Το πρόγραμμα του συστήματος της Soukos Robots προχωρά με ταχείς ρυθμούς, και ήδη έχει δοκιμαστεί και για χρήση εναντίον αρμάτων μάχης με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Μάλιστα αν προχωρήσουν ακόμα περισσότερο τα σχέδια για μεγαλύτερη ισχύ της τάξης του 1 MW τότε θα αυξηθεί όχι μόνο η διατρητική του ικανότητα αλλά και το βεληνεκές του.

H λύση των laser είναι μία επιλογή που μελετούν όλες οι χώρες, όντας μία λύση που θα μπορούσε να αποδειχτεί ιδιαίτερα αποτελεσματική σε επιθέσεις κορεσμού ενώ παράλληλα το κόστος της κάθε βολής είναι απειροελάχιστο μπροστά στα εκατομμύρια που απαιτούνται για αντίστοιχη αγορά και χρήση κάποιων σύγχρονων πυραύλων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έτοιμος ο Ελληνικός… καταστροφέας των τουρκικών drones
Θωρακισμένο Toyota καταστρέφει μέχρι και… drones! (+video)
Σε διπλό ταμπλό: Ο Ερντογάν θα φτιάχνει τα drones στην… Ουκρανία!