Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Δείτε το απίστευτο ηλεκτρικό-μινιατούρα με τα 1.000 άλογα (+video)

Ελλάδα 16:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δείτε το απίστευτο ηλεκτρικό-μινιατούρα με τα 1.000 άλογα (+video)

Mobility

Δείτε το απίστευτο ηλεκτρικό-μινιατούρα με τα 1.000 άλογα (+video)

Mobility

Μοιάζει με ένα αυτοκίνητο του Batman που μπήκε στο… πλύσιμο, όμως κάτω από το λιλιπούτειο αμάξωμά του κρύβε ένα πραγματικό ηλεκτρικό θηρίο.

Advertisement
Advertisement

Ονομάζεται McMurtry Spéirling και είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αυτοκίνητα που είδαμε φέτος στο φεστιβάλ ταχύτητας του Goodwood.

Η ιδέα πίσω από την δημιουργία του είναι να κατασκευαστεί το πιο γρήγορο αυτοκίνητο για έναν επιβάτη, με όσο το δυνατόν μικρότερο μέγεθος αλλά και την μεγαλύτερη ισχύ που μπορεί να σηκώσει η μπαταρία με την οποία εφοδιάζεται.

Το αποτέλεσμα είναι άκρως εντυπωσιακό με ένα σχήμα που μοιάζει να έχει βγει από την Γκόθαμ Σίτι, αλλά στην πράξη είναι ιδιαίτερα μελετημένο και με πολλές σύγχρονες αεροδυναμικές λύσεις.

Advertisement
Advertisement

Παρά το μικρό του μέγεθος η εταιρία που το κατασκευάζει κατάφερε να χωρέσει έναν οδηγό και τα μηχανικά μέρη, και σε ότι περίσσευε τοποθέτησε μπαταρίες.

Η συνολική χωρητικότητα των οποίων φτάνει στις διόλου ευκαταφρόνητες 60 kWh, νούμερο ιδιαίτερα υψηλό αν δούμε στο video πόσο πραγματικά μικρό είναι το αυτοκίνητο.

Advertisement

Η ισχύς που ανακοινώνεται είναι στα 1.014 άλογα, κάτι που σημαίνει ότι οι επιδόσεις του θα είναι εξωπραγματικές, και μάλιστα με κίνηση μόνο στον πίσω άξονα.

Advertisement

Όσο για την αυτονομία δεν υπάρχουν κάποιες αναφορές, αν και δεν θα πρέπει να περιμένουμε θαύματα με τόσα αεροδυναμικά βοηθήματα που αυξάνουν την αντίσταση αλλά βελτιώνουν το κράτημα.

Μάλιστα στην κατανάλωση ενέργειας συμβάλλουν και δύο ανεμιστήρες οι οποίοι δημιουργούν έξτρα κάθετη δύναμη για απόλυτη οδική συμπεριφορά σε πίστα.

Advertisement

Το σχέδιό του θυμίζει αγωνιστικό της κατηγορίας LMP1, το πλαίσιο είναι μονοκόκ κατασκευασμένο από ανθρακονήματα, και είναι σχεδιασμένο με γνώμονα την υψηλότερη δυνατή απόδοση από ένα hardcore ηλεκτρικό σπορ μοντέλο.

Με μήκος στα μόλις 3,2 μέτρα και πλάτος στο 1,5 μέτρο, το Spéirling είναι απίστευτα μικρό, και μόλις ικανό να φιλοξενήσει έναν στριμωγμένο και αδύνατο οδηγό.

Ζυγίζει παρά τις μπαταρίες κάτω από τα 1.000 κιλά και σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ανακοινώνει η εταιρία μπορεί να κάνει το 0-300 χλμ/ώρα σε λιγότερο από 9 δευτερόλεπτα!

Όλα αυτά ακούγονται κάπως υπερβολικά και μάλλον αισιόδοξα, όμως η εταιρία που βρίσκεται πίσω από την σχεδίασή του υπόσχεται ότι είναι πέρα για πέρα αληθινά. Και μάλιστα όχι μόνο για επίδειξη σε πίστα αλλά και για κυκλοφορία σε δρόμο καθώς μπορεί να κυκλοφορήσει νόμιμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έρχονται τα power banks για ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Πόσο έχουν μειωθεί οι τιμές των μπαταριών στα ηλεκτρικά;
«Μπούκες»-ηχεία στα ηλεκτρικά μοντέλα της Porsche