Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Eίναι made in Japan το αυτοκίνητό σου;

Ελλάδα 16:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Eίναι made in Japan το αυτοκίνητό σου;

ΝΕΑ

Eίναι made in Japan το αυτοκίνητό σου;

ΝΕΑ

Στην αναζήτηση του περιορισμού του κόστους παραγωγής, οι Ιάπωνες εδώ και αρκετά χρόνια έχουν μεταφέρει την παραγωγή τους σε εργοστάσια εντός του Ευρωπαϊκού εδάφους για να βοηθήσουν τη ζήτηση στη Γηραιά Ήπειρο. Ωστόσο, δεν παύουν κάποιοι να εισάγουν απευθείας τα μοντέλα τους από τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. ΣΠΥΡΟΣ ΧΩΤΟΣ (sh@newsauto.gr)

Advertisement
Advertisement

Μέχρι πρότινος μάλιστα, η πώληση στην Ε.Ε. ενός καινούργιου αυτοκινήτου από την Ιαπωνία επιβαρυνόταν και με ένα έξτρα 10% φόρου, που πλέον όμως καταργείται ύστερα από την πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας.

Η συμφωνία αυτή μπορεί να μην αλλάξει μεν πλήρως τα δεδομένα σε ό,τι αφορά στην εισαγωγή των αυτοκινήτων από την Ιαπωνία, ωστόσο αναμένεται να προσφέρει στους εκεί κατασκευαστές τη δυνατότητα να εισάγουν περισσότερα αυτοκίνητα στην Ε.Ε.

Μέχρι όμως να δούμε τα αποτελέσματα της συμφωνίας αυτής και στην πράξη, έχει ενδιαφέρον να δούμε τι συμβαίνει στο χώρο του αυτοκινήτου με τα μοντέλα που κατασκευάζονται στην Ιαπωνία και έρχονται στην Ευρώπη.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα λοιπόν με τα νεότερα στοιχεία που δημοσιεύει ο Jato, την περσινή χρονιά πωλήθηκαν στην Ευρώπη κοντά στα 570.000 made in Japan αυτοκίνητα, αντιπροσωπεύοντας ένα μερίδιο μόνο 3,8% στις πωλήσεις όλων των μοντέλων της Ε.Ε. Παρότι υπάρχει μια μικρή αύξηση ταξινομήσεων την τελευταία 3ετία (το 2014 είχαν πωληθεί 500.000 made in Japan μοντέλα), συγκριτικά με πριν από μια 20ετία όπου στην Ευρώπη πωλούνταν πάνω από 1.000.000 αυτοκίνητα που κατασκευάζονταν στην Ιαπωνία, η πτώση είναι αισθητή.

Άλλωστε, αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη μόνο στις πωλήσεις δύο μαρκών από την Ιαπωνία, με μικρά μάλιστα νούμερα ταξινομήσεων (Subaru και Lexus), το 100% των αυτοκινήτων είναι Made in Japan. Στη Mazda το 74% των πωλήσεών της στην Ε.Ε. αφορά σε αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Ιαπωνία, στην Mitsubishi το 62%, ενώ στις υπόλοιπες ιαπωνικές φίρμες κάτω από το 50% είναι Made in Japan.

Made in Japan Cars2a

Advertisement

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο πιο δημοφιλείς ιαπωνικές μάρκες στην Ευρώπη, η Toyota και η Nissan, είναι και αυτές που έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά Made in Japan αυτοκινήτων στις πωλήσεις τους (μόνο 14% και 10% αντίστοιχα), αφού αμφότερες έχουν φροντίσει τα αυτοκίνητά τους που πωλούνται στην Ευρώπη να κατασκευάζονται και εκεί.

Αντίστοιχα έχει πράξει και η Honda (μόνο το 27% των πωλήσεών της είναι Made in Japan), ενώ στη Suzuki το αντίστοιχο ποσοστό είναι 36% (σημειώστε ότι ένα 10% έχει και η ιταλική Abarth, που κατασκευάζει το Abarth 124 Spider από κοινού με το Mazda MX-5 στην Ιαπωνία).

Advertisement

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, βλέπουμε ότι οι πιο επιτυχημένες ιαπωνικές μάρκες στην Ευρώπη είναι και αυτές που έχουν τα λιγότερα Made in Japan αυτοκίνητα. Οι λόγοι για αυτό είναι πολλοί: Όταν ένα αυτοκίνητο κατασκευάζεται στην Ευρώπη, εκεί όπου δηλαδή και πωλείται, τότε τα κόστη του είναι λιγότερα από ό,τι εάν κατασκευαζόταν στην Ιαπωνία. Και αυτό αν μη τι άλλο, φθάνει και στον τελικό καταναλωτή, αφού αντικατοπτρίζεται και στην τιμή του ή ακόμη και στον εξοπλισμό, την τεχνολογία που φέρει κ.ο.κ. Εξίσου σημαντικό στοιχείο αποτελεί και το γεγονός ότι ο διαμερισμός της παραγωγής σε διάφορα ανά τον κόσμο εργοστάσια, επιτρέπει στη μάρκα να καλύψει με περισσότερη ευκολία τη ζήτηση ανά αγορά και να κρατήσει υψηλά τις ταξινομήσεις της.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόσφατη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ε.Ε. και Ιαπωνίας θα έχει μεν κάποια θετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στα αυτοκίνητα που έρχονται από την χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου στον τόπο μας, όμως δεν αναμένεται να αλλάξει ριζικά τα δεδομένα στις τιμές τους, τις πωλήσεις τους κ.λπ.

Ίσως μάλιστα ωφελήσει περισσότερο τους εν Ευρώπη κατασκευαστές, που θα μπορούν με περισσότερη ευκολία πλέον να εισάγουν τα μοντέλα τους στην Ιαπωνία, ειδικά δε σε κατηγορίες όπως αυτή των μίνι, όπου στην Ευρώπη τα μερίδια είναι χαμηλά όμως στην Ιαπωνία παραμένουν υψηλά.

Advertisement

Made in Japan Cars1a