Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Εκρηκτική αύξηση των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων

Ελλάδα 21:40
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Εκρηκτική αύξηση των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων

ΝΕΑ

Εκρηκτική αύξηση των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων

ΝΕΑ

Πάνω από 15 χρόνια είχε να βιώσει η ελληνική αγορά αυτοκινήτου τέτοια άνοδο στις πωλήσεις της. Στο 8μηνο η αύξηση ξεπερνάει το 25% σε σύγκριση με το περσινό…

Advertisement
Advertisement

Οι πωλήσεις φέρνουν κέρδη, τα κέρδη επενδύσεις και οι επενδύσεις νέες θέσεις εργασίας, σε έναν κλάδο που την εποχή των μνημονίων υπέστη καθίζηση τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το μέσο όρο ύφεσης της χώρας μας.

Και η ύφεση έφερε λουκέτα και απολύσεις δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων.

Στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου τα τελευταία τρία χρόνια έχουν αυξηθεί οι νέες θέσεις εργασίας πάνω από 10%. Και οι προσλήψεις συνεχίζονται παρά τις έντονες πληθωριστικές τάσεις που συρρικνώνουν τους τζίρους, οι οποίες πάντως, όπως φαίνεται, τείνουν προς εξομάλυνση.

Advertisement
Advertisement

Παράλληλα, η πολύ καλή τουριστική περίοδος αύξησε τις πωλήσεις των αυτοκινήτων προς ενοικίαση, ενώ και το leasing βιώνει μεγάλες πιένες, με τις εταιρείες να μπορούν πλέον να ανανεώσουν τα αυτοκίνητα των στελεχών τους.

Ολο το παραπάνω καλό κλίμα είχε παγώσει προσωρινά πριν τις εκλογές του Μαΐου. «Η ανασφάλεια πιθανής ακυβερνησίας έπαιξε τον ρόλο της…», μας είπε στέλεχος της αγοράς που έρχεται καθημερινά σε επαφή με υποψήφιους πελάτες.

Ας μην ξεχνάμε ότι η οικονομική σταθερότητα και κατά προέκταση η ψυχολογία είναι το «άλφα και το ωμέγα» στην απόφαση να αγοράσει κάποιος ένα καινούριο αυτοκίνητο, δηλαδή να προχωρήσει στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στη ζωή του, μετά την πιθανή αγορά σπιτιού.

Η ραγδαία αύξηση στις πωλήσεις το 2023 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια μπορεί να αποδοθεί σε πολλούς παράγοντες, όπως η σαφής βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και κατά προέκταση η αύξηση της εμπιστοσύνης των αγοραστών στην ελληνική οικονομία, η επιτακτική ανάγκη για αλλαγή του παλιού -λιγότερου ασφαλούς- ΙΧ και φυσικά η γρήγορη ανάκαμψη της αγοράς μετά την πανδημία του COVID-19.

Advertisement

Επίσης, σε έναν βαθμό -έστω προς το παρόν μικρότερο- η καταγεγραμμένη αύξηση της «περιβαλλοντικής συνείδησης» και στην Ελλάδα με την παράλληλη αύξηση της διαθεσιμότητας ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων έχουν συμβάλει σε όλο αυτό το καλό κλίμα.

Εντούτοις, παρά την αύξηση των πωλήσεων, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις των τιμών των αυτοκινήτων, κυρίως λόγω των αλλαγών των τεχνολογιών, και οι προκλήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού εξακολουθούν να αποτελούν προβλήματα για την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία.

Advertisement

Η διατήρηση της αυξημένης ζήτησης θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των μελλοντικών οικονομικών συνθηκών και της ικανότητας της εγχώριας αγοράς να ανταποκριθεί στις προκλήσεις. Και φυσικά από το πώς θα επικοινωνηθούν στον κόσμο τα νέα αυτοκίνητα.

Με λίγα λόγια, πάει καλά η ελληνική οικονομία, θα συνεχιστεί η αύξηση στις πωλήσεις και η συνεπαγόμενη ανανέωση του γηραιού στόλου της Ελλάδας, σε συνδυασμό φυσικά με τα αυξημένα έσοδα για το κράτος.

Να σημειώσουμε ότι από την αρχή του έτους και για το 8μηνο (Ιανουάριος-Αύγουστος), οι συνολικές πωλήσεις έχουν ξεπεράσει τις 93.000 μονάδες, που σημαίνει ποσοστιαία άνοδο 25%, μια τάση που όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους.

Advertisement

Πρόκειται αναμφίβολα για μια ιδιαίτερα αισιόδοξη εικόνα, όχι μόνο για την αγορά, αλλά και γενικότερα για τη διάθεση ανανέωσης του παλιού αυτοκινήτου με νέο.

ΑΚΟΜΑ:
Ο Τάκης Τρακουσέλλης στον Antenna: Τροχαία, πυρκαγιές, παλαιότητα, υγραέριο, ΚΤΕΟ