Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ελαστικά χωρίς αέρα για ποδήλατα με τεχνολογία από τη NASA

Ελλάδα 16:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ελαστικά χωρίς αέρα για ποδήλατα με τεχνολογία από τη NASA

ΝΕΑ

Ελαστικά χωρίς αέρα για ποδήλατα με τεχνολογία από τη NASA

ΝΕΑ

Παρουσιάστηκαν τα επαναστατικά ελαστικά χωρίς αέρα με το υλικό νίτινολ που χρησιμοποιεί η NASA.

Advertisement
Advertisement

Η μικρή εταιρεία κατασκευής ελαστικών Smart Tire Company με έδρα το Οχάιο των ΗΠΑ είχε βάλει στόχο πριν μερικά χρόνια να φέρει την επανάσταση στα ελαστικά ποδηλάτων. Μάλλον ήρθε η ώρα αυτής της επανάστασης καθώς παρουσίασε το πρώτο ελαστικό χωρίς αέρα για ποδήλατα με τεχνολογία δανεισμένη από την NASA.

Το νέο αυτό ελαστικό ονομάζεται MELT και έχει κατασκευαστεί από ένα υλικό που εξέλιξε η NASA και ονομάζεται νίτινολ. Η ιστορία του νίτινολ χάνεται πίσω στο 1959 όταν κατά τύχη ο επιστήμονας Γουίλιαμ Μπούλερ είναι αναμείξει νικέλιο με τιτάνιο δημιουργώντας ένα νέο υλικό.

Advertisement
Advertisement

Βασικό χαρακτηριστικό αυτού του υλικού είναι ότι όταν βρίσκεται σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι εύκαμπτο και μπορεί να αλλάξει σχήμα. Όταν όμως θερμανθεί το υλικό σκληραίνει και επανέρχεται στην κατάσταση που βρισκόταν σε αρχικό στάδιο. Επιπλέον, η αντοχή του είναι εκπληκτική καθώς έχει 30 φορές μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε σχέση με το ατσάλι.

Η NASA χρησιμοποίησε το συγκεκριμένο υλικό για τις ρόδες των οχημάτων αποστολής σε άλλους πλανήτες όπου η θερμοκρασίες ήταν ακραίες. Το νίτινολ έχει εφαρμοστεί επίσης σε ρόδες μαχητικών αεροσκαφών. Στην περίπτωση τώρα του ποδηλάτου το νέο ελαστικό MELT χρησιμοποιεί μια σπείρα από νίτινολ η οποία καλύπτει τη ζάντα. Περικλύζεται μέσα σε ένα ελαστικό πολυμερές υλικό για να δώσει μορφή ρόδας και η εταιρεία αναφέρει ότι συμπεριφέρεται στο δρόμο όπως ένα κανονικό ελαστικό.

Advertisement

Το MELT έχει δοκιμαστεί από χιλιάδες ποδηλάτες πριν βγει στην παραγωγή και έχει αποδειχτεί ότι διπλασιάζει την ζωή του ελαστικού. Μάλιστα οι άνθρωποι της Smart Tire Company αναφέρουν ότι του MELT μπορεί να αντέξει όσο η ζωή ενός ποδηλάτου. Όσο για την τιμή, τα επαναστατικά ατά ελαστικά κοστίζουν 470 ευρώ και είναι διαθέσιμα σε δύο χρωματισμούς.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το νέο QuietKat Lynx δεν είναι ένα συνηθισμένο ποδήλατο
«Σπασίκλας» κατασκευάζει ποδήλατο με τρίγωνους τροχούς (+video)
Το πιο petrolhead στατικό ποδήλατο ανήκει στην Pirelli