Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Δείτε το απίστευτο υβριδικό φορτηγό της Rolls-Royce

Ελλάδα 11:28
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δείτε το απίστευτο υβριδικό φορτηγό της Rolls-Royce

ΝΕΑ

Δείτε το απίστευτο υβριδικό φορτηγό της Rolls-Royce

ΝΕΑ

Η εταιρία παραγωγής κινητήρων της Rolls-Royce δημιούργησε ένα φορτηγό για ορυχεία το οποίο έχει μειωμένη κατανάλωση καυσίμου έως και 30%.

Advertisement
Advertisement

Η εποχή της ηλεκτροκίνησης και των υβριδικών συστημάτων δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορους τους κατασκευαστές και πιο ειδικών μηχανημάτων, όπως για παράδειγμα τις εταιρίες που βρίσκονται πίσω από τα τεράστια dumpers που κυριαρχούν στα μεγάλα ορυχεία και εργοτάξια του κόσμου.

Τα τεράστια αυτά μηχανήματα όπως είναι φυσικό καταναλώνουν απίστευτες ποσότητες καυσίμου και ανάλογα έχουν και τεράστιες εκπομπές ρύπων. Η εταιρία Rolls-Royce Power Systems, είναι από εκείνες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εξέλιξης νέων κινητήρων με υβριδική υποβοήθηση, έτσι ώστε να περιορίσουν όσο γίνεται περισσότερο την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από αυτού του είδους τα οχήματα.

Το βασικό ζήτημα στα μηχανήματα αυτού του είδους είναι η μείωση της κατανάλωσης να μην επιδράσει και στις μεταφορικές τους ικανότητες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο κλασικός κινητήρας έχει αντικατασταθεί με ένα υβριδικό σύστημα το οποίο συνοδεύεται από μία μεγάλη συστοιχία μπαταριών.

Advertisement
Advertisement

Το ενδιαφέρον στην περίπτωση των dumpers είναι ότι κινούνται συνήθως σε εδάφη με έντονο ανάγλυφο, άρα το φρενάρισμα αποφέρει μεγάλη ανάκτηση της ενέργειας στις μπαταρίες, οι οποίες αδειάζουν με αρκετά αργούς ρυθμούς. Έτσι ο κινητήρας μπορεί να είναι μικρότερος σε κυβισμό, κάτι που σημαίνει μικρότερη κατανάλωση και χαμηλότερες εκπομπές ρύπων.

Έτσι το νέο μοτέρ βγάζει 1.581 ίππους (σε αντιδιαστολή με τους 2.536 της συμβατικής έκδοσης), αλλά χάρη στην συνδρομή του υβριδικού συστήματος, δεν υπάρχει πτώση στην απόδοση και τις μεταφορικές ικανότητες.

Advertisement

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το νέο φορτηγό μπορεί να έχει έως και 30% μείωση των ρύπων (ανάλογα το έδαφος στο οποίο κινείται) και μείωση 22% σε αναλώσιμα. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και πολλές ακόμα έξυπνες ιδέες, όπως για παράδειγμα η επαναφόρτιση των φορτηγών μέσω συστημάτων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε απομακρυσμένες περιοχές ή από την χρήση ενέργειας από σταθμούς που χρησιμοποιούν μπαταρίες “δεύτερης ζωής”.

Τα μεγέθη και οι τεχνικές λύσεις σε αυτού του είδους τα οχήματα διαφέρουν πολύ από τα δεδομένα της αυτοκινητοβιομηχανίας, γι’ αυτό και η Rolls-Royce σχεδιάζει και κατασκευάζει το κάθε φορτηγό ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε πελάτη της. Κάτι που θυμίζει και με την πρακτική της στα πανάκριβα πολυτελή αυτοκίνητά της. Η φανέλα είναι βαριά και η παράδοση δύσκολα αλλάζει, ακόμα και αν πρόκειται για μεγάλα φορτηγά ορυχείων.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το αντρικό και γυναικείο ρολόι της Rolls Royce Boat Tail (+video)
Η Kylie Jenner και η Rolls Royce Cullinan των 400.000 ευρώ
Μία Rolls Royce για τον Εθνάρχη