Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Έχει νόημα η θωράκιση των Tesla; (+video)

Ελλάδα 8:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Έχει νόημα η θωράκιση των Tesla; (+video)

Mobility

Έχει νόημα η θωράκιση των Tesla; (+video)

Mobility

Η ανάγκη της θωράκισης ενός Tesla, μπορεί να φέρει στην επιφάνεια κάποια μειονεκτήματα που έχουν να κάνουν με την προστασία των επιβατών από επίθεση.

Advertisement
Advertisement

Προφανώς και οι εταιρείες που ασχολούνται με τις θωρακίσεις αυτοκινήτων, έχουν πολλά σχέδια για τα μοντέλα (και) της Tesla.

Λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός πως όλα τα μοντέλα της Tesla πλην του Model X, έχουν πόρτες με παράθυρα χωρίς πλαίσιο, η επανασχεδίαση και οι επεμβάσεις είναι εκτενείς, μια και η θωράκιση επιβάλλει την ύπαρξη πλαισίου στα πλευρικά παράθυρα. Ο διευθυντής σχεδιασμού και μηχανικής στην Alpine Armoring, λέει πως η εταιρεία του ξεκίνησε να συνεργάζεται με την Tesla το 2013.

Advertisement
Advertisement

Αν και δεν θα έλγε κανείς τίποτα αν σε ένα θωρακισμένο Tesla, δεν άνοιγαν τα παράθυρα, για τις εταιρείες που ασχολούνται με τις μετατροπές του είδους, φαίνεται πως είναι κάτι σαν «ζήτημα τιμής» το να διατηρείται έστω και στο ελάχιστον η χρηστικότητα που διευκολύνει την καθημερινότητα. Αντίστοιχα και η ArmorMax που ασχολείται με το αντικείμενο φροτνίζει και των «δικών της» Tesla τα παράθυρα να ανοίγουν.

Ένα ακόμα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες θωράκισης με τα Tesla, είναι το αμάξωμα με μεγάλα πάνελ από αλουμίνιο. Τα υλικά της θωράκισης χρειάζονται ιδιαίτερη προετοιμασία και συγκεκριμένα εργαλεία για να συγκοληθούν πάνω σε αλουμινένιες επιφάνειες και αυτό είναι –όπως λένε οι υπεύθυνοι- το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδικασίας.

Advertisement

Η δυσκολία της μετατροπής ενός μοντέλου Tesla σε θωρακισμένο, έχει να κάνει και με τις κάμερες με τις οποίες εφοδιάζεται. Από την άλλη, η έλλειψη «κλασικών» μηχανικών μερών, αποτελεί μια μικρή διευκόλυνση για τις εταιρείες που θωρακίζουν ηλεκτρικά μοντέλα και δη, Tesla. Η βαριά και μεγάλη σε διαστάσεις μπαταρία του Tesla, είναι όμως η Αχίλλειος πτέρνα.

Advertisement

Όσο και αν είναι εύκολο θα θωρακιστεί το περίβλημα, δεν μπορεί να γίνει τίποτα με την εσωτερική της δομή, κάτι που σημαίνει πως σε ενδεχόμενη σύγκρουση κατά τη διάρκεια κάποιας επίθεσης, το ενδεχόμενο να πάρει φωτιά η συστοιχία, είναι ένας παράγοντας αποτρεπτικός. Πέραν αυτού, είναι «δομική αδυναμία» των ηλεκτρικών μοντέλων η ύπαρξη της μπαταρίας.

Advertisement

Η επιμονή του οδηγού στο γκάζι για να αποφύγει κάποια ενέδρα ή για να αντιδράσει δυναμικά σε καταδίωξη, έχει πραγματικά βραχύτατη διάρκεια που ενδεχομένως να φέρει σε δύσκολη θέση τους επιβαίνοντες. Με το επιπλέον βάρος της θωράκισης και την κατανάλωση που εύλογα θα αυξηθεί, η αυτονομία περιορίζεται δραματικά και οι δυνατότητες διαφυγής, περιορίζονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ένα βήμα πριν την παραγωγή το Ελληνικό θωρακισμένο
To ανανεωμένο Tesla Model 3 ίσως είναι έτσι
Έρχεται μετωπική Ford- Tesla