Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022: Οι θεατές

Ελλάδα 18:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022: Οι θεατές

ΑΓΩΝΕΣ

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022: Οι θεατές

ΑΓΩΝΕΣ

Οι θεατές του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις είναι η ψυχή του, είναι αυτοί που κάνουν τις φωτογραφίες από τον αγώνα μας να ξεχωρίζουν από τις άλλες διοργανώσεις του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ.

Advertisement
Advertisement

Είναι η κινητήριος δύναμη του αγώνα. Ράλλυ Ακρόπολις χωρίς τους θεατές του θα ισοδυναμούσε με συναυλία χωρίς κοινό. Τόσο απλά.

Ποιοι πάνε στο βουνό;

Όλοι. Εννοούμε ότι πάει ένα κοινό που μπορεί να το αποκαλέσεις, από ετερόκλητο και ασύμβατο, μέχρι διαφορετικό, και συμβατό. Χάος δηλαδή. Γιατί στα Γεράνια, τον Παρνασσό, την Γκιώνα, τα Βαρδούσια και την Οίτη, συγκεντρώνονται άνθρωποι που όσο και προσπαθήσεις να τους κατηγοριοποιήσεις, δεν θα το καταφέρεις ποτέ. Είναι ένα ανομοιογενές σύνολο, που χωρίς διακρίσεις περπατάει ώρες κάτω από τον ήλιο, τρώει βροχή μερικές φορές και άλλες κρυώνει, αλλά μένει εκεί. Πιστό.

Advertisement
Advertisement

Πρέπει να αναφέρουμε κάτι: Για κανένα άλλο σπορ στον κόσμο, μα για κανένα, οι θεατές δεν περπατάνε τόσες ώρες στην ύπαιθρο και δεν περιμένουν ώρες επί ωρών για ένα θέαμα που διαρκεί μπροστά τους, στην καλύτερη των περιπτώσεων 2-3’’ ανά πέρασμα αυτοκινήτου.

Στο βουνό λοιπόν πάνε ταγμένοι, φίλοι φίλων που είναι σχετικοί, οικογένειες που το βλέπουν σαν εκδρομή, περιπατητές που συνδυάζουν την αγάπη τους για την φύση, αλλά και καλοφαγάδες, γιατί τι καλύτερο να απολαμβάνεις προβατίνα στα κάρβουνα στον Αθανάσιο Διάκο στα Βαρδούσια, σκονισμένος μετά από μία Ειδική Διαδρομή;

Advertisement

Οι θετές του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις έχουν και κάτι ακόμα. Ουδετερότητα σε όλα κατά τις ημέρες του αγώνα. Ως μία μαγική συνθήκη, σαν «άλλη Ολυμπιακή εκεχειρία», οι θεατές του Ακρόπολις δεν τσακώνονται ποτέ για δύο βασικές παραμέτρους της κοινωνικής ζωής: την πολιτική και το ποδόσφαιρο. Απλά πράγματα. Στο βουνό, το σκονισμένο πλήθος δεν διαχωρίζεται από κομματικές παρατάξεις, πολιτικές ή θρησκευτικές προτιμήσεις ούτε οπαδικές ποδοσφαιρικές λογικές. Μόλις πέσει η σκόνη επάνω τους, όλοι είναι ίδιοι. Στο «Ράλλυ των Θεών» οι θετές είναι ενιαίας πίστης: «Δέκτες συναισθημάτων που δημιουργούν οι σκάστρες των turbo, οι οσμές των φρένων και η φρέσκια σκόνη»!

Advertisement

Η νέα γενιά θεατών

Η απουσία επί οκταετία του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι, ήταν μεγάλο πλήγμα στην δημιουργία νέων θεατών. Γιατί θεατής γίνεσαι από γενιά σε γενιά. Είδαμε και φέτος από το Shakedown στην Λυγαριά Φθιώτιδας, μέχρι τον Ταρζάν, τρεις γενιές θεατών. Παππούδες, παιδιά και εγγόνια μαζί. Το Ακρόπολις ως γεγονός μεταλαμπαδεύεται μέσα στα σπίτια. Είδαμε γονείς να έχουν μαζί τους εξάχρονα και επτάχρονα παιδιά. Και να υπερηφανεύονται λέγοντας «έτσι με έφερνε και εμένα ο πατέρας μου την δεκαετία του ‘80».

Advertisement

Τώρα, με την επιστροφή του αγώνα στα «σαλόνια του WRC», άρχισε να δημιουργείται νέο κύμα ενδιαφέροντος. Το κατάμεστο ΟΑΚΑ «γέννησε» νέους θεατές, όπως και οι «Ειδικάρες» όπως Πύργος και βωξίτες και Πύργος. Και τα νέα παιδιά θα επιστρέψουν στα σχολεία μιλώντας στους φίλους τους για το πως πέρασαν και τι ακριβώς είναι το να παρακολουθείς ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις: Μέθεξη στην φυσιολατρία και στην ελευθερία έκφρασης! Και του να απολαμβάνεις χωρίς ενοχές ένα σπορ που το θέαμα που προξενεί δεν σε απογοητεύει ποτέ!

