Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Δείτε το εκπληκτικό μοτέρ F1 με μόλις 300 κ.εκ. (+video)

Ελλάδα 2:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δείτε το εκπληκτικό μοτέρ F1 με μόλις 300 κ.εκ. (+video)

ΝΕΑ

Δείτε το εκπληκτικό μοτέρ F1 με μόλις 300 κ.εκ. (+video)

ΝΕΑ

Η εποχή των V10  έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της στην Formula 1. Και όλα ξεκίνησαν από ένα μικρό μοτεράκι ενός κυλίνδρου και μόλις 300 κυβικών εκατοστών.

Advertisement
Advertisement

Η ιστορία που άφησαν πίσω τους οι V10 έχει χαρακτηρίσει για πάντα την Formula 1 όχι μόνο με τις επιδόσεις αλλά κυρίως με τον ήχο τους.

Για να κάνει τις δοκιμές του κινητήρα που θα χρησιμοποιούσε το 1999, η Cosworth κατέφυγε σε μια πολύ έξυπνη λύση. Να κάνει τα τεστ σε ένα κομμάτι μόνο του κινητήρα. Για την ακρίβεια σε έναν κύλινδρο, με χωρητικότητα 300 κ.εκ.

Χάρη σε αυτή την επιλογή θα μπορούσαν να δοκιμάσουν πολλά από τα εξαρτήματα, όπως τα πιστόνια για παράδειγμα ή τις βαλβίδες και ανάλογα τα αποτελέσματα να προχωρούσαν και στις αλλαγές σε ένα πλήρες V10 μοτέρ.

Advertisement
Advertisement

Μάλιστα, επειδή οι κανονισμοί της εποχής επέτρεπαν τις αλλαγές στους κινητήρες από αγώνα σε αγώνα, αυτή εδώ η μινιατούρα έδινε την δυνατότητα να γίνεται άμεσα και πολύ γρήγορα ο έλεγχος κάθε αλλαγής που θα περνούσε και στο κανονικό μοτέρ.

Με βάση το γεγονός ότι ένας V10 απέδιδε τότε γύρω στα 912 άλογα, αυτό εδώ το μοτεράκι φθάνει στους 91 ίππους. Τους οποίους αποδίδει και αυτό στο ίδιο υψηλό στροφών, κοντά στις 20.000 σ.α.λ!

Πρόκειται για ένα επίτευγμα της μηχανολογίας έστω και αν από τότε κάποια μοτέρ παραγωγής έχουν πλησιάσει αυτά τα νούμερα απόδοσης όχι όμως και τις τόσο υψηλές στροφές.

Advertisement

Τώρα αν ένα τέτοιο μοτέρ θα μπορούσε να κινήσει ένα αυτοκίνητο παραγωγής, είναι μάλλον δύσκολο, καθώς σίγουρα θα αντιμετώπιζε δυσκολίες όχι μόνο αξιοπιστίας αλλά και στο πως να θα μπορούσε να βρεθεί ένα κιβώτιο ταχυτήτων το οποίο θα μπορούσε να συνυπάρξει με την ένδειξη 20.000 στο στροφόμετρο.

Κάτι που αντιμετωπίζει και η Mercedes με το Project One, το οποίο αν και με αρκετά χαμηλότερο στροφάρισμα, έχει αντίστοιχα προβλήματα λειτουργικότητας σε καθημερινές συνθήκες, τα οποία έχουν οδηγήσει και στην καθυστέρηση της παραγωγής του.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Formula 1: Πόσο κόστισαν οι ζημιές κάθε οδηγού στις ομάδες;
Πωλείται ένα κομμάτι ιστορίας της Formula 1
Δείτε το Mercedes-AMG Project One στο Nurburgring (+video)