Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Δωρεάν η διαγραφή των οχημάτων που κάηκαν

Ελλάδα 10:41
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δωρεάν η διαγραφή των οχημάτων που κάηκαν

ΝΕΑ

Δωρεάν η διαγραφή των οχημάτων που κάηκαν

ΝΕΑ

Οι ιδιοκτήτες των κατεστραμμένων οχημάτων έχουν στη διάθεσή τους 3 μήνες για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες.

Advertisement
Advertisement

Χρονικό περιθώριο τριών μηνών, δηλαδή έως τα μέσα Δεκεμβρίου, έχουν στην διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες οχημάτων που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς στις πρόσφατες πυρκαγιές του καλοκαιριού σχεδόν σε όλη την Επικράτεια και μάλιστα χωρίς να πληρώσουν το αντίτιμο που αφορά στο τέλος διαγραφής.

Ειδικότερα όπως επισημαίνεται σε σχετική Απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών: «Λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού του 2021 στις περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, των Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ) Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, των ΠΕ Ευβοίας και Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της ΠΕ Ρόδου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς και των ΠΕ Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σας γνωστοποιούμε ότι επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (ΕΙΧ) ανεξαρτήτως κυβισμού και φορτηγά οχήματα ιδιωτικής χρήσης (ΦΙΧ) κατηγορίας Ν1, που υπέστησαν καταστροφή ή ολοσχερή αχρήστευση στις ως άνω αναφερόμενες περιοχές, δύνανται εντός χρονικού διαστήματος τριών (3) μηνών από τη θέση σε ισχύ της παρούσας Εγκυκλίου, να διαγραφούν από το Μητρώο Αδειών Κυκλοφορίας Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, δίχως την προσκόμιση Πιστοποιητικού Καταστροφής του οχήματος από σύστημα εναλλακτικής του π.δ. 116/2004 (Α’ 81) και χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε τέλους διαγραφής.

Advertisement
Advertisement

Η σχετική αίτηση, στην οποία αναγράφεται ο λόγος για τον οποίο ζητείται η οριστική διαγραφή του οχήματος, υποβάλλεται από τον κύριο του οχήματος σε οποιαδήποτε Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών των ως άνω πληγεισών Περιφερειακών Ενοτήτων, συνοδευόμενη από βεβαίωση του οικείου Δήμου από την οποία προκύπτει η μόνιμη ή η παραθεριστική κατοικία του αιτούντα στις υπόψη περιοχές ή πιστοποιείται ότι στην περιοχή αυτή ο αιτών αποδεδειγμένα ασκεί μόνιμη ή πρόσκαιρη εργασιακή ή επαγγελματική απασχόληση. Εάν δεν συντρέχει περίπτωση σύμφωνα με τα ανωτέρω, υποβάλλεται βεβαίωση της ασφαλιστικής εταιρείας στην οποία είναι ασφαλισμένο το όχημα, σχετικά με την ολοσχερή καταστροφή ή αχρήστευσή του λόγω των πυρκαγιών. Οι πινακίδες του οχήματος και η άδεια κυκλοφορίας παραδίδονται μαζί με την αίτηση, εφόσον υπάρχουν, διαφορετικά προσκομίζεται υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος περί απώλειάς τους. Αίτηση διαγραφής μπορούν να υποβάλουν και συγγενείς πρώτου βαθμού, η συγγένεια των οποίων αποδεικνύεται με πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, και σε κάθε περίπτωση οι κληρονόμοι μετά τη δήλωση αποδοχής της κληρονομίας για τα κληρονομηθέντα οχήματα.

Στον αιτούντα χορηγείται βεβαίωση διαγραφής με ημερομηνία αυτή κατά την οποία συνέβη το γεγονός εξαιτίας του οποίου καταστράφηκε ή αχρηστεύθηκε το όχημά του.

Τέλος, οι αρμόδιοι Δήμοι παρακαλούνται όπως, για την αποφυγή οποιασδήποτε βλαπτικής επίδρασης στο περιβάλλον, να παραδώσουν με κάθε πρόσφορο μέσο σε συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης οχημάτων του π.δ. 116/2004 τα καταστραμμένα/ αχρηστευμένα οχήματα που θα συλλεχθούν.»

Advertisement

Φωτογραφία: Eurokinisi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αποκάλυψη! «Λιωμένα» αυτοκίνητα πωλούνται για… κυκλοφορία
Πυρκαγιές: Δωρεάν η αντικατάσταση διπλώματος και άδειας κυκλοφορίας
Πυρκαγιές: Έξι μήνες παράταση σε άδειες οδήγησης και ΚΤΕΟ

Advertisement