Ξένοι έρχονται;

Προφανώς. Σύμφωνα με σχετική μελέτη που έγινε πέρυσι, υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό κοντά στο 15% του συνολικού αριθμού των θεατών που παρακολουθούν ενεργά τον αγώνα (από Ειδική σε Ειδική) σε όλο το εύρος της εξέλιξής του, προέρχονται από την αλλοδαπήν. Είναι αυτοί που θα τους βρεις σε κάθε αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλλυ που διεξάγεται επί Ευρωπαϊκού εδάφους. Ποιοι είναι αυτοί. Κυρίως από τις λατινογενείς χώρες, Ιταλία και Ισπανία, αρκετοί από την Σκανδιναβία, πολλοί από τις «πρώην ανατολικές χώρες» και αντιπροσωπευτικό δείγμα από την Κεντρική Ευρώπη.

Υπάρχουν και εκείνοι που έρχονται από κάποιες χώρες από τις οποίες προέρχονται πληρώματα που συμμετέχουν στον αγώνα και αυτοί εντοπίζονται εύκολα επειδή κουβαλάνε μαζί τους τις σημαίες της χώρας τους. Ωστόσο, αν προσπαθήσετε να τους ξεχωρίσετε, αυτό δεν είναι εύκολο οπτικά. Ακουστικά ναι, γιατί θα καταλάβετε την προέλευσή τους από την γλώσσα που μιλάνε. Οπτικά όχι, γιατί μοιάζουν όλοι με όλους. Στο ντύσιμο, στις συνήθειες, στην συμπεριφορά στον χώρο, ακόμα και στο τι κουβαλάνε. Επί παραδείγματι θα δείτε μάζες να ανεβαίνουν σιωπηλά μία ανηφόρα για να φτάσουν σε ένα σημείο παρακολούθησης. Έχουν σε ποσοστό 80% ένα backpack, σε ποσοστό 50% ψυγεία ή νερά κλπ, 40% πτυσσόμενες καρέκλες και καρεκλάκια, αλλά και πολλοί από αυτούς ομπρέλες.

Σε αυτή την μάζα των ας πούμε 100 ατόμων (σχεδόν πάντα οι θεατές των ράλι για κάποιον απροσδιόριστο επακριβώς λόγο, εμφανίζονται στο περπάτημα στο βουνό για την Ειδική Διαδρομή σε ακανόνιστα γκρουπ…) μπορεί να υπάρχουν κάτοικοι από 4-5 χώρες που δεν τους καταλαβαίνεις. Εννοείται ότι αυτό το ετερόκλητο κοινό θα το συναντήσεις στις Άλπεις για το Μόντε-Κάρλο Ράλι, στην Σαρδηνία, στην Φινλανδία, στην Πορτογαλία και παντού. Στις δε διοργανώσεις σε άλλες χώρες, όπως Μεξικό, Αργεντινή ή Χιλή, εκεί γίνεται το έλα να δεις. Διότι βοηθάει πάρα πολύ το ισπανόφωνο του θέματος και οι θεατές της κεντρικής και Νότιας Αμερικής γίνονται ένα ενιαίο σύνολο. Εξαιρούνται η Ιαπωνία, ή νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία λόγω του ότι είναι νησιωτικές περιοχές οπότε πολύ δύσκολα έχουμε μετακινήσεις θεατών.

Γιατί έρχονται οι ξένοι;

Οπότε, ναι. Στο ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις έχουμε αρκετούς έως πολλούς ξένους θεατές που άλλοι συνδυάζουν την παρουσία τους εδώ με κάποιες διακοπές, ενώ βοηθάνε πάρα πολύ τα logistics, αφού έρχεσαι Αθήνα με «200 πτήσεις την μέρα» από όπου και αν βρίσκεσαι. Και έρχονται Ελλάδα, γατί απλά το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις είναι ο αγώνα-υπόδειγμα. Αυτά είναι τα ράλι. Αγώνες αντοχής, ταχύτητας και ρυθμού. Απλά πράγματα. Έρχονται λοιπόν στην Ελλάδα γιατί το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις είναι ο καλύτερος και αντιπροσωπευτικότερος αγώνας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι. Και σε επίπεδο θέασης, -το αναφέραμε και πιο πάνω- δεν απογοήτευσε ποτέ κανέναν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022: ΟΑΚΑ – η επόμενη μέρα
ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022: Οι Έλληνες αγωνιζόμενοι
ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2022: Έγινε της Κορέας